Γιώργος Παπαστεφάνου: Νάνι νάνι - Ελευθερία Αρβανιτάκη, Οπισθοδρομική Κομπανία

«Ύπνε που παίρνεις τα παιδιά, έλα πάρε και τούτο, μικρό μικρό σού το ’δωσα, μεγάλο φέρε μού το». Όπως σάς έλεγα, δεν νομίζω μες στην άγρια Κατοχή να είχε το κουράγιο η μητέρα μου να μού λέει τέτοια νανουρίσματα για να κοιμηθώ. Αλλά και να μού τα’ λεγε, πάλι δεν θα τα θυμόμουνα.

Όλα αυτά τα τραγούδια για μωρά τα έμαθα μεγάλος, με πιο αγαπημένο απ’ όλα εκείνο τού Μότσαρτ που έλεγε «Κοιμήσου μικρό μου πριγκιπόπουλο». Αλλά και τού Μπραμς μού άρεσε και κάποια σπιρίτσουαλς τών μαύρων.

Βέβαια, όταν ήμουνα παιδί άκουγα στο ραδιόφωνο και ένα άλλο «νάνι-νάνι», που δεν ήταν ακριβώς νανούρισμα, μάλλον κάτι άλλο ήθελε να πει η Σοφία Βέμπο όταν τραγούδαγε «Με πινάκλ ή με κουμ καν στο ντιβάνι, θα περάσει η βραδιά, τί θα κάνει, κι όταν φτάσει πια μισή, αγκαλιά εγώ κι εσύ, νάνι νάνι».

Αυτό το πονηρό νάνι-νάνι το ξαναβρήκα μπροστά μου όταν άρχισα να ανακαλύπτω τα λαϊκά τραγούδια, για την ακρίβεια σε ένα δίσκο τού Γεράσιμου Κλουβάτου με την Μαρίκα Νίνου πολύ παραστατική, να τραγουδά «Νάνι νάνι τού πασά μου, που τού κάνω ό,τι θέλει και μού κάνει τα δικά μου». Κάπου 30 χρόνια αργότερα, το 1984, η Ελευθερία Αρβανιτάκη στον πρώτο της προσωπικό δίσκο στον οποίο συμμετείχε και η Οπισθοδρομική Κομπανία, τραγούδησε ξανά με κέφι τους στίχους τού ανεξάντλητου Χαράλαμπου Βασιλειάδη ή Τσάντα.

Τότε περίπου μαγνητοσκοπήθηκε για την εκπομπή «Ρεμπέτικο πάλκο» και το βίντεο που θα δείτε. Ο δίσκος τής Ελευθερίας ήταν παραγωγή τού Άγγελου Σφακιανάκη, βασικού μέλους τής Οπισθοδρομικής και από τα καλύτερα στελέχη τής δισκογραφίας. Η υπόλοιπη παρέα, Γιάννης Εμμανουηλίδης, Θοδωρής Παπαδόπουλος, Ανδρέας Φλωράκης, Πέτρος Εξαρχάκος, Γιώργος Σακελλαρίου, Βασίλης Γιαννίσης, Πάνος Γκέκας.

Η τηλεσκηνοθεσία τής Μαίρης Κουτσούρη και η παραγγελία από το τμήμα ψυχαγωγικών εκπομπών τής ΕΡΤ, που εκείνη την εποχή και για 17 περίπου χρόνια είχα την ευθύνη του. 

Video Url

 

Video Url

 

Δώσ' του-δώσ' του,
δώσ' του-δώσ' του, δώσ' του-δώσ' του,
νάνι-νάνι του πασά μου.
Νάνι-νάνι του πασά μου
που του κάνω ό,τι θέλει
και μου κάνει τα δικά μου.

Γιώργος Παπαστεφάνου