Ο Γιώργος Παπαστεφάνου και η Σούλη Σαμπάχ

Ο Γιώργος Παπαστεφάνου και η Σούλη Σαμπάχ

Οι γονείς της Σαμπάχ που πέθανε 92 ετών, ήταν από την Πάφο και την Χίο. Η ίδια ωστόσο γεννήθηκε στην Αίγυπτο. Και το πραγματικό της όνομα ήταν Αναστασία Χριστοδούλου. Όμως, αλλιώς τη μάθαμε εμείς. Σούλη Σαμπάχ.

 

Όπως ίσως θα ξέρετε, στην Ανατολή σαμπάχ λένε το πρωί. Και έτσι, γεμάτη φως, χαρούμενη και γελαστή, θυμάμαι κι εγώ τη Σούλη μια ζωή. Στην Αθήνα ήρθε το 1955 και άρχισε την καριέρα τής τραγουδίστριας από το κοσμικό κέντρο «Το τζάκι» στην οδό Μουρούζη, λίγο πιο 'κει απ’ το ΕΙΡ. Ακόμη τότε, ο Μάνος Χατζιδάκις δεν είχε συναντήσει την Νάνα Μούσχουρη, και η Σούλη έγινε αμέσως η αγαπημένη του ερμηνεύτρια. Σάς θυμίζω κάποιες από τις ταινίες, στις οποίες η Σούλη συμμετείχε τραγουδώντας Χατζιδάκι. «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο», «Η καφετζού», «Δελησταύρου και υιός», «Τής τύχης τα γραμμένα». Βέβαια, στο μυαλό και την καρδιά της, η Σούλη, εκτός απ’ το τραγούδι, είχε πάντα και το θέατρο.

 

Ήθελε να παίξει. Και τη θυμάμαι και σαν ηθοποιό στο ρόλο τής Ολυμπίας, στην «Κυρία με τις καμέλιες» τού Αλεξάνδρου Δουμά υιού, που είχε ανεβάσει ο θίασος Λαμπέτη-Χόρν στο Θέατρο Κεντρικόν. Ηθοποιός ήταν κι ο άντρας της, ο Δημήτρης Νικολαΐδης. Μέχρι το 1993 που ο Δημήτρης έφυγε απ’ τη ζωή, ήταν μαζί, αχώριστο ζευγάρι. Είδατε; Ένα-ένα μού έρχονται όλα στο μυαλό. Θα πρέπει λοιπόν να ήταν αρχές τής δεκαετίας τού ‘60, όταν η Σούλη δημιούργησε μια δική της γωνιά στην πλατεία Αμερικής.

 

Την βάφτισε Πεπίτο, όπως λεγόταν το σκυλάκι της. Και με το φίλο μου, τον Γιάννη Νουφράκη τον πιανίστα, συναντιόμασταν πολλές φορές εκεί. Στον Πεπίτο, η Σούλη μπορούσε να λέει και να κάνει τα δικά της, με το μπριόζο, φανταιζίστικο στυλάκι της. Ακριβώς εκείνη την παλιά Σούλη Σαμπάχ θα ξαναδείτε κι εσείς τώρα σε μια σκηνή νυχτερινού κέντρου, από την αθάνατη «Καφετζού» τής Φίνος Φιλμ, που γύρισε ο Αλέκος Σακελλάριος το 1956. Η Σούλη τραγουδά σε ρυθμό μπαγιόν, Μάνο Χατζιδάκι και «Φιρί φιρί το πας και θα σού τις βρέξω».

 

Τουλάχιστον στο ραδιόφωνο, αυτό το τραγούδι τότε το παίζανε πολύ. Κι όσο για το μπαγιόν, μάς το είχε μάθει η Συλβάνα Μάγκανο με το El negro jumbon τής ταινίας Anna.

 

Video Url