Γιώργος Παπαστεφάνου: Όταν η ομάδα πετούσε

Γιώργος Παπαστεφάνου: Όταν η ομάδα πετούσε

Εκείνη την εποχή η ομάδα μας πετούσε.

Αλλά και η τηλεόραση της ΕΡΤ περνούσε την καλύτερη ίσως φάση της. Στο τιμόνι ο Γιάννης Λάμψας, μαζί με τον Ροβήρο Μανθούλη. Και δίπλα τους δυναμικά στελέχη, ο Φώτης Μεσθεναίος, η ακούραστη, αεικίνητη Ελένη Μαβίλη, ο σοβαρός Τάσος Παπαδόπουλος και πόσοι-πόσοι άλλοι. Ήταν ευεργετικός ο αέρας που φυσούσε κι αυτό το νοιώθαμε όλοι. Πολλές φιλόδοξες παραγωγές, τότε ξεκίνησαν τον κύκλο τους.

Ανάμεσά τους και η δική μας «Μουσική βραδιά», που έκανε πρεμιέρα Πρωτοχρονιά του 1976 με τον Ζωρζ Μουστακί φιλοξενούμενο. Τη φωτογραφία που βλέπετε εδώ την βγάλαμε πολλούς μήνες αργότερα, χειμώνα προς άνοιξη του 1977, στη μπουάτ «Διαγώνιος» στην Πλάκα, στην οδό Αδριανού. Τώρα θέμα της «Μουσικής βραδιάς», θα ήταν ο Γιώργος Νταλάρας, που υποκύπτοντας στις πιέσεις μας, είχε δεχθεί επιτέλους να τού κάνουμε το πρώτο του τηλεοπτικό πορτρέτο.

41 χρόνια νεότεροι ήμασταν τότε όλοι μας και νομίζω ότι φαίνεται. Στο ενσταντανέ ο ένας Γιώργος αγορεύει, ο άλλος τον παρακολουθεί. Το ίδιο και τα κορίτσια. Η πολύτιμη Δάφνη Τζαφέρη δεξιά, υπεύθυνη για την σκηνοθεσία.

Και αριστερά, το αστέρι μας στη διεύθυνση παραγωγής, η Κατερίνα Κατωτάκη, που με ένα τρόπο μαγικό κατάφερνε να λύνει όλα μας τα προβλήματα. Μετά από μένα, πρώτα η Δάφνη, ο Αλέξης Κωστάλας ύστερα και τελευταία η Κατερίνα, ανέλαβαν το τμήμα ψυχαγωγικών εκπομπών της τηλεόρασης όταν εγώ είχα φύγει πια από την ΕΡΤ, μετακομίζοντας το φθινόπωρο τού 1993 στο ραδιόφωνο τού ΣΚΑΪ.

 

 

Ήταν μια γωνιά που τη συνδέσαμε όχι μόνο με τραγούδι, αλλά και με το θέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου. Η «Διαγώνιος» στην Πλάκα στην οδό Αδριανού 111. Εκεί μάς πήγε η φωτογραφία με τον Γιώργο Νταλάρα που σάς δείξαμε και εκεί θέλω να μείνουμε.

Μια φωτογραφία, χίλιες λέξεις, έχουν πει. Έ, φανταστείτε πόσα περισσότερα μπορεί να λέει ένα βίντεο. Λοιπόν, το στιγμιότυπο που θα δείτε το γυρίσαμε την ίδια εκείνη εποχή, χειμώνα τού 1977, για την εκπομπή «Μουσική βραδιά», που έκανα τότε για την ΕΡΤ, παράλληλα με το ραδιοφωνικό «Καλησπέρα κύριε Έντισον», φιλική δική μου προσφορά στο αγαπημένο Β’ Πρόγραμμα και στην τότε διευθύντριά του, την Σοφία Μιχαλίτση που μού το ζήτησε, τονίζοντας μου τη λέξη φιλικά. Και δεν έκανα τότε μόνο αυτά.

Είχα και τη διαφήμιση που με ανάγκαζε να τρέχω από στούντιο σε στούντιο, είχα και την ευθύνη τού τμήματος ψυχαγωγικών εκπομπών της τηλεόρασης, θέση που κράτησα για 16 τόσα χρόνια, όσα περίπου χρόνια παιζόταν και ο Έντισον.

Μέχρι, δηλαδή, το φθινόπωρο τού 1993, που αποφάσισα να φύγω από την ΕΡΤ. Το στιγμιότυπο από την Μουσική βραδιά με τον Γιώργο Νταλάρα που θα δείτε, το κινηματογραφήσαμε στη «Διαγώνιο» την ώρα του προγράμματος, με τον Λάκη Καλύβα οπερατέρ και τον Βαγγέλη Πατέλη υπεύθυνο στον ήχο. Η σκηνοθεσία της Δάφνης Τζαφέρη, η οργάνωση της παραγωγής της Κατερίνας Κατωτάκη.

Κι όσο για το τραγούδι, είναι το «Κόκκινο τριαντάφυλλο» που αφιέρωσε ο Μίκης Θεοδωράκης στον Αλέκο Παναγούλη, μετά από εκείνη την Πρωτομαγιά του 1976.