Ποντίκια με γυαλιά εικονικής πραγματικότητας: Έτσι μελετούν Αμερικανοί επιστήμονες τον εγκέφαλο για την έρευνα στο Αλτσχάιμερ
Πραγματική φωτογραφία με προσαρμοσμένα γυαλιά VR σε ποντίκι εργαστηρίου. Το ποντίκι τρέχει πάνω σε μια περιστρεφόμενη μπάλα ανταποκρινόμενο σε οπτικά ερεθίσματα που προβάλλονται κλπ.
Ποντίκια με γυαλιά εικονικής πραγματικότητας: Έτσι μελετούν Αμερικανοί επιστήμονες τον εγκέφαλο για την έρευνα στο Αλτσχάιμερ
Μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Cornell της Νέας Υόρκης ανέπτυξε ειδικά γυαλιά εικονικής πραγματικότητας (VR) για ποντίκια, προσφέροντας μια εντελώς νέα οπτική στην εγκεφαλική δραστηριότητα των τρωκτικών και ανοίγοντας νέες προοπτικές στην κατανόηση της νόσου Αλτσχάιμερ.
Το μίνι VR σύστημα, τοποθετημένο σε ποντίκια εργαστηρίου, στοχεύει να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς ο εγκέφαλος προσανατολίζεται στον χώρο και πώς ελέγχει τις λειτουργίες της μνήμης. Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι οι νέες αυτές γνώσεις θα οδηγήσουν σε αποτελεσματικότερες θεραπείες για εκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου, όπως το Αλτσχάιμερ.
Ένας από τους βασικούς συντάκτες της μελέτης, ο Matthew Isaacson, εξήγησε στο πρακτορείο Reuters τη διαδικασία και το σκοπό αυτής της καινοτομίας. Το VR σύστημα τοποθετεί τα ποντίκια πάνω σε έναν κυλιόμενο διάδρομο, μπροστά σε εικονικά ερεθίσματα, εμπόδια και ενδεχόμενες απειλές, ενώ οι επιστήμονες παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους.
Ο Isaacson σχεδίασε αυτό το «εμβυθιστικό» περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας ειδικά για ποντίκια στο πλαίσιο της μελέτης ενός νέου θεραπευτικού πρωτοκόλλου που αυξάνει τη ροή αίματος στα εγκεφαλικά τριχοειδή αγγεία και έχει δείξει βελτίωση της μνήμης στα πειραματόζωα.
Όπως ανέφερε: «Για να μελετήσουμε τη δράση αυτής της θεραπείας, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα πολύ ισχυρό μικροσκόπιο και να στερεώσουμε το κεφάλι ενός άρρωστου ποντικιού κάτω από τον φακό. Όταν όμως το κεφάλι είναι σταθερό, το ζώο δεν μπορεί να κινηθεί. Εδώ ακριβώς είναι που παρεμβαίνει το σύστημα VR: επιτρέπει στο ποντίκι να κινείται μέσα σε ένα εικονικό περιβάλλον, δίνοντάς μας πολύτιμες πληροφορίες».
Από τον ποντικό στον άνθρωπο: μια γέφυρα γνώσης
Τα πειραματόζωα, και κυρίως τα ποντίκια, χρησιμοποιούνται ευρέως ως μοντέλα για την κατανόηση ανθρώπινων νευροεκφυλιστικών νοσημάτων. Ο εγκέφαλος του ποντικού διαφέρει σημαντικά από τον ανθρώπινο, αλλά παρουσιάζει πολλές κοινές λειτουργικές αρχές. Μελετώντας πώς η εικονική κίνηση επηρεάζει τη ροή του αίματος και τις γνωστικές λειτουργίες σε ζώα με πειραματική νόσο Αλτσχάιμερ, οι επιστήμονες αποκτούν κρίσιμα δεδομένα για το πώς μπορεί να λειτουργούν αντίστοιχοι μηχανισμοί και στον άνθρωπο.
Επιπλέον, ο συνδυασμός εικονικής πραγματικότητας και καταγραφής εγκεφαλικής λειτουργίας ανοίγει τον δρόμο και για μελλοντικές μελέτες σε ανθρώπους —όπως η χρήση VR για αξιολόγηση και ίσως ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας σε πρώιμα στάδια άνοιας.
Πηγή Rainews.it
Και ένα βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=YFkAKO795Ro
Επιμέλεια απόδοση Δρ Δημήτριος Φυλακτόπουλος MD PHD με χρήση εργαλείων ΑΙ 11/4/2025