Deep Purple : Η απόλυτη μεγάλη επιστροφή πριν από 40 χρόνια 

Photo by Wikimedia Commons

Το Perfect Strangers θεωρείται και δικαίως ένα από τα σπουδαιότερα reunion albums όλων των εποχών 

Οι προσφορές για επανένωση της σύνθεσης των In Rock, Fireball και Machine Head ήταν πολλές. Είχαν όμως να κάνουν με την πραγματοποίηση μιας τουρνέ με παλιές επιτυχίες, με μοναδικό ουσιαστικό σκοπό το χρήμα. Τα μέλη του γκρουπ αρνούνταν κατηγορηματικά. Αντιθέτως, περίμεναν να τους έρθει η αντίστοιχη έμπνευση ώστε να δημιουργήσουν κάτι ανάλογο, αντάξιο αν όχι ισάξιο, κάτι που θα δικαιολογούσε τόσο το λογότυπο των Deep Purple στο εξώφυλλο, όσο και τη φωτογραφία των συγκεκριμένων μουσικών στο δίσκο. Το 1984 φαίνεται πως τα πράγματα είχαν μπει στη θέση τους. Το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες των περισσοτέρων, αν όχι όλων των οπαδών του γκρουπ. 

Ως γνωστόν όμως, στο ενδιάμεσο υπήρξε ένας τεράστιος πλούτος κυκλοφοριών, με διάφορα σχήματα και ονόματα, που έγραψαν τη δική τους ιστορία στο ροκ ήχο και κοσμούν τις δισκοθήκες μας. Οι Blackmore και Glover βρέθηκαν μαζί στους Rainbow, ο Ian Paice στους Whitesnake και το συγκρότημα του Gary Moore, ο Lord επίσης στους Whitesnake, ενώ ο Ian Gillan πέρα από τη θητεία τους στους Black Sabbath, κυκλοφόρησε μια σειρά από εξαιρετικά solo albums, τα οποία δυστυχώς μέχρι σήμερα δε λαμβάνουν ιδιαίτερης αποδοχής από την πλειοψηφία του κόσμου. Ο καιρός για το reunion είχε όμως έρθει. 

Οι πρόβες επικεντρώθηκαν αποκλειστικά στο νέο υλικό. Υπήρχαν πολλοί αυτοσχεδιασμοί και σε κάθε περίπτωση, δε γίνεται πέντε άνθρωποι που έγραψαν αριστουργήματα κάποτε, να μη βρουν ξανά τη χημεία τους αργά ή γρήγορα. Σκοπός του γκρουπ, σύμφωνα με τον Roger Glover, ήταν να μην ακουστούν σαν Deep Purple των 70s, αλλά να περάσουν το συγκρότημα στη νέα εποχή. Αυτό ακριβώς κατάφεραν. 

Ο δίσκος σήμερα συγκαταλέγεται ανάμεσα στους καλύτερους του γκρουπ. Το ομώνυμο Perfect Strangers είναι από τα πλέον γνωστά τραγούδια τους, ενώ ύμνοι όπως Knockin' at your back door, Wasted sunsets κ.α. βρίσκουν συχνά τη θέση τους στο playlist των συναυλιών τους. Σήμερα, λόγω της μέτριας συνέχειας εκείνης της περιόδου, στέκει μόνο του και φωτίζει τα 80s για τους Deep Purple, μια περίοδο ιδιαίτερα σκοτεινή για παλιά θρυλικά γκρουπ.

Θυμηθείτε το album εδώ :