Σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό της είχε γεννηθεί στις 28 Οκτωβρίου του 1940. Δηλαδή, ήταν μόνο 12-13 χρονών όταν ηχογράφησε τον πρώτο της δίσκο. Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης που την ανακάλυψε στην Πάτρα, όταν τον ρώτησα, επέμενε πως τόσο ήταν πράγματι. Εκείνος την πήγε στην Κολούμπια, εκείνος τής έδωσε και το πρώτο της τραγούδι. Ο τίτλος του; Πήρα τη στράτα την κακιά, με στίχους του Χαράλαμπου Βασιλειάδη ή Τσάντα που λίγο πιο κάτω λέγανε, «Τίποτα πια δεν μπορεί να με κρατήσει, η ταπείνωση με δέρνει, η ζωή με παρασέρνει κι η καρδιά μου σε μισεί». Ακούγοντάς το, μόνο παιδικό δεν θα το λέγαμε. Ούτε η φωνή ήταν παιδική. Νομίζω πως δεν διέφερε καθόλου από την κατοπινή Πόλυ Πάνου που αγαπήσαμε.
Ένα όμως είν' το σίγουρο. Πως μ'αυτό το τραγούδι ξεκίνησε την καριέρα της μια πολύ σπουδαία τραγουδίστρια, που για τουλάχιστον δέκα χρόνια, θα παραμείνει η αδιαφιλονίκητη βασίλισσα της Κολούμπια. Μετά, η Βίκυ Μοσχολιού θα την διαδεχθεί στον θρόνο και η Πόλυ θα δημιουργήσει, πρώτα μαζί με τον Πάνο Γαβαλά, τη δική της δισκογραφική εταιρία, τη Βεντέτα. Μέχρι το 2013 που θα φύγει απ'τη ζωή, ποτέ δεν θα πάψει το άστρο της να λάμπει.
Θα είναι ο θηλυκός Καζαντζίδης και μαζί με την Καίτη Γκρέυ, την Μαίρη Λίντα, την Γιώτα Λύδια, θα εκπροσωπεί την επόμενη γενιά λαϊκών τραγουδιστριών που πήρε τη σκυτάλη από την Γεωργακοπούλου, την Μπέλλου, την Νίνου, την Χασκίλ, όπως είχαν κάνει και εκείνες μετά την Ρόζα και την Ρίτα. Την Πόλυ Πάνου την πρόλαβα στα πάλκα ήδη από τα χρόνια του '60 όταν τραγουδούσε στην Κοκκινιά, δίπλα σε Παπαϊωάννου και Τσιτσάνη. Σχεδόν 30 χρόνια αργότερα, μέσα της δεκαετίας του '90, την είδα στο «Αμάν αμήν» μαζί με τον Ξαρχάκο σε εκείνο το ωραίο ρεμπέτικο αφιέρωμα.
Όμως και στο ενδιάμεσο είχαν συναντηθεί οι δρόμοι μας, σε στούντιο ή σε κέντρα. Το 1974 στην εκπομπή Χρυσές φωνές είχαμε με την Πόλυ την πρώτη μας τηλεοπτική συνάντηση και είχαμε μάλιστα ενοχλήσει την τότε ΥΕΝΕΔ, επειδή δείξαμε μαζί με την Πόλυ την μητέρα της να μάς μιλάει για τα πρώτα καλλιτεχνικά βήματα τής κόρης της. Για τους διαγωνισμούς ταλέντων στην Πάτρα, όπου είχε διακριθεί και για τα κατσαρολικά που είχε σαν έπαθλο κερδίσει.
Ο άλλος καλεσμένος μας που ήταν ο Άκης Πάνου, την τελευταία στιγμή μάς έστησε. Με την Πόλυ ξανασυνεργάστηκα και στα χρόνια του '80, τώρα πια στην ΕΡΤ, όταν το τμήμα μας είχε στο πρόγραμμά του εκείνες τις δύο εκπομπές: το Ρεμπέτικο πάλκο από τη μια, το Λαϊκό πάλκο από την άλλη. Ακριβώς μικρό δείγμα από τότε είναι και το απόσπασμα που θα δείτε τώρα εδώ.
Η σκηνογράφος Μαίρη Νάκου έχει μεταμορφώσει το στούντιό μας στην Αγία Παρασκευή σε λαϊκή ταβέρνα, και με ορχήστρα και ζωντανό ήχο η Πόλυ Πάνου τραγουδά μια από τις κλασικές επιτυχίες της. Σε μουσική Γιάννη Καραμπεσίνη και στίχους Δημήτρη Γκούτη, «Τι αξία έχει ο γάμος στην αγάπη μας μπροστά, είναι κι άλλοι παντρεμένοι κι όμως ζούνε χωριστά». Στο ρόλο των θαμώνων, κανονικοί κομπάρσοι. Διεύθυνση παραγωγής Κατερίνα Κατωτάκη, η Μαίρη Κουτσούρη υπογράφει την σκηνοθεσία. «Οι παντρεμένο»" λοιπόν και από το Ρεμπέτικο Πάλκο, η αγαπημένη Πόλυ Πάνου.