Gaucho-Steely Dan (1980)

Το Gaucho είναι το έβδομο στούντιο άλμπουμ του αμερικανικού ροκ συγκροτήματος Steely Dan, που κυκλοφόρησε στις 21 Νοεμβρίου 1980 από την MCA Records.

Οι ηχογραφήσεις για το Gaucho αντιπροσωπεύουν την τυπική κλίση του συγκροτήματος προς την τελειομανία στο στούντιο και την εμμονική τεχνική ηχογράφησης. Για να ηχογραφήσει το άλμπουμ, το συγκρότημα χρησιμοποίησε τουλάχιστον 42 διαφορετικούς μουσικούς, πέρασε πάνω από ένα χρόνο στο στούντιο και ξεπέρασε κατά πολύ την αρχική χρηματική προκαταβολή που έδωσε η δισκογραφική. Το 1982, το άλμπουμ κέρδισε το βραβείο Grammy για την καλύτερη μηχανική μη κλασική ηχογράφηση και έλαβε υποψηφιότητες για Grammy για το άλμπουμ της χρονιάς και την καλύτερη ποπ ερμηνεία από ντουέτο ή ομάδα με φωνητικά.

Κατά τη διάρκεια της διετίας κατά την οποία ηχογραφήθηκε το άλμπουμ, το συγκρότημα μαστιζόταν από μια σειρά από δημιουργικά, προσωπικά και επαγγελματικά προβλήματα. Η MCA, η Warner Bros. και οι Steely Dan είχαν μια τριμερή νομική μάχη για τα δικαιώματα κυκλοφορίας του άλμπουμ. Αφού κυκλοφόρησε, ο μουσικός της τζαζ Keith Jarrett έλαβε το συν-συγγραφικό τίτλο στο ομώνυμο κομμάτι, αφού απείλησε να δικαστεί για λογοκλοπή του τραγουδιού του Jarrett "Long As You Know You're Living Yours".

Το Gaucho σηματοδότησε μια σημαντική στιλιστική αλλαγή για το συγκρότημα, εισάγοντας ένα πιο μίνιμαλ, groove και βασισμένο στην ατμόσφαιρα μορφή. Οι αρμονικά πολύπλοκες αλλαγές συγχορδίας που αποτελούσαν διακριτικό σημάδι των προηγούμενων τραγουδιών των Steely Dan είναι λιγότερο εμφανείς στο Gaucho, με τα τραγούδια του δίσκου να τείνουν να περιστρέφονται γύρω από έναν ενιαίο ρυθμό ή διάθεση, αν και οι πολύπλοκες προόδους συγχορδιών εξακολουθούσαν να υπάρχουν ιδιαίτερα στο "Babylon Sisters" Το Gaucho αποδείχθηκε ότι ήταν το τελευταίο στούντιο άλμπουμ των Steely Dan ακολούθησε μια 20ετή παύση από τη βιομηχανία ηχογράφησης.

 

Video Url