ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΜΕΤΕΤΡΕΨΑΝ ΤΟ DNA ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ ΣΕ ΣΚΛΗΡΟ ΔΙΣΚΟ!

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΜΕΤΕΤΡΕΨΑΝ ΤΟ DNA ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ ΣΕ ΣΚΛΗΡΟ ΔΙΣΚΟ!

Ο Έντγουερντ Μάιμπριτζ ήταν Άγγλος φωτογράφος, γνωστός για το πρωτοποριακό του έργο στις φωτογραφικές μελέτες της κίνησης και για τα πρώιμα έργα του στην προβολή κινούμενων εικόνων.

Είναι γνωστός για την πρωτοποριακή χρονοφωτογραφία της κίνησης των ζώων μεταξύ 1878 και 1886, η οποία χρησιμοποιούσε πολλαπλές κάμερες για να καταγράψει τις διαφορετικές θέσεις σε ένα βήμα, καθώς και για το ζωοπραξικοσκόπιό του, μια συσκευή για την προβολή ζωγραφισμένων κινούμενων εικόνων από γυάλινους δίσκους που προηγήθηκαν της εύκαμπτης διάτρητης ταινίας φιλμ από κυτταρίνη σε μπομπίνες που γνωρίζουμε στον κινηματογράφο.

 

Description: Eadweard MuybridgeDescription: C:\Users\DFYLAKTOPOULOS\Desktop\λήψη.jpeg

Ο Eadweard Muybridge.

Όμως τι σχέση έχουν οι πρωτοποριακές αυτές τεχνικές με την επιστήμη;

 

Επιστήμονες του Χάρβαρντ πρωτοπόρησαν και αποθήκευσαν βίντεο με το άλογο που καλπάζει μέσα σε DNA βακτηριδίων.

Για να δημιουργήσουν τον πρωτότυπο μοριακό καταγραφέα, η ομάδα του Χάρβαρντ αξιοποίησε το αμυντικό σύστημα των βακτηρίων απέναντι σε ιούς. Όταν ένα βακτήριο δέχεται επίθεση από ιό, απελευθερώνει ένζυμα που διασπούν το γενετικό υλικό του ιού. Για να θυμάται τον εισβολέα για μελλοντικές επιθέσεις, το βακτήριο ενσωματώνει ένα τμήμα του γενετικού του υλικού στο δικό του γονιδίωμα. Με τον καιρό, το γονιδίωμα του βακτηρίου μεγαλώνει, σαν σουβλάκι με διαδοχικά κομμάτια DNA από εισβολείς.

Οι επιστήμονες δημιούργησαν στο εργαστήριο συνθετικά μόρια DNA που κωδικοποιούσαν, με τα γράμματα G, T, C και A, τις θέσεις και τις αποχρώσεις των εικονοστοιχείων (pixels) από μια εικόνα χεριού και πέντε φωτογραφίες με το καλπάζον άλογο του Muybridge από τη δεκαετία του 1880. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες «τάισαν» με αυτά τα DNA τα βακτήρια E. coli. Αυτά τα αντιμετώπισαν σαν ιικούς εισβολείς και τα ενσωμάτωσαν στα δικά τους γονιδιώματα.

Οι ερευνητές άφησαν τα βακτήρια σε τρυβλία εργαστηρίου επί μία εβδομάδα, κατά την οποία αυτά πολλαπλασιάστηκαν. Στη συνέχεια τα συνέλεξαν και ανέγνωσαν τα γονιδιώματά τους. Διαπίστωσαν ότι τα συνθετικά DNA, που περιείχαν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την ανακατασκευή των εικόνων, είχαν ενσωματωθεί στο γενετικό υλικό των βακτηρίων με ακρίβεια 90%.

Ο άνθρωπος δια της επιστήμης –αν θέλει- μπορεί να χρησιμοποιήσει τις δεξιότητές του για το καλό της ανθρωπότητας.

Οι λεπτομέρειες της μελέτης δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature.

Πηγή https://www.theguardian.com/science/2017/jul/12/scientists-pioneer-a-new-revolution-in-biology-by-embeding-film-on-dna

Μελέτη, επιμέλεια Δημήτριος Φυλακτόπουλος MD PhD 4/5/2025