Classic Albums : Neil Young - Freedom (1989)

Η πολύ μεγάλη επιστροφή του Neil Young

Ο Neil Young το χρωστούσε στους οπαδούς του, αλλά πολύ περισσότερο στον εαυτό του. Ένα σπουδαίο album όπως τα αντίστοιχα των 70s. Η δεκαετία του 80 είχε σίγουρα αξιόλογες στιγμές για τον Καναδό καλλιτέχνη, αλλά ήταν κοινό μυστικό ότι τα albums αυτά δεν έπιασαν τα standards που ο ίδιος είχε θέσει παλιότερα. Το 1989 ήταν μια περίοδος που κοινωνικά και πολιτικά ήθελε το νέο της soundtrack. Ο Neil Young ήταν ξανά εκεί για να δώσει τον οβολό του.

Κάποια τραγούδια του album κυκλοφόρησαν λίγους μήνες πριν την επίσημη κυκλοφορία, στο δυσεύρετο πλέον ΕΡ "El Dorado". Όταν το Freedom κυκλοφόρησε στις 2 Οκτωβρίου, ο Young θυμήθηκε το album Rust Never Sleeps και μας έδωσε μία ακουστική και μία ηλεκτρική έκδοση του ίδιου κομματιού. Το Rockin' in the Free World δεν είναι ένα απλό τραγούδι. Είναι ένας ύμνος που μιλούσε για τη νέα πραγματικότητα που ξεκινούσε, ένα δριμύ κατηγορώ στην κοινωνία που η Γενιά Χ θα κληρονομούσε εν αγνοία της. Το τραγούδι θα είχε την ίδια ακριβώς επίδραση, αν το κυκλοφορούσε και σήμερα. Μιλώντας στο Much Music, ο Neil Young θα θυμηθεί :

«Έγραψα αυτό το τραγούδι στο δρόμο. Πραγματικά δεν θυμάμαι πολλά εκτός από το ότι τα έγραψα όλα στο λεωφορείο μου. Σκέφτηκα την πρώτη γραμμή, "Rocking in the free world, keep on rocking in the free world." Είπα, Θεέ μου, αυτό πραγματικά λέει κάτι, αλλά είναι τόσο κλισέ, είναι τόσο τρομερό – είναι τόσο προφανές και μετά κατάλαβα ότι έπρεπε να το χρησιμοποιήσω!».

Το Freedom του Neil Young έκλεισε χτες τα 35 χρόνια.

 

 
Tags