Ανδρέας Εμπειρίκος: Ο ποιητής του έρωτα και του νόστου

Ανδρέας Εμπειρίκος: Ο ποιητής του έρωτα και του νόστου

Ο Έλληνας ποιητής, πεζογράφος, φωτογράφος και ψυχαναλυτής, Ανδρέας Εμπειρίκος, γεννήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου του 1901 και πέθανε στις 3 Αυγούστου του 1975.

Ο Ανδρέας Εμπειρίκος έχει συνδεθεί με την ελληνική ιστορία του 20ού αιώνα για δυο καινοτομίες.
Ήταν ο πρώτος που άσκησε το 1935 στην Ελλάδα μια καινούργια τότε,τολμηρή θεραπευτική μέθοδο την ψυχανάλυση και εκείνος που την ίδια χρονιά εισήγαγε ένα ρηξικέλευθο καλλιτεχνικό κίνημα, τον υπερρεαλισμό.

Και οι δυο αυτές επιλογές του προκάλεσαν σκάνδαλο στην ελληνική πνευματική κοινωνία του Μεσοπολέμου.

Ο ίδιος αμφισβητήθηκε για το έργο του.

Αμφισβητήθηκε ως ποιητής, ως υπερρεαλιστής, ως ψυχαναλυτής.

Αμφισβητήθηκε για όλα αυτά για τα οποία εξακολουθεί σήμερα να βρίσκεται στο προσκήνιο. Χρειάστηκε χρόνος και ωριμότητα για να γίνει αποδεκτός αλλά και για να πάρει τη θέση που του αρμόζει, όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια λογοτεχνία, ως εισηγητής του Υπερρεαλισμού στην Ελλαδική πνευματική κίνηση.

Τι ήταν εντέλει ο Ανδρέας Εμπειρίκος; Ήταν ένας «λόγιος», όπως τον είδε ο Γιώργος Σεφέρης, ή ένας «Επαναστάτης με το ε κεφαλαίο», όπως τον είδε ο Οδυσσέας Ελύτης; Θα αποκαλυφθεί ότι δεν είναι μόνο αυτό που όλοι γνωρίζουμε: είναι και κάτι παραπάνω, που κρατά τη σπίθα της αγάπης μέσα.

Είναι ο φωτογράφος που τώρα φανερώνεται μπρος στα έκθαμβα μάτια μας και ο στοργικός παραμυθάς για το γιο του Λεωνίδα. Είναι ο μανιώδης φωτογράφος είναι και ο μανιώδης ιστορικός. Κυρίως όμως στάθηκε ένας ενεργός και δραστήριος νους, ένας πολίτης που συμμετείχε στην ιστορική πορεία του τόπου του και χάραξε την προσωπική πινελιά του.
Στην Υψικάμινο θα διακηρύξει: «Σκοπός της ζωής μας δεν είναι η χαμέρπεια... Σκοπός της ζωής μας είναι η αγάπη»

Μελοποιημένα ποιήματα του:

Διάφανες αυλαίες-Θανάσης Παπακωνσταντίνου

 

 

Εχεμύθεια-Πάνος Κατσιμίχας & Χάρης Κατσιμίχας

Video Url

 

Θεόφιλος Χατζημιχαήλ-Πάνος Κατσιμίχας & Χάρης Κατσιμίχας

Video Url

 

 

 

Sexual Instinct-Γεωργία Βεληβασάκη