Κείμενα ψυχής απαρτίζουν τα τρία βιβλία των Εκδόσεων ‘Ιστίο’ για το Σινεμά

Κείμενα ψυχής απαρτίζουν τα τρία βιβλία των Εκδόσεων ‘Ιστίο’ για το Σινεμά, με τίτλο ‘Τίτλοι Τέλους’, ‘Το Σινεμά της Ελεύθερης Ζωής’ και ‘Ταινίες Ψυχών’. Ταινίες στις οποίες ο ήρωας δικαιώνεται, η ηρωίδα απελευθερώνεται, το παιδί ξυπνά, καίει τα νιάτα του και μεγαλώνει. Κάποιοι χαρακτήρες είναι μοναδικοί, σπάνιοι, κάποιοι άλλοι είναι εδραιωμένοι στο κινηματογραφικό γίγνεσθαι. Τα βιβλία επικεντρώνονται σε αυτούς, τους αναλύουν, ενστερνίζονται τους προβληματισμούς τους και περιγράφουν με όρους της ψυχολογίας και της φιλοσοφίας την πρόοδό τους μέσα στην αφήγηση της ταινίας. Τους αγαπούν.

Οι άνθρωποι είμαστε φτιαγμένοι από διαδικασίες. Σε μερικές από αυτές βρίσκουμε κοινά στοιχεία με τους χαρακτήρες, θα μπορούσαμε να είμαστε στη θέση τους, να ζούμε τις ζωές τους ως ένα βαθμό. Οι επιτυχημένοι χαρακτήρες εμπλουτίζονται με ποιοτικά στοιχεία (ταπεινότητα, επιμονή, χαρά, ανάγκη, μοναδικότητα) για να παρουσιαστούν μπροστά μας άλλοτε ως άνθρωποι ολοκληρωμένοι, άλλοτε κάνοντας μια υπέρβαση που τους βοηθά να προχωρήσουν παρακάτω, κι άλλοτε μεγαλύτεροι από ανθρώπους, πραγματικοί ήρωες που ξεπερνούν τον εαυτό τους. Ο ήρωας του Hotel Rwanda δεν είναι ο ίδιος άνθρωπος στην αρχή και στο τέλος της ταινίας. Ο ήρωας του ‘Δεσμώτη του Ιλίγγου’ δεν θα επαναλάβει τα ίδια λάθη μετά το τέλος της ιστορίας του. 

Άλλοι χαρακτήρες παράτησαν την προσπάθεια και οι ταινίες περιγράφουν το βόλεμά τους σε αποκρυσταλλωμένες ιδέες, που τελικά τους απομονώνουν. Άλλοι πάλι, φτάνουν σε τόσο άρτιο επίπεδο κατανόησης της ύπαρξής τους που γίνονται δάσκαλοι στους επόμενους και τους επηρεάζουν θετικά. Πολλοί αγωνίζονται για το επόμενο στάδιο, την αλλαγή τους. Αυτός ο αγώνας περιγράφεται με σαφήνεια από το συγγραφέα Νίκο Παππά.

Η δομή των κειμένων είναι μία ύφανση νημάτων ψυχής, που αναζητεί κοινά στοιχεία σε όλους, τους αγαπά, τους καταλαβαίνει, και επιχειρεί να τους αναδείξει. Διότι μέσα στην τεράστια κινηματογραφική παραγωγή της ιστορίας οι λίγοι σκηνοθέτες και ηθοποιοί που δημιούργησαν χαρακτήρες με βαθιούς προβληματισμούς πρέπει να αναδεικνύονται για τον παραδειγματισμό των υπολοίπων. Στους περισσότερους από αυτούς το ίδιο το φιλοθεάμον κοινό έχει αποφασίσει. Μένει να αναγνωριστούν και οι υπόλοιποι.

Τα βιβλία αποτελούν και εγχειρήματα μεθοδολογίας για την ανακάλυψη και την εκτίμηση της βαθιάς δουλειάς που απαιτείται από κάθε καλλιτέχνη που επιζητεί το έργο του να συγκινεί και τις επόμενες γενιές.

Κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Ιστίο >>