Live and Dangerous - Thin Lizzy (1978)

Live and Dangerous - Thin Lizzy (1978)

Οι Thin Lizzy πήραν το όνομα τους από Βρετανική σειρά κόμικ

Το ζωντανό διπλό άλμπουμ από το ιρλανδικό ροκ συγκρότημα Thin Lizzy , κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1978. Ηχογραφήθηκε στο Λονδίνο το 1976 και στη Φιλαδέλφεια και το Τορόντο το 1977, με περαιτέρω παραγωγή στο Παρίσι. Ήταν επίσης το τελευταίο άλμπουμ των Thin Lizzy στο οποίο συμμετείχε ο κιθαρίστας Brian Robertson , που έφυγε από το συγκρότημα λίγο μετά την κυκλοφορία του.

Το συγκρότημα αποφάσισε να κυκλοφορήσει ένα ζωντανό άλμπουμ αφού ο παραγωγός τους Τόνι Βισκόντι δεν είχε αρκετό χρόνο για να δουλέψει σε μια πλήρη συνεδρία στο στούντιο. Άκουσαν διάφορες ηχογραφήσεις αρχείων από παλαιότερες περιοδείες και συγκέντρωσαν το άλμπουμ από τις καλύτερες εκδόσεις. Διάφορα overdubs στούντιο έγιναν στις ζωντανές ηχογραφήσεις στις αρχές του 1978 στο Παρίσι.

Το πόσο ακριβώς το άλμπουμ είναι υπερμεταγλωττισμένο ήταν ένα επίμαχο θέμα από την κυκλοφορία του. Έφτασε στο Νο. 2 στο UK Albums Chart , πουλώντας τελικά πάνω από μισό εκατομμύριο αντίτυπα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συνέχισε να αποσπά την αποδοχή των κριτικών και έχει εμφανιστεί σε πολλές λίστες με τα καλύτερα ζωντανά άλμπουμ όλων των εποχών.

 

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, οι Thin Lizzy είχαν σταθεροποιηθεί γύρω από τα ιδρυτικά μέλη τους –τον τραγουδιστή και μπασίστα Phil Lynott και τον ντράμερ Brian Downey– και τους κιθαρίστες Scott Gorham και Brian Robertson . Το συγκρότημα είχε σκοράρει επιτυχημένα σινγκλ και είχε αναπτύξει ισχυρούς οπαδούς στα live, συμπεριλαμβανομένου του τίτλου του Reading Festival . Ο Robertson είχε εγκαταλείψει για λίγο το συγκρότημα το 1977 αλλά στη συνέχεια επέστρεψε. 

Το γκρουπ σχεδίαζε να κάνει ένα νέο στούντιο άλμπουμ στις αρχές του 1978, με επικεφαλής τον παραγωγό Tony Visconti , με τον οποίο είχαν δημιουργήσει το επιτυχημένο Bad Reputation . Ωστόσο, ο Visconti είχε ένα πολύ σφιχτό πρόγραμμα και είχε δεσμευτεί να παράγει άλμπουμ για άλλους καλλιτέχνες, έτσι ο Lynott πρότεινε να περάσουν δύο εβδομάδες μαζί για να συντάξουν ένα ζωντανό άλμπουμ. 

Το συγκρότημα και ο Βισκόντι άκουσαν πάνω από 30 ώρες αρχειακών ηχογραφήσεων, αναζητώντας τις καλύτερες ερμηνείες. Οι σημειώσεις του άλμπουμ πιστώνουν δύο συναυλίες ως πηγή: Hammersmith Odeon , Λονδίνο, Αγγλία στις 14 Νοεμβρίου 1976 (μέρος της περιοδείας για τον Johnny the Fox , που κυκλοφόρησε νωρίτερα εκείνο το έτος) και Seneca College Fieldhouse , Don Mills , Τορόντο, Οντάριο, Καναδάς στις 28 Οκτωβρίου 1977 (μέρος της περιοδείας για την κακή φήμη ). 

Ο Βισκόντι αποκάλυψε αργότερα ότι οι παραστάσεις στο Tower Theatre της Φιλαδέλφειας στις 20 και 21 Οκτωβρίου 1977, μια εβδομάδα νωρίτερα από τη συναυλία του Τορόντο, είχαν επίσης ηχογραφηθεί.  Το συγκρότημα είχε ακούσει τις κασέτες του Hammersmith λίγο μετά την ηχογράφηση και συμφώνησε ότι οι παραστάσεις ακούγονταν καλύτερα από τις εκδόσεις στούντιο.  Ο βιογράφος των Thin Lizzy, Mark Putterford, πιστεύει ότι η πλειονότητα των ηχογραφήσεων στο ολοκληρωμένο άλμπουμ είναι από το show Hammersmith.  Αργότερα είπε ότι η απόδοση του "Southbound" προήλθε από ηχητικό έλεγχο πριν από μια από τις συναυλίες της Φιλαδέλφειας, με την αντίδραση του κοινού να μεταγλωττίστηκε από άλλο τραγούδι. 

Στο άλμπουμ, το συγκρότημα περνάει αμέσως από το "Cowboy Song" στο "The Boys Are Back in Town", στη γραμμή "a cowboy's life is the life for me" – η τελευταία συγχορδία του πρώτου ήταν η πρώτη του δεύτερου, αν και οι στούντιο εκδοχές τους ηχογραφήθηκαν ως ξεχωριστά τραγούδια. Αυτό το segue παρέμεινε βασικό στο setlist του συγκροτήματος για το υπόλοιπο της καριέρας του, και παραδείγματα μπορούν να βρεθούν σε άλλες ζωντανές κυκλοφορίες. Το συγκρότημα είχε αναδιατάξει το "Still in Love with You" ώστε να είναι πιο αργό και πιο συναισθηματικό από την αρχική έκδοση στο στούντιο και η έκδοση στο Live and Dangerous θεωρήθηκε από τον Putterford το αποκορύφωμα της μουσικής καριέρας του Lynott. 

«Ήμασταν στα καλύτερά μας», παρατήρησε ο κιθαρίστας Scott Gorham , «πριν έρθουν τα κακά ναρκωτικά ». 

Για την προώθηση του άλμπουμ, το γκρουπ γύρισε μια συναυλία στο Rainbow Theatre του Λονδίνου στις 29 Μαρτίου 1978 για μια τηλεοπτική μετάδοση. Ωστόσο, αυτό ακυρώθηκε και το βίντεο δεν προβλήθηκε

Video Url

 

https://www.popup.gr/