Γιώργος Παπαστεφάνου, ήταν ένας κορίτσαρος η Μπέμπα Μπλάνς

Πιο πολύ κι απ’ τα τραγούδια της, μού λείπουν τα τηλεφωνήματά της. Γιατί η Μπέμπα Μπλάνς δεν μού άρεσε μόνο σαν τραγουδίστρια, λαϊκή βελούδινη φωνή κι εκρηκτικός κορίτσαρος πάνω στην και κάτω από την πίστα, η Μπέμπα ήταν και ένας πολύ χαριτωμένος άνθρωπος. Με απίστευτο χιούμορ και αυτοσαρκασμό. Σίγουρα δεν ήταν μια συνηθισμένη περίπτωση η Μπέμπα. Και δικαιολογημένα την αγαπούσε τόσο πολύ ο Ζαμπέτας, που όμως τη θεωρούσε και λίγο παλαβιάρα.

 

Σε δικό του τραγούδι την πρωτάκουσα το 1964. «Καλώς ώρισες βρε Γιώργη, καλώς ώρισες». Αργότερα ο Γιώργος τής έδωσε και μεγαλύτερα σουξέ, «Το καράβι» και «Μιάς πεντάρας νιάτα».

 

Video Url

Όταν ηχογραφούσε ακόμα για την Φίλιπς, το αφεντικό τής εταιρίας, ο Αλέκος Πατσιφάς ήθελε να τής αλλάξει το όνομα. «Δεν μπορεί κοτζάμ κοπέλλα να σε λένε ακόμα Μπέμπα. Θα προσθέσεις και το Άντζελα, αφού είσαι βαφτισμένη Αγγελική». «Μα ο κόσμος με ξέρει Μπέμπα κύριε Πατσιφά». «Ποιος κόσμος μωρέ, κανένας δεν σε ξέρει». Η ίδια μού το είχε διηγηθεί γελώντας στο τηλέφωνο. Όπως και το άλλο που τής είπε ένας γιατρός, όταν τον ρώτησε πώς πάει ο καρκίνος της. «Είναι θαύμα που ακόμα ζεις» τής είπε. Κάποτε που είχε κόντρα με την Πόλυ Πάνου, για να τιμωρήσει την συνάδελφο βάφτισε Πόλυ το σκυλάκι της. Όλοι στην παρέα μου με επικεφαλής τον Γιάννη Σπανό και τον Κώστα Κωτούλα τής είχαμε μεγάλη αδυναμία. Αλλά ποτέ δεν ήμασταν σίγουροι όταν πηγαίναμε να την ακούσουμε εκεί που τραγουδούσε, πως κιόλας θα την βρίσκαμε, πως δεν θα είχε δηλαδή διαφωνήσει με την διεύθυνση τού κέντρου και δεν θα είχε φύγει. Κάποια στιγμή η Μπέμπα ασχολήθηκε με την πολιτική, έκανε και στο θέατρο ένα πολύ ωραίο πέρασμα σαν ηθοποιός στην παράσταση «Πεθαίνω σαν χώρα» τού Δημήτρη Δημητριάδη σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού, Φεστιβάλ Αθηνών 2013. Εμείς όμως τώρα θα δούμε και θα ακούσουμε την Μπέμπα μέσα απ’ τον κινηματογράφο. Σε ένα χαρακτηριστικό δείγμα πίστας νυχτερινού κέντρου από το 1969. Τότε γύρισε ο Νίκος Αβραμέας την ταινία του «Η Σμυρνιά» στην οποία πρωταγωνιστούσαν η Γεωργία Βασιλειάδου και η Άννα Καλουτά. Κοντά τους ο Τάκης Μηλιάδης, ο Νικήτας Πλατής, η Αλέκα Στρατηγού,η Τούλα Δράκου, η Κία Μπόζου. Το τραγούδι έχει τίτλο «Καθένας με την τύχη του», άγνωστων λοιπών στοιχείων. Πάντως το σενάριο τής ταινίας ήταν τού Κώστα Ασημακόπουλου.

Γιώργος Παπαστεφάνου

 

Video Url