ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ: 10 Tραγούδια

ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ: 10 Tραγούδια

Είχε γεννηθεί 8 Δεκεμβρίου 1911, πέθανε στις 12 του Μάη 1992.

Η μεγάλη συνεισφορά του Γκάτσου,  είναι στο τραγούδι ως στιχουργού. Έφερε την ποίηση στον στίχο και κατάφερε να δώσει, κυρίως μέσω της συνεργασίας του με τον Μάνο Χατζιδάκι, τον κανόνα του ποιητικού τραγουδιού. Συνεργάστηκε, επίσης, με τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Δήμο Μούτση, τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, τον Χριστόδουλο Χάλαρη, καθώς και με νεώτερους συνθέτες.

Γράφοντας συνήθως πάνω στη μελωδία, με πρώτο το «Χάρτινο το φεγγαράκι», μίλησαν στις καρδιές του κόσμου πολλά μεμονωμένα τραγούδια του, καθώς κυκλοφορούσαν σε δισκάκια 45 στροφών, αλλά και ως αυτούσιοι κύκλοι όπως η «Μυθολογία» (1965), το «Ένα μεσημέρι» (1966), η «Επιστροφή» (1970), το «Σπίτι μου σπιτάκι μου» (1972), οι «Δροσουλίτες» 1975, η «Αθανασία» (1976), «Τα παράλογα» (1976), το «Ρεμπέτικο» (1983), ο Χειμωνιάτικος ήλιος, οι Μύθοι μιας γυναίκας, η Σκοτεινή μητέρα, η «Ενδεκάτη εντολή» (1985) ή οι «Αντικατοπτρισμοί» (1993). Το σύνολο του στιχουργικού του έργου βρίσκεται συγκεντρωμένο στον τόμο «Όλα τα τραγούδια» (εκδ. Πατάκη, 1999).

Ποιήματα και στίχοι του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Δανέζικα, Ισπανικά, Ιταλικά, Καταλανικά, Κορεατικά, Σουηδικά, Τουρκικά, Φινλανδικά.

Το 1987 τιμήθηκε με το Βραβείο του Δήμου Αθηναίων για το σύνολο του έργου του, ενώ το 1991 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Αντεπιστέλλοντος Μέλους της Βασιλικής Ακαδημίας Καλών Γραμμάτων της Βαρκελώνης για τη συμβολή του στη διάδοση της ισπανικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα. Στις 12 Μαΐου 1992 ύστερα από δική του επιθυμία επέστρεψε για πάντα στη γενέτειρά του, Ασέα Αρκαδίας.

ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΕΝΟ-Δήμητρα Γαλάνη

 

 

ΑΕΡΙΚΟ-Γιώργος Ρωμανός

 

 

ΑΝ ΘΥΜΗΘΕΙΣ Τ' ΟΝΕΙΡΟ ΜΟΥ-Γιοβάννα

 

 

ΕΛΑ ΠΑΡΕ ΜΟΥ ΤΗΝ ΛΥΠΗ-Νάνα Μούσχουρη

 

 

ΗΣΟΥΝ ΠΑΙΔΙ ΣΑΝ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ-Γιώργος Ρωμανός

 

 

ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟ ΠΑΛΙΚΑΡΙ-Στέλιος Καζαντζίδης

 

 

ΜΑΤΙΑ ΒΟΥΡΚΩΜΕΝΑ-Δημήτρης Παπαμιχαήλ

 

 

 

ΜΕ ΤΙ ΚΑΡΔΙΑ ΝΑ Σ'ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΩ-Σταμάτης Κόκκοτας

 

 

ΧΑΡΤΙΝΟ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΑΚΙ-Μελίνα Μερκούρη

 

 

ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΕΛΛΑΣ-Νίκος Δημητράτος

Video Url

 

https://www.popup.gr/