Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Μπαράκος, ο άνθρωπος που δημιούργησε τον Οκτώβριο του 1974 το πρώτο μαγάζι της τζαζ στις παρυφές του λόφου της Ακρόπολης στο οποίο έγιναν ζωντανές εμφανίσεις ελληνικών και ξένων μουσικών σχημάτων. Όπως ανέφεραν μύστες της ελληνικής τζαζ σε ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ, το μαγαζί του Μπαράκου αποτέλεσε την αρχή των πάντων για την εγχώρια σκηνή.
O χώρος λειτούργησε σαν καταφύγιο για τους λάτρεις αυτού του μουσικού είδους αλλά και σα χώρος μύησης για τους καινούργιους. Μουσική από τη δισκοθήκη του ιδιοκτήτη καθώς και περιοδικά και βιβλία για την τζαζ, κυρίως από το εξωτερικό, έδιναν την αφορμή για ατέλειωτες συζητήσεις.
Στις 15 Απριλίου 1979 ηχογραφήθηκε ζωντανά στο κλαμπ ο πρώτος δίσκος σύχρονης τζαζ στην Ελλάδα με τίτλο «Αυτοσχεδιάζοντας στου Μπαράκου». Στο διπλό δίσκο βινυλίου που κυκλοφόρησε οι νεοεμφανιζόμενοι τότε, Θεσσαλονικείς, Σάκης Παπαδημητρίου στο πιάνο και Φλώρος Φλωρίδης στο σαξόφωνο και στο κλαρινέτο αποτύπωσαν την ατμόσφαιρα εκείνης της βραδιάς όπου συνδύασαν την αβαντγκάρντ με την παραδοσιακή μουσική, δίνοντας χαρακτηριστικούς τίτλους όπως: περίπου καλαματιανός, δημοτικός αυτοσχεδιασμός, ο τσομπανάκος, παράφραση του εθνικού ύμνου κ. ά
Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, το μπαρ του Μπαράκου κλείνει, ενώ έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται τα νέα jazz στέκια (Ινστιτούτο Γκαίτε, Half Note κ.ά.) και να σχηματίζονται τα πρώτα συγκροτήματα του συγκεκριμένου είδους και έτσι, το κοινό έχει πλέον τη δυνατότητα να παρακολουθεί τους ξένους και εγχώριους καλλιτέχνες.
Πηγή: Athens Voice