Βραζιλία 2-0 με ελπίδες για την συνέχεια στο παγκόσμιο κύπελλο

«Σάμπα» με Ρισάρλισον

 

Με εκπληκτική απόδοση στο β΄ ημίχρονο και μεγάλο πρωταγωνιστή τον Ρισάρλισον, η Βραζιλία νίκησε 2-0 τη Σερβία σε αναμέτρηση με την οποία ολοκληρώθηκε η πρώτη αγωνιστική των ομίλων στο Μουντιάλ του Κατάρ.

Ο άσος της Τότεναμ σκόραρε στο 62ο και το 73ο λεπτό και η «Σελεσάο» ανέβηκε στην κορυφή του 7ου ομίλου, μαζί με την Ελβετία, αφήνοντας πίσω τη Σερβία και το Καμερούν. 

Πολύ κακό θέαμα προσέφεραν οι δύο ομάδες στο α΄ ημίχρονο, ίσως το χειρότερο ποιοτικά απ΄όσα έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα στο Κατάρ. Η Σερβία παρουσιάστηκε άψογη στην ανασταλτική της λειτουργία, παρασύροντας τη «Σελεσάο» στο δικό της ρυθμό.

Η παρουσία του Μίτροβιτς στην επίθεση ανάγκαζε τους Βραζιλιάνους να είναι κι αυτοί ιδιαίτερα προσεκτικοί στην άμυνα και όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να... απογοητευτούν οι 80.000 φίλαθλοι που γέμισαν το γήπεδο της Λουσάιλ, όπου θα διεξαχθεί και ο τελικός της διοργάνωσης.

Μία και μοναδική αξιόλογη φάση καταγράφεται στα πρώτα 45΄ λεπτά, όταν ο Βινίσιους προσπάθησε να αξιοποιήσει το λάθος του Μιλένκοβιτς, αλλά διόρθωσε ο ίδιος ο αμυντικός της Φιορεντίνα. 

Όμως τα πάντα άλλαξαν με το ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου. Η Βραζιλία εξαπέλυσε επίθεση... κατά κύματα, ανεβάζοντας πολύ ψηλά τις γραμμές της και πιέζοντας στο 1/3 του γηπέδου τους Σέρβους.

Μολις στα πρώτα δευτερόλεπτα ένα λάθος του Γκούντελι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν οι Βραζιλιάνοι, αλλά απέκρουσε ο Βάνια Μιλόνκοβιτς το πλασέ του Ραφίνια.

Ο Νεϊμάρ απείλησε ξανά στο 55΄, ενώ στο 60΄ η «οβίδα» του Άλεξ Σάντρο από απόσταση 20-25 μέτρων «τράνταξε» το κάθετο δοκάρι. Οι παίκτες του Τίτε πήραν αυτό που ζητούσαν τόσο επίμονα στο 62΄ όταν ο Βινίσιους σούταρε, ο τερματοφύλακας απέκρουσε και στην επαναφορά ο Ρισάρλισον πρόλαβε τον Πάβλοβιτς κι άνοιξε το σκορ.

Ο ίδιος παίκτης «καθάρισε» το ματς στο 73΄ με ένα γκολ που σίγουρα θέτει υποψηφιότητα για καλύτερο της διοργάνωσης. Από γύρισμα του Βινίσιους, ο επιθετικός της Τότεναμ υποδέχθηκε τη μπάλα με το αριστερό και με εκπληκτικό δεξί βολ πλανέ έγραψε το 2-0.

Το ματς πλέον προσφερόταν και για θέαμα, με τη «Σελεσάο» να θυμίζει κάτι από τα παλιά και τον Κασεμίρο να «σημαδεύει» το οριζόντιο δοκάρι με τεχνικό σουτ έξω από την περιοχή.

Ήταν μια καταιγιστική Βραζιλία για 45 λεπτα, διάστημα στο οποίο είχε δύο γκολ, δυο δοκάρια και πάνω από 15 τελικές προσπάθειες, ενώ δεν επέτρεψε στους Σέρβους να απειλήσουν.

Διαιτητής: Αλιρεζά Φαγκανί (Ιράν)
Κίτρινες: Πάβλοβιτς, Γκούντελι, Λούκιτς
Οι συνθέσεις: 

ΒΡΑΖΙΛΙΑ (Τίτε): Άλισον, Ντανίλο, Τιάγκο Σίλβα, Μαρκίνιος, Άλεξ Σάντρο, Κασεμίρο, Πακετά (75΄ Φρεντ), Νεϊμάρ (80΄ Άντονι), Ρισάρλισον (79΄ Γκαμπριέλ Ζεσούς), Ραφίνια (87΄ Μαρτινέλι), Βινίσιους (75΄ Ροντρίγκο)

ΣΕΡΒΙΑ (Ντάγκαν Στοϊκοβιτς): Βάνια Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς, Πάβλοβιτς, Μιλένκοβιτς, Βέλκοβιτς, Γκούντελι (57΄ Ίλιτς), Ζίβκοβιτς (57΄ Ράντονιτς), Λούκιτς (66΄ Λάζοβιτς), Μλαντένοβιτς (66΄ Βλάχοβιτς), Μίτροβιτς (83΄ Μακσίμοβιτς), Τάντιτς, Σεργκέι Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς
 

Γιώργος Μανταίος

 

 

 «Μυθικός» Ρονάλντο, ο πρώτος που σκόραρε σε 5 διαφορετικά Μουντιάλ

Ο «θρυλικός» Κριστιάνο Ρονάλντο ανέβηκε σε άλλη μία ποδοσφαιρική κορυφή, υψώνοντας τη σημαία με τα αρχικά του: CR7. Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ με το εύστοχο πέναλτι στο 65ο λεπτό του αγώνα της Πορτογαλίας με την Γκάνα στην πρεμιέρα των δύο ομάδων στον 8ο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, έγραψε άλλη μία «χρυσή» σελίδα στην τεράστια καριέρα του, καθώς έγινε ο πρώτος παίκτης στην Ιστορία της διοργάνωσης που σκόραρε σε 5 διαφορετικά Μουντιάλ!

Από τα γήπεδα της Γερμανίας το 2006 μέχρι το εφετινό Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ, ο σπουδαίος Πορτογάλος άσος έφτασε τα 8 γκολ σε τελικές φάσεις 5 ξεχωριστών Μουντιάλ, προσπερνώντας πλέον τους Λιονέλ Μέσι, Μίροσλαβ Κλόζε, Πελέ και Ούβε Ζέλερ, οι οποίοι είχαν σημειώσει γκολ σε 4 διαφορετικά Παγκόσμια Κύπελλα.

Επίσης, σε ηλικία 37 ετών και 292 ημερών ο μεγάλος Πορτογάλος άσος έγινε ο δεύτερος γηραιότερος σκόρερ στη διοργάνωση. Συγκεκριμένα, ο Ρονάλντο προσπέρασε τον Σουηδό, Γκούναρ Γκρεν, ο οποίος είχε βρει δίκτυα στον ημιτελικό του 1958 κόντρα στη Δυτική Γερμανία σε ηλικία 37 ετών και 236 ημερών.

Και πλέον ο μόνος που παραμένει από πάνω του στη σχετική λίστα είναι ο μεγάλος Ροζέ Μιλά, ο οποίος είχε γράψει τη δική του Ιστορία στα γήπεδα της Αμερικής το 1994, σκοράροντας σε ηλικία 42 ετών και 39 ημερών.

Το τέρμα που σημείωσε ο Ρονάλντο στο ματς με την Γκάνα ήταν το 118ο με τη φανέλα της Εθνικής Πορτογαλίας, σε 192 αγώνες.

Η Πορτογαλία νίκησε την Γκάνα 3-1

 

Αναλυτικά τα γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο στα τελικά των Παγκοσμίων Κυπέλλων:

ΜΟΥΝΤΙΑΛ  ΧΩΡΑ        ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ          ΣΚΟΡ    ΛΕΠΤΟ/ΕΞΕΛΙΞΗ

2006      Γερμανία    Ιράν               2-0     80’ (2-0, πέν.)

2010      Ν. Αφρική   Ν. Κορέα           7-0     87’ (6-0)

2014      Βραζιλία    Γκάνα              2-1     80’ (2-1)

2018      Ρωσία       Ισπανία            3-3      4’ (1-0)

2018      Ρωσία       Ισπανία            3-3     44’ (2-1)

2018      Ρωσία       Ισπανία            3-3     88’ (3-3)

2018      Ρωσία       Μαρόκο             1-0      4’ (1-0)

2022      Κατάρ       Γκάνα              3-1     65’ (1-0, πέν.)

 

ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΛΗΣ

 

«Αγχωτική» νίκη για την Ελβετία

 

Η Ελβετία άρχισε νικηφόρα τις υποχρεώσεις της στο Μουντιάλ 2022, καθώς στην πρεμιέρα του 7ου ομίλου, επικράτησε με 1-0 του Καμερούν. Το γκολ που έκρινε τον αγώνα, σημείωσε ο Μπρεέλ Εμπολό στο 48ο λεπτό. Ο Ζόμερ αναδείχτηκε MVP της αναμέτρησης.

Η αναμέτρηση διεξήχθη στην πόλη Αλ Ουάκρα και στο "Al Janoub Stadium", χωρητικότητας 44.325 θεατών, ενώ η πρεμιέρα του ομίλου ολοκληρώνεται απόψε (24/11, 21:00), με τον αγώνα Βραζιλία-Σερβία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιακίν: «Κάναμε μία ώριμη εμφάνιση». Σονγκ: «Όλα παραμένουν πιθανά»

Ο Ριγκομπέρ Σονγκ επέλεξε για την αρχική 11άδα των Αφρικανών και τον αμυντικό του Αρη, Νίκολας Ενκουλού, ενώ στον πάγκο μαζί με 13 συμπατριώτες τους, ήταν και ο μέσος του Ολυμπιακού, Πιέρ Κουντέ, αλλά και ο τερματοφύλακας, Ντεβίς Επασί, ο οποίος έχει αγωνισθεί σε Λεβαδειακό, ΟΦΗ και Λαμία. Ο Καμερουνέζος προπονητής επέλεξε τον σχηματισμό 4-3-3, με τον Γιακίν να προτιμά το 4-5-1 και μοναδικό προωθημένο τον Μπρεέλ Εμπολό.

Η Ελβετία έγινε από νωρίς το «αφεντικό» στον αγωνιστικό χώρο με σχεδόν απόλυτη κατοχή της μπάλας, όμως η πρώτη αξιόλογη φάση, ανήκει στο Καμερούν. Στο 10ο λεπτό, ο Μπεμό βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση στο ύψος της περιοχής και σούταρε δυνατά, υποχρεώνοντας τον Ζόμερ να διώξει την μπάλα με τις γροθιές. Στην εξέλιξη της φάσης, ο Εκαμπί που ακολούθησε την φάση, βρέθηκε αμαρκάριστος μέσα στην περιοχή και σούταρε σε πρώτο χρόνο, στέλνοντας την μπάλα ψηλά πάνω από την εστία του Ελβετού τερματοφύλακα. 

Η κυριαρχία της Ελβετίας, περιορίσθηκε στην κατοχή της μπάλας, χωρίς ουσία και απειλή, αντίθετα με τους Καμερουνέζους, που είχαν κι ένα άστοχο σουτ του Φαϊ στο 26ο λεπτό. Τέσσερα λεπτά αργότερα, ο Ονγκλά βρέθηκε μόνος από δεξιά στην περιοχή των Ελβετών και πλάσαρε διαγώνια, αλλά ο Ζόμερ είχε και πάλι «απάντηση», απομακρύνοντας την μπάλα. Προϊόντος του χρόνου, οι Αφρικανοί «πίστεψαν» περισσότερο το ματς και αφού βελτιώθηκαν ουσιαστικά στην μεσαία γραμμή, ισορρόπησαν τον ρυθμό του αγώνα και την κατοχή της μπάλας. Στο 40ο λεπτό, μία κεφαλιά του Ελβέντι από το ύψος της μικρής περιοχής και μετά από κόρνερ του Βίντμερ, δεν ανησύχησε ιδιαίτερα τον Ονανά, ενώ στην αντεπίθεση ο Τσούπο-Μοτίνγκ σούταρε μέσα από την περιοχή, αλλά ο Ζόμερ απέκρουσε σε κόρνερ. Στην τελευταία σημαντική φάση του πρώτου 45λεπτου, μετά από κόρνερ και πάλι του Βίντμερ, ο Ακάντζι έπιασε αμαρκάριστος καρφωτή κεφαλιά, αλλά η μπάλα αναπήδησε με δύναμη στο έδαφος και κατέληξε έξω από το αριστερό δοκάρι του Ονανά.

Το δεύτερο ημίχρονο, άρχισε με γκολ. Στο 48ο λεπτό, οι Ελβετοί κυκλοφόρησαν εξαιρετικά την μπάλα, ο Φρόιλερ τροφοδότησε τον Σακίρι, ο οποίος από θέση πλάγια δεξιά, έκανε παράλληλη σέντρα, στέλνοντας την μπάλα «συστημένη» στην βούλα του πέναλτι, όπου ο Εμπολό με πλασέ σε πρώτο χρόνο, δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Ονανά. Ο Ελβετός επιθετικός της Μονακό τήρησε τον λόγο του (σ.σ. είχε κάνει σχετική δήλωση) και δεν πανηγύρισε το γκολ, επειδή κατάγεται από το Καμερούν, αλλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην χώρα της κεντρικής Ευρώπης.

Το Καμερούν προσπάθησε ν' αντιδράσει και, στο 57ο λεπτό, ο Τσούπο-Μοτίνγκ βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση στο ύψος της μικρής περιοχής και πλάσαρε από δύσκολο σημείο, αλλά ο Ζόμερ απεσώβησε τον κίνδυνο για ακόμη μία φορά. Στο 66` οι Ελβετοί έφθασαν πολύ κοντά σ΄ένα δεύτερο γκολ, αλλά ο Ονανά απέκρουσε το εξ επαφής πλασέ του Βάργκας από το ύψος της μικρής περιοχής και μετά από παράλληλη σέντρα του Βίντμερ από τα δεξιά. Στο 72ο λεπτό, ο Γιακίν απέσυρε τους Σακίρι και Εμπολό, προκειμένου να τους ξεκουράσει ενόψει της συνέχειας, αλλά και να «φρεσκάρει» την ομάδα για να κρατήσει το αποτέλεσμα.

Κάτι που εντέλει συνέβη, αφού, με εξαίρεση τη χαμένη ευκαιρία του Σεφέροβιτς στο 95΄, όπου ο Καστελέτο έσωσε με αυτοθυσία την ομάδα του, δεν υπήρξε κάποια αξιόλογη φάση, μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του Τέγιο.

Διαιτητής: Φακούντο Τέγιο (Αργεντινή)
Κίτρινες: Ελβέντι, Ακάντζι - Φαϊ
Κόκκινες: -

Συνθέσεις:

ΕΛΒΕΤΙΑ (Μουράτ Γιακίν): Ζόμερ, Βίντμερ, Ελβέντι, Ακάντζι, Φρόιλερ, Τζάκα, Ροντρίγκεζ (90΄ Κομέρτ), Σο (72` Φράι), Βάργκας (81` Ρίντερ), Σακίρι (72` Οκαφόρ), Εμπολό (72` Σεφέροβιτς).

ΚΑΜΕΡΟΥΝ (Ριγκομπέρ Σονγκ): Ονανά, Ενκουλού, Ανγκισά, Εκαμπί (74` Ενκουντού), Τσούπο-Μοτίνγκ (74` Αμπουμπακάρ), Γκουέτ, Ονγκλά (68` Οντούα), Φαϊ, Μπεμό (81` Ενγκαμαλέου), Καστελέτο, Τολό.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

 

 

Απογοήτευσαν Ουρουγουάη και Νότια Κορέα

Στο χειρότερο ίσως ποιοτικά παιχνίδι του Παγκοσμίου Κυπέλλου ως τώρα, Ουρουγουάη και Νότια Κορέα έμειναν φυσιολογικά στο 0-0 στο "Education City Stadium" του Αλ Ραγιάν, στην πρεμιέρα του 8ου ομίλου. Η «τσελέστε», χωρίς να είναι καλύτερη, είχε δύο δοκάρια με τον Γκοντίν (43΄) και τον Βαλβέρδε (89΄), ενώ οι Ασιάτες έχασαν μεγάλη ευκαιρία στο 34΄ με τον Ούι-τζο Χουάνγκ.

MVP της αναμέτρησης αναδείχτηκε ο Βαλβέρδε.

 

Ο Ντιέγκο Αλόνσο απέφυγε να χρησιμοποιήσει από την αρχή και τους δύο βετεράνους επιθετικούς του, αφήνοντας στον πάγκο τον Εντινσον Καβάνι και χρησιμοποιώντας τον Ντάργουιν Νούνιες ως παρτενέρ του Λουίς Σουάρες. Στην αντίπερα όχθη, ο... μασκοφόρος Σον Χέουνγκ-μιν βρέθηκε κανονικά στην ενδεκάδα του Πάουλο Μπέντο, μαζί με τους δύο Χουάνγκ (Ιν-μπέομ και Ούι-τζο) του Ολυμπιακού.

Οι Ασιάτες ήταν αυτοί που πήραν από το ξεκίνημα την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά δεν μπόρεσαν να απειλήσουν ουσιαστικά τον Ροσέτ. Γενικά, το πρώτο ημίωρο κύλησε με δυνατές μονομαχίες, αλλά χωρίς αξιόλογες φάσεις, με εξαίρεση ένα καταπληκτικό κατέβασμα της μπάλας από τον Βαλβέρδε στο 19΄, με τον άσο της Ρεάλ να δοκιμάζει απευθείας το σουτ, χωρίς να βρει στόχο.

Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία δημιουργήθηκε στο 34΄ για τη Νότια Κορέα. Μετά από παράλληλη μπαλιά του Μουν-χουάν Κιμ από τα δεξιά, ο Ούι-τζο Χουάνγκ βρέθηκε αμαρκάριστος στο ύψος του πέναλτι, αλλά σούταρε ψηλά άουτ. Η απάντηση της Ουρουγουάης ήρθε στο 43΄, με την κεφαλιά του Γκοντίν μετά από κόρνερ του Βαλβέρδε να σταματά στη ρίζα του δεξιού δοκαριού.

Αν το πρώτο ημίχρονο ήταν μέτριο, το δεύτερο μπορεί να χαρακτηριστεί απογοητευτικό. Οι Ουρουγουανοί κράτησαν περισσότερο τη μπάλα στα πόδια τους, αλλά δεν κατάφεραν να βρουν διαδρόμους προς την αντίπαλη περιοχή, ούτε με την είσοδο του Καβάνι αντί του -άφαντου- Σουάρες, ενώ οι Κορεάτες έδειξαν, είτε να αρκούνται στο βαθμό της ισοπαλίας, είτε να μην έχουν τις δυνάμεις για να κυνηγήσουν κάτι περισσότερο. Ενα ωραίο σουτ του Νούνιες στο 81΄ που έφυγε λίγο άουτ (παραλίγο να βρει τη μπάλα με το κεφάλι ο Καβάνι και να τη στείλει προς τα δίχτυα) ήταν η μοναδική αξιόλογη στιγμή ως τα τελευταία λεπτά, όπου δύο μακρινά σουτ λίγο έλειψε να «σπάσουν» την ισοπαλία. Πρώτα ο «κεραυνός» του Βαλβέρδε στο 89΄ βρήκε την εξωτερική πλευρά του δοκαριού και ένα λεπτό αργότερα το σουτ του Σον λίγο έξω από την περιοχή, έστειλε τη μπάλα δίπλα από την εστία του Ροσέτ.

Διαιτητής: Κλεμάν Τιρπέν (Γαλλία)
Κίτρινες: Κάσερες - Γκουέ-σουνγκ Τσο

Οι συνθέσεις:
 

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ (Ντιέγκο Αλόνσο): Ροσέτ, Κάσερες, Γκοντίν, Χιμένες, Ολιβέρα (79΄ Βίνια), Βαλβέρδε, Βεσίνο (78΄ Ντε λα Κρουζ), Μπεντανκούρ, Πελίστρι (88΄ Βαρέλα), Σουάρες (64΄ Καβάνι), Νούνιες

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ (Πάουλο Μπέντο): Σέουνγκ-γκιου Κιμ, Μουν-χουάν Κιμ, Μιν-τζάε Κιμ, Γιουνγκ-γκουόν Κιμ, Ιν-μπέομ Χουάνγκ, Γου-γεόνγκ Τζέονγκ, Χέουνγκ-μιν Σον, Τζάε-σουνγκ Λι (74΄ Τζουν-χο Σον), Σανγκ-χο Να (74΄ Κανγκ-ιν Λι), Ούι-τζο Χουάνγκ (74΄ Γκουέ-σουνγκ Τσο)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΓΛΟΥ