Τη μάθαμε σκέτη Δούκισσα

 

Θυμάμαι τον Κώστα Χούτα στα διαφημιστικά προγράμματα της Πόλυγκραμ όλο χαρά να λέει «Και τώρα τραγουδά μια Δούκισσα». Και δεν αναφερόταν βέβαια σε κάποια διάσημη τιτλούχα, σαν την Μαρίνα του Κεντ ή την κοσμική Γουώλις Σίμπσον, τη γνωστή και ως Δούκισσα του Γουίνδσορ, ούτε την Κέητ Μίντλτον θα είχε βέβαια ο Κώστας στο μυαλό του, αφού η Κέητ τότε ήταν ακόμα από αγέννητη έως μωρό στην κούνια. Η Δούκισσα που διαφήμιζε η εκπομπή ήταν Ελληνοπούλα 100% και η καταγωγή της ήταν απ'την Σύμη. Εκεί συνηθίζεται το Δούκισσα ως όνομα. Όπως και το Κόμισσα επίσης.

 

 

 

Από φίλες και συγγενείς που είχαν βγάλει τις Καλόγριες στην Χαριλάου Τρικούπη, είχα ακούσει πολλά για την κυρία Κόμισσα την καθηγήτριά τους και τις Γαλλίδες soeurs, Καρμέλα, Ζοζέφ, Σεμπαστιέν. Ας ξαναγυρίσω όμως στη Δούκισσα. Και πάλι, μην πάει ο νους σας στη Δούκισσα Νομικού, που βέβαια δεν είναι τραγουδίστρια, τραγουδιστής είναι ο μπαμπάς της, ο Νίκος Νομικός, που όταν ήταν παιδάκι μάς τον είχε συστήσει ο Απόστολος Καλδάρας ως «Νικολάκη το τζιτζίκι». Για άλλη Δούκισσα λοιπόν θα σάς μιλήσω. Λαϊκή φωνή απ'τις καλές, με τρανταχτές επιτυχίες στα περίπου 60 χρόνια που κράτησε η καριέρα της. Είχε γεννηθεί στον Πειραιά και βγήκε μικρή στο πάλκο. Το επίθετό της Φωταρά, ποτέ δεν το είδα στις μαρκίζες.

 

Τη μάθαμε σκέτη Δούκισσα. Είχε ξεκινήσει απ'το χορό, πέρασε στο τραγούδι, για ένα φεγγάρι ήταν και ηθοποιός του σινεμά. Όμως, τελικά η πίστα ήταν ο χώρος της. Εκεί ξεχώριζε με το μπρίο και το κέφι της. Τραγούδησε Χιώτη, Μητσάκη και Ζαμπέτα, αλλά και Γιάννη Μαρκόπουλο, Γιάννη Σπανό, Γιώργο Κοινούση και Τάκη Μουσαφίρη. Και με τον Τόλη Βοσκόπουλο είχε συνδεθεί για ένα διάστημα. Κι όταν αργότερα την ρώτησαν ποια γνώμη είχε για τον Τόλη, «γρίπη είναι, θα περάσει» είχε πει.

 

 

 

 

Σαφώς έπεσε έξω. Στα χρόνια του '80 κάλεσα την Δούκισσα στην Αγία Παρασκευή για την εκπομπή Λαϊκό πάλκο. Δέχτηκε πολύ πρόθυμα να κάνει ό,τι τής ζήτησα. Να τραγουδήσει δηλαδή με ζωντανό ήχο στο στούντιο, παλιά αρχοντορεμπέτικα, αφού το είδος είχε ξαναγυρίσει στο προσκήνιο χάρις στην δική μας Μουσική βραδιά και το δίσκο που είχαμε φτιάξει με την Βίκυ Μοσχολιού και τον Λουκιανό Κηλαηδόνη.

 

Εδώ τώρα την ορχήστρα θα φρόντιζε ο Γιώργος Ροϊλός και η Μαίρη Κουτσούρη την τηλεοπτική σκηνοθεσία. Η Δούκισσα έφυγε απ'τη ζωή το 2010. Κι όσο για το αρχοντορεμπέτικο που θα την ακούσουμε να λέει, υπήρξε επιτυχία της Σοφίας Βέμπο στις αρχές της δεκαετίας του '50. Του Μιχάλη Σουγιούλ η μουσική, του Δημήτρη Γιαννουκάκη οι στίχοι και ο τίτλος Μονά ζυγά.

 

 

Video Url

 

Γιώργος Παπαστεφάνου