Η ΔΕΒΘ επέστρεψε δυναμικά

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού διοργάνωσε την 19η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης  στις εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Θ και συγκεκριμένα σε 4 κτίρια και 14 αίθουσες των εγκαταστάσεων της Helexpo (12,13, 14, 15) από την Πέμπτη 4 έως και την Κυριακή 7 Μαΐου 2023. 

Τιμώμενη λογοτεχνία ήταν η Αμερικανική Λογοτεχνία που εκπροσωπήθηκε από 22 εκδοτικούς οίκους και με σημαντικούς συγγραφείς από τις Η.Π.Α στο Αμερικανικό Περίπτερο. Το κοινό είχε την ευκαιρία να συναντήσει σημαντικούς Αμερικανού συγγραφείς  μεταξύ των οποίων οι James Wood(Αντίποδες), ClaireMessud (Δαρδανος-Gutenberg), RichardJackson (Εστία), καθώς και οι συγγραφείς: NellZink, SaskiaVogel, MegRosoff, και IsminiLamb προσκεκλημένοι του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Ωστόσο στην έκθεση παρευρέθηκαν και συγγραφείς από τη Γηραιά Ήπειρο, τη Γαλλία, τη Σενεγάλη και τα Βαλκάνια. 

Το πρόγραμμα της Έκθεσης όλες τις ημέρες ήταν τόσο πλούσιο που με δυσκολία μπορούσες να παρακολουθήσεις όλα τα δρώμενα. Κατάφερα να παρευρεθώ σε κάποιες ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις βιβλίων και συζητήσεις αναφορικά την Αμερικανική λογοτεχνία όπως «η Αμερικανική Λογοτεχνία στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο» που βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα μιας και συζητήθηκαν έργα όπως της Toni Morrison «Η αγαπημένη», του Walt Whitman «Τραγούδι του εαυτού μου», της Emily Dickinson«Επειδή δεν άντεχα να ζήσω φωναχτά», του Τζέφρυ Ευγενίδη «Middlesex» και του Richard Kalinoski«Το κτήνος στο φεγγάρι». Αποσπάσματα των έργων διάβασαν φοιτητές του πανεπιστημίου. Ομιλητές ήταν η Ζωή Δέτση, Καθηγήτρια στο ΑΠΘ, η Τατιανή Ραπατζίκου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο ΑΠΘ, ο Κώστας Μπλατάνης,  Αναπληρωτής Καθηγητής στο ΕΚΠΑ, η Θεοδώρα Τσιμπούκη, Καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ και η AlikiBarnestone, Fulbright Visiting Scholar, στο ΕΚΠΑ. 


Η Αμερικανική Λογοτεχνία στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο

 


 Η Αμερικανική Λογοτεχνία στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο «Αγαπημένη»

Αν με ρωτούσε κάποιος να πω ποια ήταν η αγαπημένη μου παρουσίαση με δυσκολία θα μπορούσα να επιλέξω μεταξύ του Βούλγαρου Georgi Gospodinov για το μυθιστόρημά του Χρονοκαταφύγιο που μπήκε στη μικρή λίστα των έξι βιβλίων για το διεθνές βραβείο Booker –σημειώνοντας ότι είναι ο πρώτος Βούλγαρος συγγραφέας που έλαβε υποψηφιότητα για τα πιο διάσημα βραβεία στον κόσμο- και του Σενεγαλέζου Mohamed Mbougar Sarr για το μυθιστόρημά του Η πιο μυστική μνήμη των ανθρώπων με το οποίο απέσπασε το βραβείο Gongourt 2021. Και οι δύο συζητήσεις ήταν ενδιαφέρουσες μιας και οι δύο συγγραφείς είχαν να μοιραστούν ένα κοινό στοιχείο, την αποδοχή του έργου τους σε διεθνές επίπεδο λόγω των πολιτισμικών καταβολών τους. Ο Gospodinov είναι ο συγγραφέας αυτός που δε διστάζει να φανερώσει ότι και οι μικρές γλώσσες έχουν δυναμική και ότι μεγάλα θέματα μπορούν να συζητηθούν σε αυτές. Από την άλλη ο Mbougar βρίσκει καταφύγιο στη λογοτεχνία, και η γλώσσα που γράφει είναι το σπίτι του…συγγράφει στα Γαλλικά και όπως ο ίδιος είπε στην συνέντευξη που έλαβε χώρα, στόχος του είναι η διεξαγωγή ενός ισορροπημένου διαλόγου μεταξύ των γαλλικών, των ουολόφ και των σερέρ.

 Ν. Αργύρης (εκδότης Ίκαρος), Δ. Καργιώτης (καθηγητής Συγκριτικής Φιλολογίας), GeorgiGospodinov, Αλεξάνδρα Ιωαννίδου (μεταφράστρια)

 


Εικόνα 4 Mohamed Mbougar Sarr, Μήνα Πατεράκη-Γαρέφη (μτφ), Γρ. Μπέκος(δημοσιογράφος)

 

Τελευταία παρουσίαση- ομιλία που παρακολούθησα ήταν αυτή της Lana Bastašić με το μυθιστόρημά της «Πιάσε το λαγό» που βραβεύτηκε το 2020 με Ευρωπαϊκό
Βραβείο Λογοτεχνίας. Πρόκειται επίσης για μια συγγραφέα που ανήκει κι αυτή στην κατηγορία όσων έγραψαν σε μια «αδύναμη», μικρή γλώσσα. Η ίδια μετάφρασε το βιβλίο της στα αγγλικά, ένα έργο που βασίζεται στην καταγωγή της και στη μέχρι τώρα πορεία της, στις εμπειρίες της γενικότερα χωρίς να περιλαμβάνονται αυτοβιογραφικά στοιχεία. Γεννήθηκε στη Κροατία, με σέρβικη καταγωγή, αλλάζοντας τόπου διαμονής και γλώσσες. Το παρόν βιβλίο γράφηκε την περίοδο που ζούσε στην Καταλονία.


Lana Bastašić, Αλεξάνδρα Ιωαννίδου (μρφ και  Σλαβολόγος Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μακεδονίας), ΕΚΔΟΣΕΙΣ GUTENBERG-ΔΑΡΔΑΝΟΣ.

Και αφήνοντας τα γεμάτα περίπτερα των ομιλιών ξεκίνησα τη βόλτα στα περίπτερα των εκδοτών για να ενημερωθώ για τις νέες κυκλοφορίες ξεχωρίζοντας κάποια μυθιστορήματα που θα διαβάσω σύντομα. 


Εκδόσεις Gutenberg


Εκδόσεις Gutenberg


Εκδόσεις Δώμα


Εκδόσεις Ποταμός

Εκδόσεις Κείμενα


Εκδόσεις Loggia

 

Φεύγοντας από την φετινή διεθνή έκθεση βιβλίου μόνο ευχάριστες στιγμές θα θυμάμαι γραμμένες στο σημειωματάριο. Εύχομαι και την επόμενη χρονιά να έχει την ίδια ανταπόκριση από συντελεστές και κοινό. Μια γιορτή για το βιβλίο δεν είναι τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από μια γιορτή για την τέχνη και μια ευκαιρία για γόνιμη επικοινωνία μεταξύ των λαών, και φέτος αποδείχθηκε περίτρανα. Σε αναμονή, λοιπόν, για την 20η Έκθεση!

Αν. Τσουκαλά