«Οι εξωγήινοι είναι νεκροί» – Μήπως το Σύμπαν είναι απέραντο κοιμητήριο;

Πανδημίες, πυρηνικός πόλεμος, κλιματική καταστροφή: απειλές που ίσως δεν αφορούν μόνο τους γήινους αλλά τους πάντες στο Σύμπαν.

Η ανθρωπότητα δεν έχει καταφέρει να εντοπίσει εξωγήινους πολιτισμούς επειδή απλά ο ΕΤ έχει πεθάνει προ πολλού, εκτιμούν ερευνητές της NASA σε μελέτη που αναρτήθηκε στο αποθετήριο ArXiv.

Η αυτοκαταστροφή δεν αποκλείεται να είναι η κοινή μοίρα που αντιμετωπίζουν όλοι οι προηγμένοι πολιτισμοί στο Σύμπαν, καταλήγει η μελέτη, η οποία δείχνει να δίνει νέο βάρος στη θεωρία του λεγόμενου «Μεγάλου Φίλτρου».

Κοσμική σιωπή
«Ενδείξεις ύπαρξης ζωής θα έπρεπε να υπάρχουν σε αφθονία στον Γαλαξία, όμως στην πράξη δεν έχουμε καμία επιβεβαίωση για οτιδήποτε πέρα από τον πλανήτη μας. Πού είναι όλοι λοιπόν;» γράφουν οι ερευνητές.

«Διατυπώνουμε την υπόθεση ότι μια υπαρξιακή καταστροφή περιμένει καθώς η κοινωνία μας προχωρά με εκθετικό ρυθμό στην εξερεύνηση του Διαστήματος, μια καταστροφή που λειτουργεί ως Μεγάλο Φίλτρο: ένα φαινόμενο που εξαφανίζει πολιτισμούς πριν έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν ο ένας τον άλλο, κάτι που ίσως εξηγεί την κοσμική σιγή» προτείνει η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Τζόναθαν Ζιάνγκ του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια.

Μόνη λύση, λένε, είναι να συνειδητοποιήσει η ανθρωπότητα τους υπαρξιακούς κινδύνους που προκύπτουν από την πολιτιστική πρόοδο.

Κινδύνους όπως ο ρατσισμός, η γενοκτονία και η ανισότητα, γράφει η ευαίσθητη ερευνητική ομάδα.

Η μελέτη, η οποία δεν έχει υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο για να δημοσιευτεί επίσημα, ουσιαστικά προτείνει τη θεωρία ότι η απερισκεψία και η αυτοκαταστροφή είναι οι παράγοντες που λειτουργούν ως Μεγάλο Φίλτρο.

Η θεωρία του φίλτρου προτάθηκε για πρώτη φορά το 1998 από τον Ρόμπιν Χάνσον, οικονομολόγο του Πανεπιστημίου «Τζορτζ Μέισον». Στο δοκίμιο που δημοσίευσε τότε έγραφε πως «το γεγονός ότι το Σύμπαν μοιάζει βασικά νεκρό υποδεικνύει ότι είναι δύσκολο, πάρα πολύ δύσκολο να προκύψει προηγμένη ζωή με μεγάλη διάρκεια».

Η υπόθεση του Μεγάλου Φίλτρου είχε προταθεί με τη σειρά του ως εξήγηση στο λεγόμενο «παράδοξο του Φέρμι», σύμφωνα με το οποίο το γεγονός ότι δεν έχουμε ακόμα ανακαλύψει εξωγήινους είναι απλά ανεξήγητο, αν σκεφτεί κανείς ότι ο αστρονομικά μεγάλος αριθμός άστρων στων Γαλαξία καθιστά εντελώς απίθανο το ενδεχόμενο να μην υπάρχουν άλλοι πολιτισμοί πέρα από τον ανθρώπινο.

Με άλλα λόγια, αν η εξέλιξη ευφυούς ζωής είναι στατιστικά αναπόφευκτη, κάποιος θα έπρεπε να είχε ήδη έρθει σε επαφή με τη Γη.

Όλα αυτά βέβαια δεν είναι τίποτα περισσότερο από απλές υποθέσεις, αφού δεν υπάρχουν παρατηρήσεις που θα στήριζαν τη μία ή την άλλη υπόθεση.

Όπως σχολίασε στο The Daily Beast ο Σεθ Σόστακ, αστρονόμος του Ινστιτούτου SETI που προσπαθεί να ανιχνεύσει σήματα εξωγήινων πολιτισμών, «η θεωρία του Μεγάλου Φίλτρου εξαρτάται από την υποτιθέμενη παρατήρηση ότι δεν υπάρχει κανείς εκεί έξω».

«Όμως αυτό το συμπέρασμα είναι μακράν πρόωρο. Μόλις αρχίσαμε την αναζήτηση».