Classic Albums : Motorhead - Overkill (1979)

Η ουσιαστική αρχή της ατμομηχανής του Lemmy και της παρέας του

Φεύγοντας από τους Hawkwind, ο Lemmy αποφάσισε να δώσει στο καινούριο του γκρουπ το όνομα "Motorhead". Ήταν το τελευταίο τραγούδι που είχε γράψει για τους Hawkwind, με τη λέξη να αντιστοιχεί σε slang όρο για τους εξαρτημένους από τις αμφεταμίνες. Το ντεμπούτο του 1977 ήταν ελπιδοφόρο, είχε κάποιες πολύ καλές στιγμές, αλλά ήταν φανερό πως κάτι έλειπε. Έλειπε ίσως μια ωμότητα στον ήχο και στην παραγωγή που θα έδινε έναν εντελώς προσωπικό τόνο στη μουσική των Motorhead. Ο Lemmy κατάλαβε το λάθος γρήγορα. Η τριάδα Overkill, Bomber, Ace of Spades που ακολούθησε ήταν αρκετή ώστε μέχρι σήμερα, εκατομμύρια fans να πίνουν νερό στο όνομα του γκρουπ. Το Overkill υπήρξε μια σπουδαία αρχή.

Πολύ πιο σκληρός ήχος, ένας ενεργητικός drummer όπως ο Philthy Taylor, ο πολύς Fast Eddie Clarke στην κιθάρα. Η δίκαση στο ομώνυμο τραγούδι προετοιμάζει για την ομοβροντία και πέραν αυτού, το Overkill είναι το πρώτο Motorhead album που περιέχει πραγματικά κλασικά τραγούδια. Overkill, Capricorn, Stay Clean, No Class, Damage Case. Πρόκειται απλά για το μισό δίσκο. Αν προσθέσουμε και το αδικημένο Limb from Limb που έχει πάρει όλο το classic rock των 70s και το έχει απογειώσει, τότε ναι, πρόκειται για ένα album που έχει μόνο κλασικά τραγούδια. Ένα δίσκο που έχει περίοπτη θέση σε κάθε σοβαρή και ενημερωμένη δισκοθήκη.

Κυρίως όπως προαναφέρθηκε ένα δίσκο που έστρωσε το έδαφος για τη θρυλική συνέχεια. Με τη φόρα του Overkill, οι Motorhead κυκλοφορούν το πολύ καλό Bomber μέσα στην ίδια χρονιά, ενώ ένα χρόνο αργότερα έρχεται η κορυφή. Το Ace of Spades μονοπωλεί την επικαιρότητα της σκληρής μουσικής για ένα ολόκληρο έτος, κάνει τους Motorhead "αστέρες" πρώτου μεγέθους και τους δίνει την πολυπόθητη καριέρα. Το "αστέρες" φυσικά σε εισαγωγικά. Ο Lemmy υπήρξε ένας γνήσιος rock n roller, ένας άνθρωπος που έζησε όπως ακριβώς ήθελε και δε μετάνιωσε ούτε στιγμή. Σχεδόν 9 χρόνια μετά το θάνατο του, η θύμηση του πιο έντονη από ποτέ. 

 

Tags