Οι σοβαρές λοιμώξεις διπλασιάζουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Οι σοβαρές λοιμώξεις διπλασιάζουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2025 στο Journal of the American Heart Association, οι ενήλικες που νοσηλεύονται λόγω σοβαρής λοίμωξης έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια τα επόμενα χρόνια,.

Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία του εμβολιασμού και της προστασίας κατά τη διάρκεια της εποχής του κρυολογήματος και της γρίπης, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ενώ υπάρχει ήδη αρκετή επιστημονική τεκμηρίωση που συνδέει προηγούμενες λοιμώξεις με το έμφραγμα, η παρούσα μελέτη επικεντρώνεται στην καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία έχει μελετηθεί λιγότερο.

Για τη παραπάνω μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν σχεδόν 14.500 ενήλικες ηλικίας 45 έως 64 ετών για έως και 31 χρόνια (από το 1987 έως το 2018). Κανένας από αυτούς δεν είχε καρδιακή ανεπάρκεια στην αρχή της μελέτης. Αντιλαμβάνεται κανείς το πολύ μεγάλο δείγμα ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα γεγονός που εδραιώνει και την αξιοπιστία της.

Τα άτομα που κατέληξαν να νοσηλευτούν λόγω λοίμωξης είχαν 2,35 φορές υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια, κατά μέσο όρο επτά χρόνια μετά την αρχική ασθένεια.

Ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας παρέμεινε αυξημένος ανεξάρτητα από τον τύπο της λοίμωξης που οδήγησε στη νοσηλεία. Οι λοιμώξεις αυτές περιλάμβαναν:

  • Αναπνευστικές λοιμώξεις
  • Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
  • Λοιμώξεις του αίματος (σηψαιμία)
  • Λοιμώξεις που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια νοσηλείας για άλλη πάθηση

Οι σοβαρές λοιμώξεις κυρίως, τριπλασίασαν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης HFpEF (το κλάσμα εξώθησης μετρά ποσοστιαία την δύναμη της καρδιάς να λειτουργήσει ως αντλία). Σε αυτούς τους ασθενείς διαμορφώθηκε μια κατάσταση όπου η αριστερή πλευρά της καρδιάς ήταν πολύ άκαμπτη για να χαλαρώσει πλήρως μεταξύ των καρδιακών παλμών γεγονός αναγκαίο για να μπορεί να είναι έτοιμη να κάνει την σύσπασή της και να στείλει το αίμα εκεί που πρέπει στον οργανισμό.

Η καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης HFpEF είναι η πιο κοινή μορφή καρδιακής ανεπάρκειας μεταξύ των ηλικιωμένων άνω των 65.

Σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες στη μελέτη χρειάστηκε να νοσηλευτούν λόγω λοίμωξης, γεγονός που τονίζει τον τεράστιο αντίκτυπο των λοιμώξεων στην καρδιακή υγεία.

Παρόλο που η μελέτη δεν αποδεικνύει άμεση αιτιώδη σχέση μεταξύ των σοβαρών λοιμώξεων και της καρδιακής ανεπάρκειας, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να λαμβάνουν βασικά μέτρα προστασίας από τις λοιμώξεις.

Ιδιαίτερα, όσοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιακής νόσου και παρουσιάζουν σοβαρή λοίμωξη θα πρέπει να συζητήσουν με τον γιατρό τους και να διασφαλίσουν ότι κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να προστατεύσουν την καρδιακή τους υγεία.

Πηγή HealthDay News, 3 Φεβρουαρίου 2025 από τον Dennis Thompson

https://www.healthday.com/health-news/cardiovascular-diseases/severe-infections-double-risk-of-heart-failure

Επιμέλεια απόδοση Δρ Δημήτριος Φυλακτόπουλος