Γιώργος Παπαστεφάνου: Τότε που συνάντησα εγώ την Μαρινέλλα

Γιώργος Παπαστεφάνου: Τότε που συνάντησα εγώ την Μαρινέλλα

Ήταν αρχή καλοκαιριού και σ' ένα από τα θέατρα της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, η Μαρινέλλα εμφανιζόταν μόνη, χωρίς τον Καζαντζίδη. Για κάποιους, η Μαρινέλλα εξακολουθούσε να είναι το σεγκόντο τού Στέλιου και τίποτα περισσότερο. Χωρίς εκείνον, θα μπορούσε να συνεχίσει την καριέρα της; Αυτή ήταν η απορία. Ο Χρήστος Λεοντής, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Μίμης Πλέσσας και ο Άγγελος Σέμπος, ήταν από τους πρώτους που πίστεψαν στις δυνατότητές της. Αλλά και ο Γιώργος Κατσαρός, όχι μόνον ήταν σίγουρος πως η Κίτσα θα τα κατάφερνε δίχως τον Καζαντζίδη, αλλά την πήρε κιόλας δίπλα του, υπό την προστασία του και τής χάρισε μια από τις πρώτες προσωπικές επιτυχίες της, «Απόψε χάνω μια ψυχή» σε στίχους Πυθαγόρα.

Τότε που συνάντησα εγώ την Μαρινέλλα στα παρασκήνια τού θεάτρου, ήθελα να τής πάρω μια συνέντευξη για το περιοδικό «Το πρώτο» και την θυμάμαι ανασφαλή, αλλά αποφασισμένη να πετύχει. Μού έδειξε το πορτοφόλι της. «Το βλέπεις; Είναι άδειο!» μού είπε. Αργότερα, ήμουνα πια φαντάρος, όταν ο Γιώργος Κατσαρός μού τηλεφώνησε και μού ζήτησε να τού δώσω στίχους για να τούς τραγουδήσει η Μαρινέλλα.

Ο Γιώργος ήταν ο πρώτος που είχε μελοποιήσει στίχους μου πριν από τον Σπανό, αλλά εκείνα τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν μόνο με την ορχήστρα τού ΕΙΡ και ποτέ δεν βγήκανε σε δίσκο. Επίσης ο Γιώργος είχε το 1964 ενορχηστρώσει το «Μια αγάπη για το καλοκαίρι» και το «Μικρό ταξίδι στο γιαλό» για τη ΛΥΡΑ και το πρώτο δισκάκι τής Καίτης Χωματά. Τώρα, στις 45 στροφές, η Μαρινέλλα θα έλεγε τα τραγούδια μας, που θα ήταν και τα δύο ερωτικά, αργό το ένα, το άλλο πεταχτό, ένα για κάθε όψη. Κατά την πάγια συνήθεια μου, την μέρα τής ηχογράφησης δεν ήμουνα στο στούντιο. Μόνο όταν κυκλοφόρησε τον άκουσα το δίσκο.

Αλλά δεν πρόλαβα καθόλου να χαρώ, γιατί εκείνη ακριβώς την εποχή, η Μαρινέλλα άλλαξε εταιρία και από την Odeon πήγε στην Polygram. Όπως ήταν φυσικό, αφού η Μαρινέλλα δεν τής ανήκε πια, η Οντεόν δεν διαφήμισε καθόλου το 45ράκι μας, το οποίο ούτε και στα κανονικά προγράμματα τού ραδιοφώνου μπορούσε να ακουστεί, μια και η ΕΡΤ μεταξύ 1967 και 1970 απαγόρευε ό,τι είχε σχέση με μπουζούκια. Μόνο οι δισκογραφικές που πλήρωναν είχαν το δικαίωμα να διαφημίζουν στις προσφερόμενες εκπομπές τους το λαϊκό τους υλικό.

Από τα δύο τραγούδια που είχαμε γράψει για την Μαρινέλλα με τον Γιώργο Κατσαρό, θα ακούσουμε τώρα αυτό που λέει «Έτσι είναι η αγάπη, δεν κρατάει, φεύγει και σαν πουλί πετάει, φεύγει και πίσω δεν γυρνάει, έτσι είναι η αγάπη». Πολλά χρόνια αργότερα, το 2005, η Μαρινέλλα, μαζί με τον Αντώνη Ρέμο, τραγούδησε ένα άλλο τραγούδι με τον ίδιο ακριβώς τίτλο «Έτσι είναι η αγάπη», αυτή τη φορά με μουσική και στίχους του Γιώργου Θεοφάνους.

https://open.spotify.com/album/63SrU2T0ieWOrIkH5jOTa5