Από τις 17 ταινίες που γύρισε η Μαρία Πλυτά μεταξύ 1950 και 1970, κάποιες τις έχω δεί, άλλες βέβαια όχι.
Στον «Λουστράκο» με τον Βασιλάκη Καΐλα, θυμάμαι ποτάμι τρέχανε τα δάκρυα. Στην «Δούκισσα τής Πλακεντίας», η αποκάλυψη λεγόταν Βούλα Χαριλάου, ίδια η Βίβιαν Λη. Ο «Βαφτιστικός» τού 1952 με την Ανθή Ζαχαράτου και τον Πέτρο Επιτροπάκη, μεγάλα αστέρια τότε τής Λυρικής, ήταν η κινηματογραφική εκδοχή τής κοσμαγάπητης οπερέτας τού Θεόφραστου Σακελλαρίδη.
Στα «Αρραβωνιάσματα» από το θεατρικό έργο τού Δημήτρη Μπόγρη, έπαιζε δύο χρόνια πριν μάς αποχαιρετήσει ο μεγάλος Αιμίλιος Βεάκης. Στην «Εύα» τού 1952, το αυτοκίνητο που πήγαινε για το γύρισμα κάπου προς Μαραθώνα, ανατινάχθηκε από νάρκη και σκοτώθηκαν και η ηθοποιός Ανθή Μηλιάδου, αδελφή της Χριστίνας Καλογερίκου και ο παραγωγός Δημήτρης Κομίνης, αδελφός τού δημοσιογράφου Λυκούργου Κομίνη.
Ο «Άσωτος» λεγόταν μια άλλη ταινία τής Μαρίας Πλυτά, που το 1963, ξανάφερε για λίγο πίσω στην πατρίδα, τον διάσημο βαθύφωνο τής Μετροπόλιταν Όπερα Νίκο Μοσχονά. Τέλος, η ταινία «Τζιπ, περίπτερο και αγάπη» τού 1957 είχε κάνει ντόρο, επειδή συμμετείχε σ’ αυτήν μία πρώην καλόγρια, πρωταγωνίστρια σκανδάλου, η περίφημη μοναχή Σωφρονία, κατά κόσμον Σοφία Μαθιουδάκη. Όλες αυτές τις ταινίες τις είχε υπογράψει η Θεσσαλονικιά Μαρία Πλυτά.
Η πρώτη Ελληνίδα σκηνοθέτρια, που τόλμησε να μπει στο ανδροκρατούμενο μέχρι τότε κάστρο τού σινεμά. Την ακολούθησε λίγο μετά η Λίλα Κουρκουλάκου, πού πρώτη ασχολήθηκε με τους λεπρούς της Σπιναλόνγκα, στην ταινία «Το νησί τής σιωπής», ταινία που εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Μόστρα τής Βενετίας το 1958. Ας γυρίσουμε όμως στην Μαρία Πλυτά (1915-2006).
Το ντοκουμέντο που θα δείτε είναι από την ταινία της τού 1959 «Ναυάγια της ζωής» με τον Κώστα Κακαβά και την Τζένη Καρέζη. Εδώ η στρουμπουλή ακόμη Νάνα Μούσχουρη, έχοντας απαλλαγεί για λίγο απ’ τα γυαλιά της, τραγουδά Μάνο Χατζιδάκι και «Θέλω να γυρίσεις».