Συναντώντας το μαγικό κόσμο του Thomas Mann: Η μαεστρία του Tóibín στο Μάγο

O Τhomas Mann είναι ένας συγγραφέας και νομπελίστας που με το έργο του «Το μαγικό βουνό» απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και αγαπήθηκε από το αναγνωστικό κοινό. Το μυθιστόρημα αυτό ανήκει στα δέκα έργα που κάθε αναγνώστης πρέπει να διαβάσει στη ζωή του.

 

Η συγγραφική αυτή φιγούρα ενέπνευσε τον Colm Tóibin να γράψει μια μυθιστορηματική βιογραφία με τον τίτλο The magician. Ο τίτλος παραπέμπει στο Der Zauberberg (ο γερμανικός τίτλος του μεταφρασμένου σε εμάς Μαγικό βουνό). Το βιβλίο Ο μάγος κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος σε μετάφραση της Αθηνάς Δημητρίαδου.

 

Το μυθιστόρημα επικεντρώνεται στη ζωή του Mann, από την ανερχόμενη φήμη του ως συγγραφέα μέχρι την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Παρουσιάζει τις προσωπικές και επαγγελματικές προκλήσεις που αντιμετώπισε, καθώς και τις σχέσεις του με την οικογένειά του και τον κόσμο της λογοτεχνίας.

 

Συγκεκριμένα στο Μάγο, ο Thomas Mann περιγράφεται ως ένας ήρωας που
αναζητά την αλήθεια και αναδεικνύεται ως κεντρική μορφή του ευρωπαϊκού πνεύματος. Προσωπικά μου κίνησαν το ενδιαφέρον οι σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ του Mann και των υπόλοιπων προσώπων αλλά κ ο τρόπος που επέδρασε το περιβάλλον, κοινωνικό κ πολιτικό στη διαμόρφωση της προσωπικότητά του. Η σχέση του με την οικογένεια αναδεικνύεται ανακαλύπτοντας τις δυσκολίες και τις χαρές της οικογενειακής ζωής. Έπειτα όσον αφορά τις διαπροσωπικές σχέσεις του με άλλους λογοτέχνες και δημιουργούς φανερώνονται οι επιδράσεις αλλά κι οι συγκρούσεις του στον πολιτιστικό χώρο. Τέλος, η στάση του Mann έναντι των κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων αποκαλύπτει κ τη σχέση του με την πολιτική πραγματικότητα της εποχής του.

 

Θα χαρακτηριζόταν το έργο επιπρόσθετα ως queer βιογραφία; Ο Tóibin δεν επικεντρώνεται σε αυτό το στοιχείο, το queer, όπως σε άλλα έργα του. Συγκεκριμένα, εστιάζει στην περίοδο που ήταν δύσκολη για την ανοιχτή εκδήλωση της ομοφυλοφιλίας λόγω των κοινωνικών πεποιθήσεων και περιορισμών της εποχής, ενώ στόχος του είναι να παρουσιάσει το λογοτέχνη Mann.

 

Το μυθιστόρημα αυτό είναι ξεχωριστό για τρεις βασικούς λόγους. Τα ιστορικά
στοιχεία που έχει ενσωματώσει ο συγγραφέας τοποθετεί τον αναγνώστη στο
παρελθόν του Thomas Mann βοηθώντας το να κατανοήσει το χρονικό πλαίσιο της ιστορίας. Έπειτα προσφέρει μια λογοτεχνική ανάλυση καθώς ο τρόπος που ο Tóibin εξετάζει και παρουσιάζει το έργο του Mann καθιστά κατανοητό το βαθμό που η ζωή επηρεάζει την τέχνη. Τέλος, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι αποτελεί μια κοινωνική κριτική καθώς αντανακλώνται οι πολιτικές και κοινωνικές ιδέες της εποχής.

 

Η γραφή του Colm Tóibín είναι λιτή, εκλεπτυσμένη και λυρική. Χρησιμοποιεί με
τέτοιον τρόπο τη γλώσσα όπου η δημιουργία εικόνων αναδεικνύει τα συναισθήματα και την προσωπικότητα των λογοτεχνικών χαρακτήρων. Οι λεπτομέρειες στις περιγραφές του ενισχύουν την αίσθηση του χώρου και της εποχής.

Ο Μάγος του Colm Tóibin είναι ένα μυθιστόρημα ατμοσφαιρικό χάρη στη λυρική
γραφή του, πλούσιο όσον αφορά τις πληροφορίες που μπορεί να συγκεντρώσει ο αναγνώστης σε ιστορικό και πολιτιστικό επίπεδο. Ωστόσο είναι κι ένα μυθιστόρημα «απαιτητικό» καθώς η πυκνή γραφεί του ζητά την προσοχή του αναγνώστη.