Η αποθέωση του Λεξ στην Νέα Σμύρνη δείχνει την απήχηση του Ελληνικού ραπ

Από την δεκαετία του '90 το Ελληνικό ραπ έχει κάνει έντονη την παρουσία του και πάντα είχε αρκετούς φίλους που το παρακολουθούσαν και συντηρούσαν την εμφάνιση νέων καλλιτεχνών στον χώρο.

Video Url

 

Ονόματα όπως οι Terror X Crew, οι Going Through και οι Active Member κατάφεραν τότε να έχουν σύγχρονο ήχο με την διεθνή σκηνή και να αφουγκράζονται με τον στίχο τους τα προβλήματα της Ελληνικής νεολαίας, ενώ οι Στέρεο Νόβα με τον δικό τους ήχο είχαν σημαντικό αριθμό θαυμαστών, όπως και τα Ημισκούμπρια με το δικό τους ύφος που συνέβαλε σημαντικά στην διάδοση του είδους..

Video Url

 

Στον νέο αιώνα αυτό συνεχίστηκε με αρκετούς καλλιτέχνες όπως ο12ος Πίθηκος, ο Λεξ πρώην μέλος των Βορείων Αστεριών και οι δύο από την Θεσσαλονίκη, με σημαντική προσφορά στην σημερινή απήχηση που έχει το χιπ χοπ και μεταφορείς των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ειδικά στην εποχή της οικονομικής κρίσης οι νέοι.

Σνικ, Light, Mad Clip βοήθησαν στην εμπορική απήχηση του είδους που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή με μερικά πετυχημένα τραγούδια του Sin Boy ο οποίος όμως με την συμπεριφορά του και την απρόσμενα μεγάλη ξαφνική επιτυχία του προκάλεσε αρνητικά σχόλια για το είδος, που όπως σε όλο τον πλανήτη, έχει κι εδώ τους φανατικούς του φίλους.

Video Url

 

Οι τύποι με τις χρυσές αλυσίδες, τα σεξιστικά σχόλια με σαφή προσβολή των γυναικών και την φήμη για ναρκωτικά και συχνή παρουσία όπλων τα οποία αναφέρουν και στα τραγούδια τους προκάλεσαν την αντίδραση των συντηρητικών φίλων της μουσικής, αλλά και της κοινωνίας αφού η συχνά επιτηδευμένη προκλητική τους στάση απέναντι στην κοινωνία δεν βοηθούσε παρά μόνο την αύξηση του πλούτου σε ένα είδος μουσικής που οι καλλιτέχνες για πολλά χρόνια δεν ήταν και από τους πιο εμπορικούς.

Η μοναξιά που έφερε η πανδημία, σε συνδυασμό με την ένταση των προβλημάτων, έφερε το χιπ χοπ πιο κοντά στους σημερινούς νέους και αύξησε το κοινό τους.

Μέσα από τα τραγούδια τους αναδύονται οι δικοί τους ήρωες, κάτι σαν χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων μιας άλλης εποχής που αναζητεί διέξοδο στα προβλήματα του καιρού μας.

Ο ευρηματικός συχνά στίχος των καλλιτεχνών ΄που ξεχωρίζουν, όπως οι Λεξ και 12ος Πίθηκος που και οι δύο έχουν νέα άλμπουμ τους τελευταίους μήνες έδωσε μία μεγάλη ώθηση στο έργο τους και έκανε τα μεγάλα συστημικά μέσα να ασχοληθούν μαζί τους.

Video Url

 

Αυτό θα έχει σίγουρα επίπτωση και σε σχήματα που θα επιχειρήσουν να γίνουν πιο γνωστά εκμεταλλευόμενα αυτή την επιτυχία.

Το παραδοσιακά πετυχημένο έντεχνο Ελληνικό τραγούδι δείχνει να έχει πρόβλημα αφού δεν ανανεώνεται ιδιαίτερα σαν είδος με νέες παρουσίες, πιο καλή απήχηση θα έλεγα ότι έχουν οι λαϊκοί τραγουδιστές που ο ήχος τους είναι πιο προσαρμοσμένος στην εποχή μας

Video Url