Όταν πριν από μερικά χρόνια είχα ρωτήσει τον Μίκη Θεοδωράκη στην συνέντευξη που μου έκανε την τιμή να μου δώσει στο Β' Πρόγραμμα πώς μπορούμε να δεχθούμε τα μοναδικά τραγούδια του από τους σημερινούς εμπορικούς καλλιτέχνες, όταν τα έχουν σφραγίσει φωνές όπως του Μπιθικώτση, μου είπε ότι είναι ο μόνος τρόπος για να διασωθούν και να περάσουν στις επόμενες γενιές.
Τα τελευταία χρόνια έχουμε ακούσει ανυπόφορες εκτελέσεις σε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, από νεανικά είδωλα που μετά από μερικές εβδομάδες κανείς δεν θυμάται.
Όμως τις τελευταίες μέρες άκουσα ένα καινούργιο άλμπουμ με διασκευές σε τραγούδια του Μίκη, που θεωρώ ότι είναι ο,τι καλύτερο άκουσα εδώ και καιρό στο Ελληνικό τραγούδι, έστω και αν τα τραγούδια είναι παλιά.
Το άλμπουμ έχει τίτλο ΄Φύλαξα το όνειρο' και την ιδέα και επιμέλεια είχε η μεγάλη Μαρία Φαραντούρη.
Δεν μπορούσα ποτέ να φαντασθώ ότι αυτά τα φοβερά τραγούδια, το 2016 θα ήταν τόσο ζωντανά, μέσα από τις νέες ερμηνείες.
Είχα πείσει τον εαυτό μου ότι κανείς δεν μπορούσε να τραγουδήσει την σύνθεση του Μίκη 'Στα Περιβόλια' όπως το είχα ακούσει στην θεατρική παράσταση στο θέατρο Καλουτά, Το τραγούδι του νεκρού αδελφού με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση.
Κι όμως ο Γιάννης Χαρούλης το'χει κάνει σχεδόν δικό του, χωρίς να θίγει καθόλου την ερμηνεία του Γρηγόρη.
Το ίδιο συμβαίνει και με τον επιβάτη από τον Σωκράτη Μάλαμα, το Φύλαξα το όνειρο με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, αλλά και τα υπόλοιπα τραγούδια του διπλού cd χωρίς να παραβλέπω βέβαια και τις ερμηνείες της Μαρίας Φαραντούρη.
Οι ενορχηστρώσεις, και η παραγωγή σ' αυτά τα τραγούδια του Θεοδωράκη, τα έχουν κάνει απόλυτα καινούργια.
Το ζήτημα είναι βέβαια να αγαπηθούν από τους νεότερους και όχι από αυτούς που τα αγάπησαν στην εποχή που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά.
Να καταλάβουν ότι αυτά τα τραγούδια είναι ξεχωριστά και να τα αγαπήσουν παράλληλα με τα άλλα τους ακούσματα, όπως εγώ αγάπησα τους Beatles, τους Stones, τον Μίκη και τον Μάνο.
Από τους νεότερους εξαρτάται το αν αυτά τα τραγούδια θα διατηρηθούν στις επόμενες δεκαετίες και ευτυχώς υπάρχουν αρκετοί νεότεροι καλλιτέχνες, όπως αυτοί που ανέφερα πιο πάνω που μπορούν να δουλέψουν για την διατήρηση τους.
Φοβάμαι όμως ότι ο σημερινός περίγυρος των ΜΜΕ και της διαφορετικής πια καθημερινότητας στην χώρα μας δεν θα βοηθήσει γι' αυτό.
Γιάννης Πετρίδης