Μια ιστορία με 4 Γιώργηδες, Ζαμπέτας, Μητσάκης, Νταλάρας, Παπαστεφάνου

Μια ιστορία με 4 Γιώργηδες, Ζαμπέτας, Μητσάκης, Νταλάρας, Παπαστεφάνου

Και πάλι θα σας μιλήσω για τους δύο Γιώργηδες. Μητσάκη και Ζαμπέτα.

Για τον ένα Γιώργο, ο Ζαμπέτας είχε πει στην Ιωάννα Κλειασίου: «Ο Μητσάκης είχε αρχοντιά. Ήταν καλύτερος απ’ όλους. Ο πιο γλυκός, ο πιο όμορφος και φίνος και όμορφος στην πραγματικότητα. Ήτανε και καλλίφωνος, με ωραία, γλυκιά φωνή. Μικρή, αλλά ωραία». Χάρις στον Μητσάκη το 1952, ο Ζαμπέτας έκοψε όλες τις παλιές, κακές συνήθειες. Πάλι από την Ιωάννα Κλειασίου: «Ένα βράδυ έρχεται ο Μητσάκης και μού λέει. Γιωργάκη, είσαι να σε κεράσω ένα καφεδάκι στο Βυζάντιο; Τού λέω ό,τι γουστάρει ο Μητσάκης, πάμε.

Το Βυζάντιο ήταν το στέκι πολλών ανθρώπων τής χάι-σοσάιετυ, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, μεγάλοι ζωγράφοι, μεγάλοι μουσικοί, βασιλιάδες, με λίγα λόγια. Ήταν ακριβώς στο Κολωνάκι, στην πλατεία. Θα σου πω κάτι, μού λέει ο Μητσάκης, αλλά μη με παρεξηγήσεις. Ό,τι γουστάρει ο Γιώργος, λέω εγώ. Άκουσε λοιπόν να δεις. Σε βλέπω έχεις τις παρεΐτσες σου, αλλά εσύ κάποια μέρα θα κάνεις καριέρα. Σε βλέπω, είσαι δυνατός και θα κάνεις και δικά σου τραγουδάκια. Μετρίασε λοιπόν τις επαφές σου για να μπορέσεις αύριο να διαπρέψεις».

Οι δυο Γιώργηδες αγαπιόντουσαν πολύ. Ο Μητσάκης άνοιξε και την πόρτα τού κινηματογράφου στον Ζαμπέτα, όταν τον πήρε μαζί του στην ταινία «Ο πύργος των ιπποτών». Την δε Άννα Χρυσάφη, από τον Ζαμπέτα τη γνώρισε ο Μητσάκης. Αργότερα, το 1956, έγραψαν μαζί και ένα υπέροχο τραγούδι. Ο ένας Γιώργος, ο Ζαμπέτας, την μουσική, τους στίχους ο άλλος Γιώργος, ο Μητσάκης. Στις 78 στροφές, τραγουδούσε ο Μανώλης Καναρίδης.

Εμείς θα ακούσουμε μια μεταγενέστερη εκτέλεση, όταν πια το τραγούδι είχε κερδίσει τη μάχη με το χρόνο. 1983-84, στο κινηματοθέατρο «Ορφέας» τής οδού Σταδίου, που δυστυχώς εδώ και χρόνια έχει γκρεμιστεί, ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδά «Όταν θα λάβεις αυτό το γράμμα, τότε θα κλάψεις με μαύρο κλάμα». Μαζί του η Κατερίνα Στανίση.

Γιώργος Παπαστεφάνου

Νέος διαγωνισμός με δώρο το cd Ασεβή τροπάρια Στο άλμπουμ ο Νταλάρας συμμετέχει σε 4 τραγούδια.

Όποιος κάνει δωρεά οποιοδήποτε ποσό, συμμετέχει στην κλήρωση για ένα cd Ασεβή τροπάρια στην μορφή που κυκλοφόρησε για την προώθηση του άλμπουμ και είναι δυσεύρετο και κάποιας οικονομικής αξίας, επίσης σε cd το Ραντάρ του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους Κώστα Τριπολίτη, πάλι με τον Γιώργο Νταλάρα και το σχετικά πρόσφατο άλμπουμ του Νταλάρα, Έρωτας ή τίποτα σε μουσική Γιώργου Καζαντζή