Εμπιστευτικό, από την ιστορία της μουσικής: Yesterday-Beatles (1965)

Το "Yesterday" είναι ένα τραγούδι του αγγλικού ροκ συγκροτήματος Beatles, που γράφτηκε από τον Paul McCartney και πιστώθηκε στους Lennon–McCartney. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο άλμπουμ Help! τον Αύγουστο του 1965, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου κυκλοφόρησε ως single τον Σεπτέμβριο. Το τραγούδι έφτασε στο νούμερο ένα στα αμερικανικά charts. Στη συνέχεια εμφανίστηκε στο EP του Ηνωμένου Βασιλείου Yesterday τον Μάρτιο του 1966 και έκανε το ντεμπούτο του στις ΗΠΑ στο Yesterday and Today, τον Ιούνιο του 1966.

Η φωνητική και η ακουστική κιθάρα του ΜακΚάρτνεϊ, μαζί με ένα κουαρτέτο εγχόρδων, ουσιαστικά έγιναν για την πρώτη σόλο παράσταση του συγκροτήματος. Παραμένει δημοφιλές σήμερα και, με περισσότερες από 2.200 διασκευές, είναι ένα από τα πιο καλυμμένα τραγούδια στην ιστορία της ηχογραφημένης μουσικής.[σημείωση Το "Yesterday" ψηφίστηκε το καλύτερο τραγούδι του 20ου αιώνα σε ένα BBC το 1999 Δημοσκόπηση του Radio 2 με ειδικούς και ακροατές της μουσικής και ψηφίστηκε επίσης το Νο. 1 ποπ τραγούδι όλων των εποχών από το MTV και το περιοδικό Rolling Stone την επόμενη χρονιά. Το 1997, το τραγούδι μπήκε στο Grammy Hall of Fame. Η Broadcast Music Incorporated (BMI) βεβαιώνει ότι εκτελέστηκε πάνω από επτά εκατομμύρια φορές τον 20ο αιώνα.

Το «Yesterday» είναι μια μελαγχολική μπαλάντα για τη διάλυση μιας σχέσης. Ο τραγουδιστής θρηνεί νοσταλγικά για το χθες που ήταν μαζί με την αγάπη του, πριν εκείνη φύγει για κάτι που είπε. Ο ΜακΚάρτνεϊ είναι το μόνο μέλος των Beatles που εμφανίζεται στην πίστα. Η τελική ηχογράφηση ήταν τόσο διαφορετική από άλλα έργα των Beatles που τα μέλη του συγκροτήματος άσκησαν βέτο στην κυκλοφορία του τραγουδιού ως single στο Ηνωμένο Βασίλειο,

 

Video Url