Γιώργος Παπαστεφάνου: Η μονομαχία Χατζιδάκι - Θεοδωράκη στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας

Κοιτάζω τα περιεχόμενα τού δίσκου «Όμορφη πόλη». Δίπλα στα ολοκαίνουργα τραγούδια τού Μίκη Θεοδωράκη, υπάρχει κι «Ο καημός» με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση. Ο Στέλιος Καζαντζίδης και η Μαρινέλλα ήταν οι πρώτοι του ερμηνευτές στο δίσκο «Πολιτεία», αλλά και η νέα ερμηνεία τού Γρηγόρη με άλλη ενορχήστρωση μαζί και χορωδία, «έγραψε». Τέσσερα εντελώς καινούρια τραγούδια, τα έλεγε η ηθοποιός Ντόρα Γιαννακοπούλου, που λίγο πριν είχε συνεργαστεί με τον Μίκη στο έργο «Ένας όμηρος. Ένα τραγούδι έλεγαν η Άννα και η Μαρία Καλουτά κι ένα με στίχους Μέντη Μποστατζόγλου ο Ανδρέας Ντούζος. Το «Μπουρνάζι» που τραγουδούσε η Ανεργίτσα Μαρία Κωνσταντάρου το έκοψε η λογοκρισία από το δίσκο.

Να θυμίσουμε πως Μαμά Ελλάς στα κείμενα τού Μποστ ήταν η υπέροχη Σμάρω Στεφανίδου. Στο θίασο με επικεφαλής τις αδελφές Καλουτά συμμετείχαν επίσης ο Κώστας Ρηγόπουλος, οι πρωτοεμφανιζόμενες Μάρθα Καραγιάννη και Κατερίνα Γώγου, ο Νίκος Τσούκας, η Ταϋγέτη, και δύο από τις δημοφιλείς φωνές τής εποχής, η Γιοβάννα και ο Γιάννης Βογιατζής. Με το τραγούδι «Μέσα στα μαύρα σου μαλλιά» είχαμε γνωρίσει τότε ένα νέο εξαιρετικό στιχουργό, τον Άκο Δασκαλόπουλο. Άλλα τραγούδια εκείνης τής παράστασης τού 1962 στο Παρκ τής Λεωφόρου Αλεξάνδρας, όλα σε στίχους τού σκηνοθέτη Ερρίκου Θαλασσινού ήταν, «Τού σπιτιού», «Τού γάμου», «Τής δουλειάς»,«Τού χάρου», «Τής ξενιτειάς». Σ’ αυτό το τελευταίο θα σταθούμε. «Φεγγάρι μάγια μου 'κανες και περπατώ στα ξένα. Είναι το σπίτι ορφανό, αβάσταχτο το δειλινό και τα βουνά κλαμένα».

Δεν θα το ακούσουμε όμως όπως το τραγούδησε στην παράσταση ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, αλλά όπως το είπε στη ταινία τού Κώστα Ανδρίτσου «Καταιγίδα» η Ντόρα Γιανακοπούλου το 1964. Εδώ η Ντόρα υποδυόταν μια διάσημη τραγουδίστρια ερωτευμένη με τον πιανίστα Γιάννη Βόγλη. Τού Νέστορα Μάτσα ήταν το σενάριο, τού Γιάννη Διδίλη η ορχήστρα.

Η μονομαχία Χατζιδάκι - Θεοδωράκη στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας το καλοκαίρι τού 1962, δεν νομίζω να είχε βγάλει νικητή. Και οι δύο παραστάσεις, «Οδός ονείρων» και «Όμορφη πόλη», ήταν πιο κάτω απ’ αυτό που περιμέναμε και ο μύθος διαφέρει αρκετά από την πραγματικότητα. Και πάντως, στα μισά εκείνης τής σεζόν, και τα δύο έργα χρειάστηκαν τονωτικές ενέσεις για να δουλέψει το ταμείο. Ο Χατζιδάκις απευθύνθηκε στην Νάνα Μούσχουρη και την Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Θεοδωράκης στα κοσμαγάπητα ζευγάρια Καζαντζίδης-Μαρινέλλα, Μανώλης Χιώτης-Μαίρη Λίντα. Αλλά και απ’ τα τραγούδια τών δύο παραστάσεων λίγα κατάφεραν να νικήσουνε τον χρόνο. Ακριβώς ένα απ’ αυτά έχουμε τώρα εδώ. «Στείλε ουρανέ μου ένα πουλί, να πάει στη μάνα υπομονή » λένε οι στίχοι τού σκηνοθέτη Ερρίκου Θαλασσινού.

Η μουσική τού Μίκη Θεοδωράκη και ο τίτλος «Τής ξενιτειάς». Με άλλο τίτλο όμως έγινε πιο γνωστό. «Φεγγάρι μάγια μου’ κανες». Στην «Όμορφη πόλη», στο θέατρο Παρκ και λίγο μετά στο δίσκο, το τραγουδούσε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης μαζί με χορωδία. Στην ταινία τού Κώστα Ανδρίτσου «Καταιγίδα» τού 1964, από όπου το απόσπασμα που έχουμε εδώ, το τραγουδούσε η Ντόρα Γιαννακοπούλου στο ρόλο μιας σπουδαίας τραγουδίστριας που έχοντας ζήσει ένα μεγάλο έρωτα με τον πιανίστα Γιάννη Βόγλη, αποχαιρετά λουσμένη με τα φώτα τής σκηνής, κοινό, καριέρα και ζωή

 

Γιώργος Παπαστεφάνου

Video Url