Γιώργος Παπαστεφάνου: Τα δυο σου χέρια αγαπώ,

Γιώργος Παπαστεφάνου: Τα δυο σου χέρια αγαπώ,

«Δεν λέγατε καλύτερα Τα δυο σου πόδια αγαπώ, τα δυο σου πόδια! Θα είχε μεγαλύτερη επιτυχία το τραγούδι». Με αυτά τα λόγια αντέδρασε ο υπεύθυνος ρεπερτορίου της Κολούμπια, όταν ο Νίκυ Γιάκοβλεφ και ο στιχουργός Κώστας Κοφινιώτης τού παρουσίασαν το καινούριο τραγούδι που είχαν γράψει: «Τα δυο σου χέρια αγαπώ, τα δυο σου χέρια, που είναι σαν όμορφα, κάτασπρα περιστέρια». Ήταν 1947, το εργοστάσιο των δίσκων στην Ριζούπολη, μετά από μακριά σιωπή λόγω πολέμου, είχε και πάλι αρχίσει να λειτουργεί κανονικά και το ελαφρό ελληνικό τραγούδι, επηρεασμένο από τη τζαζ και τη μουσική της Λατινικής Αμερικής, θα γνώριζε νέες δόξες. Ο Νίκυ Γιάκοβλεφ, συνθέτης και πιανίστας, ήταν από τους πιο δυναμικούς του εκπροσώπους. Είχε γεννηθεί στη Γιάλτα το 1910 και από την Κωνσταντινούπολη, είχε έρθει στην Αθήνα εμιγκρές το 1934.

Το 1937, ο πατέρας του άνοιξε στη μέση της Σταδίου, το ζαχαροπλαστείο «Πέτρογραδ», αυθεντικό κομμάτι αρχοντιάς με τις πορσελάνες και τους πίνακες και την αστική, ωραία ατμόσφαιρα. Εκεί είδα για πρώτη φορά από κοντά τον Νίκυ Γιάκοβλεφ, που ήτανε σαν πρίγκηπας και δίπλα σε ένα τραπεζάκι την Μαίρη Λω, απλή, γοητευτική, ακαταμάχητη. Το Πέτρογραδ γκρεμίστηκε το 1969 και τη θέση του πήρε το άχρωμο και απρόσωπο κτήριο, που στεγάζει τώρα το Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων.

Για την βεντέτα Μαίρη Λω, «φωνή του σύγχρονου πάθους», ο ποιητής της Θεσσαλονίκης Νίκος-Αλέξης Ασλάνογλου (1931-1996) είχε δώσει το 1951 ολόκληρη διάλεξη. Και στο τέλος της ίδιας δεκαετίας, ο Μάνος Χατζιδάκις σε συνέντευξή του είχε πει «γράφω τραγούδια για την Νάνα Μούσχουρη, αλλά όσα δεν τής ταιριάζουν, θέλω να τα λέει η Μαίρη Λω». Έτσι, η Μαίρη Λω σφράγισε με τη φωνή της και Χατζιδακικά τραγούδια, όπως Μην τον ρωτάς τον ουρανό, Η λατέρνα, Το λιμάνι. Ο Νίκυ Γιάκοβλεφ και η Μαίρη Λω σαν καλλιτεχνικό ζευγάρι άφησαν εποχή.

Όπου κι αν εμφανίζονταν ήταν η μεγάλη ατραξιόν. Μαζί οι δυο τους, εμφανίστηκαν και στην πρώτη δοκιμαστική τηλεοπτική εκπομπή, που οργάνωσε το 1960 η ΔΕΗ, σε συνεργασία με την Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Το 1984 είχαν περάσει κιόλας τρία χρόνια που ο Νίκυ Γιάκοβλεφ είχε φύγει απ’ τη ζωή και τουλάχιστον 20 που η Μαίρη Λω είχε εγκαταλείψει το τραγούδι.

Τότε τής πρότεινα να κάνουμε και μαζί μια εκπομπή για τη σειρά «Οι παλιοί μας φίλοι». Η Μαίρη ήταν εξαιρετικά διστακτική και δυσκολεύτηκα πολύ για να την πείσω. Η παρουσία τού Μανώλη Μικέλη που θα την συνόδευε στο πιάνο μαζί με το κουαρτέτο του, τη βοήθησε για να το αποφασίσει. Τα τραγούδια με την Μαίρη Λω που αγαπήσαμε ήταν πολλά, πάρα πολλά.

Ανάμεσά τους, «Τα δυο σου χέρια αγαπώ, τα δυο σου χέρια», σήμα κατατεθέν. Μ’ αυτό το κλασικό στο είδος του τραγούδι, ξεκινούσε και η δική μας η εκπομπή. Η σκηνοθεσία του Δημήτρη Σοφιανόπουλου.