Απαντά ο Μάκης Μηλάτος

Απαντά ο Μάκης Μηλάτος

Τι θα συμβούλευες ένα έφηβο-η που θα ήθελε να ασχοληθεί με την μουσική σήμερα;

Αν και οι έφηβοι μας έχουν εντελώς γραμμένους εμάς τους μεγαλύτερους, καθώς μας θεωρούν υπεύθυνους -και δικαίως- για την κόλαση που δημιουργήσαμε και τους καλούμε τώρα να ζήσουν και να πληρώσουν και τα σπασμένα, αυτά που έχω να τους πω είναι τα εξής: Ξεκόλλα γρήγορα από τους γονείς σου, βρες ποιος είσαι και τι πραγματικά θέλεις και τράβα το δρόμο σου με πραγματική πίστη, αφοσίωση και πολύ δουλειά. Προσπάθησε ποτέ να μην χάσεις τον αρχικό ενθουσιασμό και να μην ξεχάσεις τον λόγο που διάλεξες αυτό που επέλεξες να κάνεις. Κάνε αληθινούς φίλους, ζήσε την κάθε στιγμή, σεβάσου τους άλλους, μάθε να ακούς αλλά ποτέ μην αφήσεις κανένα και τίποτα να σε "χειραγωγήσει". Από σένα εξαρτάται αν η ζωή σου θα είναι ωραία ή θα είναι χάλια. Μην ονειρεύεσαι την "επιτυχία" αλλά την δημιουργία, μην φιμώνεις τη φαντασία, μην κάνεις ανεπανόρθωτες υποχωρήσεις και δεσμευτικές δημόσιες σχέσεις. Ακου πολύ μουσική (από κάθε είδος), διάβασε όσο μπορείς, δες ταινίες μετά μανίας, μπες σε κάθε μουσείο και γκαλερί που μπορείς. Χρειάζεσαι έμπνευση και επαφή με τη δημιουργία όχι χαζοξενύχτια στα μπαράκια, εκεί που -υποτίθεται- πως είναι το χάι. Το πραγματικό χάι είναι μόνο αυτό που μπορείς να βρεις μέσα σου. Αν το 'χεις...

Οι νέες τεχνολογίες βοηθούν ή απαξιώνουν την μουσική;

Υπάρχουν τομείς που την βοηθάνε, όπως η διάδοση της μουσικής νέων μουσικών και συγκροτημάτων που μέσω ίντερνετ μπορούν να φτάσουν εκεί που δεν θα έφταναν ποτέ στο παρελθόν. Ακόμη εύκολα κάποιος μπορεί να "φτιάξει" μουσική χωρίς μεγάλα κόστη. Όμως η υπερπαραγωγή και η υπερπροσφορά που κάνει δύσκολο για τον οποιονδήποτε να παρακολουθήσει τι συμβαίνει, η κακή ποιότητα ήχου με το mp3, η παγιωμένη πλέον συνείδηση πως η η μουσική είναι τζάμπα και μπορώ να την κατεβάσω όποτε θέλω αλλά και οι μουσικές βιβλιοθήκες τύπου Spotify (που σύντομα πιστεύω πως θα κυριαρχήσουν) οι οποίες ξεκόβουν τον ακροατή από την σωματική επαφή με τον δίσκο αλλά και από την "φετιχιστική" διάσταση δημιουργίας μιας δισκοθήκης, νομίζω πως είναι αρνητικά δεδομένα. Σε μερικά χρόνια ο "μέσος ακροατής" θα είναι ένα πολύ διαφορετικό είδος απ' αυτό που ξέρουμε ως τώρα.

Είναι ζωντανό το λαϊκό μας τραγούδι, κι αν ναι έχει μέλλον;

Δεν πιστεύω πως είναι (όπως άλλωστε και κανένα άλλο λαϊκό μουσικό είδος, από τα μπλουζ ως τα φάδος ή το τανγκό) ακριβώς γιατί δεν υπάρχουν πιά οι πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες που το γέννησαν και το έθρεψαν. Υπάρχουν απλώς συμπαθείς αντιγραφείς και χαριτωμένοι διασκευαστές.

Είναι ζωντανό το ροκ, κι αν ναι έχει μέλλον;

Το ροκ ως μουσική φόρμα νομίζω πως παραπαίει. Παρά τα δεκάδες νέο-ψυχεδελικά, νέο-garage, νέο-blues συγκροτήματα που απασχολούν την μουσική πραγματικότητα από τον JackWhite και τους BlackKeys ως τους BlackAngels και τους Allah-Las, το ροκ έχει χάσει το κοινωνικό του έρεισμα κι άλλα μουσικά είδη και ιδιώματα καλύπτουν αυτό το κενό. Θα δανειστώ μια άποψη του JeffTweedy (Wilco) από μια πρόσφατη συνέντευξη του: "Το rock 'n' roll σαν μόδα και σαν life-style που πουλάει, έχει πια φαλιρίσει. Όμως υπάρχει ακόμη κάτι που μένει -κατά τη γνώμη μου- το ίδιο. Είναι η προσπάθεια να γίνεις καλύτερος άνθρωπος, να αποδεχτείς αυτό που είσαι και να προχωρήσεις". Πιστεύω κι εγώ πως το ροκ στις μέρες μας έχει να κάνει λιγότερο με τον ήχο και περισσότερο με τις προσωπικές αξίες και θέσεις, με τον τρόπο ζωής, με την ηθική συμπεριφορά ενός ατόμου.

5 άλμπουμ ή τραγούδια που είναι πάντα στις προτιμήσεις σου.

Αφ΄ενός είμαι περισσότερο φίλος των άλμπουμ και όχι των σίνγκλς κι αφ' εταίρου δυσκολεύομαι με τα 5, γι' αυτό θα μου επιτρέψετε να γράψω 10 (αν και θα ήθελα 100), οπότε:

- Pink Floyd - The Dark Side of the Moon
- Velvet Underground - Velvet Underground, Lou Reed & Nico
- Captain Beefheart & His Magic Band - Trout Mask Replica
- The Doors - The Doors
- Miles Davis - Bitches Brew
- John Coltrane - A Love Supreme
- Tom Waits - Swordfishtrombones
- Scott Walker - Tilt
- P.J. Harvey - To Bring You My Love

Ποιον εν ζωή σήμερα άνθρωπο στον πλανήτη μας θα ήθελες να γνωρίσεις;

Παρ' ότι είμαι γεννημένος για να θαυμάζω και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που εκτιμώ πραγματικά, αυτή η δουλειά μου έδωσε την δυνατότητα να γνωρίσω -έστω και για λίγο- πολλούς από τους μουσικούς μου ήρωες. Ετσι οι άνθρωποι που πραγματικά με έχουν συγκλονίσει και σημαδέψει δεν είναι εν ζωή. Γι' αυτό προτιμώ να περιμένω να πεθάνω κι εγώ κι ελπίζω να έχω τότε απεριόριστο χρόνο να συνομιλώ με τους πολλούς ανθρώπους που εκτιμώ και θαυμάζω. Ελπίζω στην άλλη ζωή να καταδέχονται να με κάνουν παρέα ο Ρεμπώ, ο Τζιμ Μόρισον, ο Πικάσο, ο Νίτσε, η Πίνα Μπάους, ο Φρανκ Ζάπα, ο Μπαχ, ο Χατζιδάκις, ο Ταρκόφσκι, ο Ντοστογιέφσκι και να βγαίνω ραντεβού με την Μπίλι Χολιντέι ή την Εντιθ Πιαφ.

Η αγαπημένη σου ταινία;

Το "Πέρα απ' τον παράδεισο" του Τζάρμους

Αγαπημένη σου τοποθεσία στην Ελλάδα;

Όλα τα μικρά νησιά των Κυκλάδων.

Αγαπημένο σου φρούτο;

Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιο φρούτο που ναμην μου αρέσει.