Το συγγραφικό έργο του Νότη Μαυρουδή

Ο Νότης Μαυρουδής που σκοτώθηκε σε ατύχημα σε ηλικία 77 ετών είχε πλούσιο έργο στον χώρο της έντυπης δημοσιογραφίας και ήταν εκδότης του περιοδικού ΤaR για την κιθάρα.

Από το 1982 μέχρι το 1986 έγινε εκδότης και διευθυντής του μοναδικού τότε περιοδικού για την κιθάρα, του TaR και οργάνωσε σημαντικές συναυλίες με κιθαριστές παγκόσμιας φήμης. Από τον Οκτώβριο του 2006 και σε συνεργασία με τον στενό του φίλο κιθαριστή-συνθέτη Κώστα Γρηγορέα, το TaR επαναλειτουργεί ως "διαδικτυακό περιοδικό με αφορμή την κιθάρα", καλύπτοντας πλέον τον ευρύτερο χώρο της ελληνικής ποιοτικής μουσικής. Ο Νότης Μαυρουδής συμμετέχει σε αυτή την νεότερη μορφή πάλι ως διευθυντής, αλλά και ως τακτικός αρθρογράφος.

Ο Νότης Μαυρουδής υπήρξε επίσης αρθρογράφος στις εφημερίδες "Τα Νέα", "24 ώρες", "Ριζοσπάστης", "Ελευθεροτυπία", "Πρώτη", "Δέντρο", "Γράμματα και Τέχνες", "Αντί", "Σχολιαστής", "Έθνος" και "ΦΛΥΑρία του Χαλανδρίου".

Τον Φεβρουάριο του 2008 κυκλοφόρησε το βιβλίο "Ηχολογήματα" που περιλαμβάνει άρθρα του Νότη Μαυρουδή από τις παραπάνω εφημερίδες, αποσπάσματα από τις εκπομπές του, απόψεις, συνεντεύξεις κ.ά.

Τα δυο πρώτα χρόνια της ζωής του τα πέρασε στις Φυλακές Αβέρωφ με τη μητέρα του, που είχε φυλακιστεί ως πολιτική κρατούμενη.[4] Το 1958 ξεκίνησε μαθήματα κιθάρας στο Εθνικό Ωδείο με καθηγητή τον Δημήτρη Φάμπα και πήρε το δίπλωμα το 1969 με Άριστα. Το 1970 εγκαταστάθηκε στην Ιταλία, όπου του ανατέθηκε η έδρα κλασικής κιθάρας στη Scuola Ciciva di Milano, στην οποία δίδαξε ώς το 1975. Το 1970 επίσης παρακολούθησε τα μαθήματα της Ακαδημίας Santiago de Compostella στην Ισπανία με τον Jose Tomas. Το 1975 εγκαταστάθηκε οριστικά στην Αθήνα και από αυτή τη χρονιά δίδαξε κλασική κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο. Τα έτη 1975, 1977 και 1979 έδωσε ρεσιτάλ στο Φεστιβάλ Κλασικής Κιθάρας του Esztergom της Ουγγαρίας. Το 1978 πήρε μέρος στο διεθνές Φεστιβάλ Πολιτικού Τραγουδιού στο Ανατολικό Βερολίνο και στο 11ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας στην Αβάνα της Κούβας. Ως συνθέτης και σολίστ έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ σε πολλές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Φινλανδία, Ελβετία, Γερμανία, Ουγγαρία, Αυστρία, Κούβα). Ως καθηγητής στο Εθνικό Ωδείο Αθήνας, είχε μαθητές αρκετούς δημοφιλείς καλλιτέχνες όπως οι Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Σωκράτης Μάλαμας, Παναγιώτης Μάργαρης, Γιώργος Μελάς, Λάμπρος Ντούσικος, Δημήτρης Σωτηρόπουλος, κ.ά.. Από το 1994 ανέλαβε καθήκοντα προέδρου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Υπουργείου Πολιτισμού και από το 1995 ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής στο διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας (από το 1999 τη θέση κατέχει ο Αλέξανδρος Μυράτ).

Ο Νότης Μαυρουδής τραυματίστηκε θανάσιμα στις 3 Ιανουαρίου 2023 έπειτα από πτώση από ύψος τριών μέτρων στο σπίτι του στην τοποθεσία Κουκουράβα, στη Μακρινίτσα Μαγνησίας.

Video Url