Σταφυλόκοκκος και διαβητικοί, μια προβληματική σχέση
Ο Διαβήτης Μπορεί να Αυξήσει την Αντοχή στα Αντιβιοτικά για τον Χρυσίζοντα Σταφυλόκοκκο (το γνωστό μικρόβιο που προκαλεί λοιμώξεις και εμφάνιση πύου)
Πρόσφατη σχετικά μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με διαβήτη είναι πιο ευάλωτα σε μολύνσεις από τον Χρυσίζοντα Σταφυλόκοκκο ή γνωστό με το επιστημονικό του όνομα Staphylococcus aureus, ένα βακτήριο που προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις και είναι ανθεκτικό στα αντιβιοτικά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αλληλεπίδραση του διαβήτη με τα βακτήρια μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη της αντοχής στα αντιβιοτικά. Ο σταφυλόκοκκος είναι ιδιαίτερα συχνός σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, μια πάθηση που επηρεάζει τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και αποδυναμώνει την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά λοιμώξεις.
Γιατί ο Διαβήτης Βοηθά τα Βακτήρια να Γίνουν Ανθεκτικά;
Ο διαβήτης προκαλεί υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, κάτι που ευνοεί την ανάπτυξη των βακτηρίων. Όσο περισσότερα βακτήρια υπάρχουν σε μια λοίμωξη, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης ανθεκτικών στελεχών. Κάποια βακτήρια αναπτύσσουν τυχαίες μεταλλάξεις, οι οποίες τους επιτρέπουν να επιβιώνουν από τα αντιβιοτικά αυτό που λέμε μικροβιακή αντοχή. Αν ένα τέτοιο ανθεκτικό βακτήριο εμφανιστεί σε έναν διαβητικό, μπορεί να πολλαπλασιαστεί πολύ γρήγορα.
Τα Πειράματα που Έγιναν
Οι ερευνητές δοκίμασαν την επίδραση του διαβήτη στην αντοχή των βακτηρίων στα αντιβιοτικά χρησιμοποιώντας ποντίκια. Δημιούργησαν δύο ομάδες: στη μία ομάδα προκάλεσαν διαβήτη, ενώ η άλλη έμεινε υγιής. Στη συνέχεια, μόλυναν και τις δύο ομάδες με σταφυλόκοκκο και τους έδωσαν ένα αντιβιοτικό που συνήθως προκαλεί αντοχή.
Μετά από μόλις τέσσερις ημέρες, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα βακτήρια στα διαβητικά ποντίκια είχαν γίνει ανθεκτικά στο αντιβιοτικό, ενώ στα μη διαβητικά ποντίκια αυτό δεν συνέβη.
Οι Επιπτώσεις για την Υγεία
Αυτή η ανακάλυψη δείχνει ότι ο διαβήτης όχι μόνο αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων, αλλά και επιταχύνει την ανάπτυξη ανθεκτικών βακτηρίων, τα οποία μπορούν να μεταδοθούν σε άλλους ανθρώπους μέσω του αέρα, των αντικειμένων ή του φαγητού (τροφική δηλητηρίαση).
Οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία της σωστής ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης και αντοχής στα αντιβιοτικά. Πιστεύουν, επίσης, ότι τα άτομα με διαβήτη μπορεί να χρειάζονται διαφορετική προσέγγιση στη θεραπεία με αντιβιοτικά, όπως ο συνδυασμός περισσότερων του ενός αντιβιοτικών.
Συμπεράσματα
Η αντοχή στα αντιβιοτικά αποτελεί μια σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία. Ο διαβήτης φαίνεται να επιταχύνει αυτή τη διαδικασία, δημιουργώντας μεγαλύτερη ανησυχία για τις θεραπείες στο μέλλον. Καθώς ο διαβήτης προβλέπεται να επηρεάσει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους μέχρι το 2050, η σύνδεσή του με την αντοχή στα αντιβιοτικά αποτελεί μια σημαντική πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Ηθικόν δίδαγμα
Ο διαβητικός πρέπει να ρυθμίζεται όσο το δυνατόν καλύτερα και να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του γιατρού του. Μη ξεχνάμε, ότι ο διαβητικός είναι ένας άνθρωπος που πρέπει να ακολουθεί τον τρόπο ζωής του διαβητικού. Με κανένα τρόπο δεν ισχύει το αφού παίρνω τα φάρμακά μου μπορώ να τρώω ό,τι θέλω.
Πηγή Health News συγγραφέας Susan Kreimer 12 Φεβρουαρίου 2025
https://www.upi.com/Health_News/2025/02/12/staph-diabetes-antibiotic-resistance-study/9561739381497/
Απόδοση, επιμέλεια Δρ Δημήτριος Φυλακτόπουλος
____________________________________________________________________________________
Μια φωτογραφία του σταφυλόκοκκου που θυμίζει σταφύλι:
Αυτή είναι μια έγχρωμη ηλεκτρονική μικρογραφία του Σταφυλόκοκκου ανθεκτικού στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus (MRSA).
Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων της Αμερικής (National Institute of Allergy and Infectious Diseases).