Ντενεκεδούπολη της Ευγενίας Φακίνου

Ντενεκεδούπολη της Ευγενίας Φακίνου

"Δημιουργήθηκε από την Ευγενία Φακίνου και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1975.
Στο αντικειμενοθέατρο, όπως φανερώνει και η λέξη, οι κούκλες-ήρωες έχουν αντικατασταθεί από τα αντικείμενα-ήρωες. Αιτία για τη δημιουργία του ήταν η αγάπη που έδειχναν τα παιδιά να προσωποποιούν τα πράγματα.
Το πρώτο έργο ήταν η "Ντενεκεδούπολη, με τους ντενεκεδένιους ήρωες : Σαρδέλα, Μηλίτσα, Βουτηρένιο, Σοφό-Καφέ, Οκέυ-Μπαμ-Μπαμ, Λαδένιο. Οι ήρωες αυτοί αγαπήθηκαν και επιβλήθηκαν και στο δεύτερο έργο: "Τα ντενεκεδάκια, ο μπουλντόζας και το Κουρδιστάν". Σ' αυτό το έργο υπάρχει και ανθρώπινη παρουσία (κράμα αντικειμενοθεάτρου και θεάτρου).

Το αντικειμενοθέατρο διαφέρει απ' το κλαστικό κουκλοθέατρο, όχι μόνο στη μορφή των ηρώων αλλά και σ' άλλους τομεις. Πρώτον, τα θέματα είναι παρμένα από τη σύγχρονη πραγματικότητα χωρίς μάγισσες και βασιλοπούλες, δίνοντας στα παιδιά μια γευση της σύγχρονης κοινωνίας, ρεαλιστική και όχι ωραιοποιημένη, με τα προβλήματα και τη σκληρότητας, Δεύτερον, η εξέλιξη του μύθου καθορίζεται από τα παιδιά και οι ηθοποιοί είναι αναγκασμένοι να αυτοσχεδιάζουν για να ακολουθήσουν την πορεία του έργου που χαράζουν τα παιδιά θεατές.

Το είδος αυτό του θεάτρου έδωσε τη δυνατότητα για αδάπανη και εύκολη ψυχαγωγία σε χιλιάδες παιδιά. Έτσι μπορούσαν στα σπίτια τους να δημιουργούν παραστάσεις παρέα με άλλα παιδιά, αφήνοντας τη φαντασία τους να περιπλανηθεί ανάμεσα στα άδεια κουτιά από γάλα, μέλι , καφέ, κόκα κόλα κλπ. και μέσα από το παιχνίδι να αναπτύξουν την δημιουργική σκέψη και να πλάσουν διαλόγους και χαρακτήρες."
(*Ευχαριστίες στη Μαρθούλα για το κείμενο)

ΝΤΕΝΕΚΕΔΟΥΠΟΛΗ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
Στίχοι και κείμενα: Ευγενία Φακίνου
Αφήγηση: Νίκη Τριανταφυλλίδη
Τραγουδούν: Ευγενία Φακίνου Σωτήρης Χατζάκης Ρένα Καζάκου Γιάννης Μαρκόπουλος και η Παιδική Χορωδία Τυχοπούλου

Μας το θύμισε ο Νίκος Μπούζας

Αν πιστεύεις ότι αξίζουμε την συνεισφορά σου, και έχεις την δυνατότητα, είναι εύκολο να το κάνεις. Με αποκλειστικές ενημερώσεις θα είσαι 'πιο κοντά στην μουσική'