1988: η Μαλβίνα Κάραλη φιλοξενεί τον Λουκιανό Κηλαηδόνη σε ένα σπάνιο video

1988: η Μαλβίνα Κάραλη φιλοξενεί τον Λουκιανό Κηλαηδόνη σε ένα σπάνιο video

 

Στην εκπομπή, που προβλήθηκε το 1988, η Μαλβίνα Κάραλη φιλοξενεί τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, ο οποίος μιλά για τη δουλειά του και ερμηνεύει τραγούδια του που αγαπήθηκαν πολύ από τον κόσμο.

 

Ο συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής αναφέρεται στο δίσκο του «Μικροαστικά», ο οποίος περιλαμβάνει ποιήματα του Γιάννη Νεγρεπόντημελοποιημένα από τον ίδιο. Η συγκεκριμένη δουλειά κυκλοφόρησε μέσα στη δικτατορία, αρχικά σε παράνομες κασέτες, και έφτασε μέχρι το εξωτερικό. Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης εξηγεί πώς συνέβη αυτό, τονίζοντας: «Είναι μια δουλειά που την αγαπάω ιδιαίτερα και που νομίζω ότι ήταν αυτή που με πρωτοέβαλε στο δρόμο το δικό μου. Δηλαδή σταμάτησα να γράφω τα ελαφρολαϊκά και ασχολήθηκα λίγο περισσότερο με τις δικές μου αναμνήσεις, τα δικά μου βιώματα και μουσικές καταστάσεις που ήθελα και εξέλιξα στην πορεία της δουλειάς μου». Παράλληλα ερμηνεύει τραγούδια από την συγκεκριμένη δισκογραφική δουλειά.

 

Επίσης γίνεται αναφορά στη μουσική που έχει γράψει για τον κινηματογράφο, ενώ προβάλλεται απόσπασμα από την ταινία «Ελευθέριος Βενιζέλος», του Παντελή Βούλγαρη, στο οποίο η Άννα Καλουτά ερμηνεύει ένα από τα τραγούδια του Λουκιανού Κηλαηδόνη, σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου. Μιλά όμως και για τον δίσκο του «Fifties & Ξερό Ψωμί», για τα τραγούδια της δεκαετίας του ’50, ενώ ερμηνεύει κάποια από αυτά, αλλά και κομμάτια από άλλες δισκογραφικές δουλειές του, που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Στην εκπομπή προβάλλεται επίσης βίντεο από μια συναυλία του στο Λυκαβηττό, με τους Σταμάτη Φασουλή, Μίνα Αδαμάκη, Μίμη Χρυσομάλλη και Άννα Παναγιωτοπούλου να ερμηνεύουν τραγούδια που έγραψε για το Ελεύθερο Θέατρο, με τον ίδιο να τους συνοδεύει στο πιάνο, όπως κι ένα βίντεο από παλαιότερη εκπομπή της ΕΡΤ (1984), στο οποίο ο Λουκιανός Κηλαηδόνης ερμηνεύει το τραγούδι του «Τα θερινά τα σινεμά» μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα και τον Γιάννη Πάριο.

 

Σκηνοθεσία: Σταύρος Ζερβάκης

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

Το είδαμε: e-tetradio.gr