Αθόρυβη, διακριτική, ανασφαλής, ανήσυχη, ευαίσθητη και τρυφερή, ας προσθέσω και τη λέξη σοβαρή που τόσο πολύ μού αρέσει, όποιο επίθετο κι αν βάλετε δίπλα στο όνομά της, νομίζω τής ταιριάζει. Τουλάχιστον εγώ έτσι έχω ζήσει την Γιοβάννα. Και δεν την γνώρισα χθες, ούτε προχθές, αλλά σχεδόν τότε που ξεκινούσε. Γιατί τότε περίπου άρχισα να δουλεύω και ο ίδιος στο ραδιόφωνο.
Η προϊσταμένη μου, η Κίττυ Σολομού, τής είχε αδυναμία, το ίδιο και οι μαέστροι που διευθύνανε την ορχήστρα του ΕΙΡ, το ίδιο και ο Αλέκος Πατσιφάς, που την πήρε στην Fidelity και πρότεινε στον Μάνο Χατζιδάκι να ηχογραφήσει μαζί της δυο από τα πρώτα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη: «Αν θυμηθείς το όνειρό μου» και «Μυρτιά». Μέγας θαυμαστής της και ο Σπήλιος Μεντής, ο μπαμπάς της Νένας, που την ήθελε σχεδόν αποκλειστική ερμηνεύτρια του. Αλλά και ο Σταύρος Ξαρχάκος και ο Νίκος Μαμαγκάκης, στη Γιοβάννα εμπιστεύθηκαν τα πρώτα τους τραγούδια. Ενώ και ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιάννης Σπανός, ο Κώστας Καπνίσης, ξέρω πως χαίρονταν να λέει τα τραγούδια τους. Η ίδια όμως δεν ένοιωθε διόλου σίγουρη, μια και η αυτοπεποίθηση δεν νομίζω να είναι το μεγαλύτερό της χάρισμα.
Και ούτε τα βραβεία σε Φεστιβάλ τραγουδιού εντός και εκτός Ελλάδας, ούτε οι τρεις θριαμβευτικές περιοδείες της στην Σοβιετική Ένωση που Ρώσοι και Γεωργιανοί ακόμα τις θυμούνται, ούτε και ή πρόσκληση να εγκαινιάσει την νεογέννητη ασπρόμαυρη ελληνική τηλεόραση στις 23 Φεβρουαρίου του 1966, την είχαν κάνει να πιστέψει αυτό που ξέραμε όλοι. Πως η Γιοβάννα είναι μια από τις πιο σημαντικές, τις πιο αισθαντικές Ελληνίδες τραγουδίστριες. Έτσι, ψάχνοντας για χρόνια να βρει τον εαυτό της, η Γιοβάννα στράφηκε κάποια στιγμή στο γράψιμο. Ο Γιάννης Ρίτσος, που διάβασε τα πρώτα της ποιήματα την ενθάρρυνε να συνεχίσει. Το 1977 κυκλοφορεί η πρώτη συλλογή με τίτλο Να προλάβω. Ακολουθούνε άλλες δυο, όλες εξαντλημένες σήμερα, και ύστερα έρχεται το πρώτο μυθιστόρημα, το πολυδιαβασμένο Άντε γεια, που θα γίνει και ταινία και θα δει και τα φώτα της σκηνής. Ακούραστη η πένα της, δεν σταματάει να γράφει. Και τα βιβλία της, χωρίς δυσκολία, περνούν την πύλη των ευπώλητων. «Ο βαμμένος ήλιος» μεταφέρεται και σαν σειρά στην τηλεόραση.
«Ο κόμπος» του 2015 είναι το τελευταίο της μυθιστόρημα. Και ο «Άχρονος καιρός» του 2016 η τελευταία ποιητική της συλλογή. Από δω είναι το ποίημα «Απέναντι». «Ένα πράσινο κάμπο σχεδίασε το όνειρο. Ισάδα ως πέρα. Μόνο ελαφροί κυματισμοί του ολόλαμπρου, κάτω από ένα καταγάλανο, χωρίς ήλιο μεσημέρι. Στην όχθη. Απέναντι». Αφού ασχολείται με τον στίχο, πώς και δεν έγραψε στίχους για τραγούδια; Έγραψε, μάλιστα το 1981 είχε βγάλει τον δίσκο «Ο δικός μου κόσμος» με 12 τραγούδια, δικά της όλα, στίχοι και μουσική. Αλλά δεν το προχώρησε. Τής αρέσει ωστόσο η απόδοση που έκανε στο Blowing in the wind του Μπομπ Ντύλαν.
Όσοι βρεθούνε στο Μαρούσι στο Ιδιόμελο στις 23 Ιανουαρίου στις οχτώμιση, στη βραδιά Γιοβάννας που ετοιμάζει, θα το ακούσουνε κι αυτό, μαζί με πολλά άλλα, μαζί και με ποιήματά της από τον Άχρονο καιρό. Φιλοδοξία της, μού λέει στο τηλέφωνο, είναι όσοι πάνε, να γίνουν μια παρέα. Ο χώρος, ένα παλιό αρχοντικό επάνω σε πεζόδρομο, είναι γι'αυτό ό,τι πρέπει. Σάς δίνω το τηλέφωνο: 210 6817042. Όμως για τώρα, θα σάς προτείνω εδώ να ακούσουμε την Γιοβάννα σε ένα δισκάκι της του 1969. Η Μusic box μού είχε ζητήσει τότε να μεταφέρω στη γλώσσα μας μια ακόμη από τις πολλές επιτυχίες της Τζιλιόλα Τσινκουέτι. Come una foglia ήταν ο τίτλος ο ιταλικός, «Σαν φύλλο» έγινε στα ελληνικά για την Γιοβάννα.