ΕΠΤΑ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΠΟΤΕ ΜΑΖΙ

ΕΠΤΑ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΠΟΤΕ ΜΑΖΙ

 

Αν και μπορεί να είναι ωφέλιμα από μόνα τους, η ταυτόχρονη λήψη αυτών των συμπληρωμάτων μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση ή να είναι επικίνδυνη.

Οι διάδρομοι των σούπερ μάρκετ είναι γεμάτοι με συμπληρώματα που υπόσχονται να αποτρέψουν το κρυολόγημα, να βελτιώσουν τη διάθεση και να μειώσουν το άγχος. Αυτά τα πιθανά οφέλη έχουν κάνει τα συμπληρώματα πιο δημοφιλή με τα χρόνια, με κάποιους ανθρώπους να παίρνουν αρκετά καθημερινά. Ωστόσο, η ταυτόχρονη λήψη ορισμένων συμπληρωμάτων μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα παρά οφέλη. Μπορεί να εξουδετερώσουν το ένα το άλλο, να εμποδίσουν την απορρόφηση ή να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην υγεία. Να λοιπόν επτά συνδυασμοί συμπληρωμάτων που δεν πρέπει να λαμβάνετε μαζί ή πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα.

  1. Ψευδάργυρος και Ασβέστιο
    Ο ψευδάργυρος και το ασβέστιο ανταγωνίζονται για την απορρόφηση στο έντερο, οπότε η ταυτόχρονη λήψη τους μπορεί να περιορίσει την αποτελεσματικότητα και των δύο. Για να το αποφύγετε, λαμβάνετε τα συμπληρώματα ψευδαργύρου και ασβεστίου τουλάχιστον δύο ώρες χωριστά.
  2. Σίδηρος και Ψευδάργυρος
    Ο σίδηρος μπορεί να μειώσει την απορρόφηση του ψευδαργύρου όταν λαμβάνονται μαζί, ειδικά όταν πρόκειται για υψηλές δόσεις. Είναι καλύτερο να λαμβάνετε αυτά τα συμπληρώματα με τουλάχιστον δύο ώρες διαφορά.
  3. Σίδηρος και Ασβέστιο
    Το ασβέστιο εμποδίζει την απορρόφηση του μη σιδήρου, του τύπου που βρίσκεται στα φυτά και τα συμπληρώματα. Αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα αν προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε ανεπάρκεια σιδήρου.
  4. Μαγνήσιο και Ψευδάργυρος
    Το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος ανταγωνίζονται για την απορρόφηση, ιδιαίτερα σε υψηλές δόσεις. Λαμβάνετε τα δύο σε διαφορετικές ώρες της ημέρας.
  5. Βαλσαμόχορτο και Συμπληρώματα Σερτονίνης
    Το βαλσαμόχορτο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης, οπότε δεν πρέπει να συνδυάζεται με αντικαταθλιπτικά ή άλλα συμπληρώματα που ενισχύουν τη σεροτονίνη.
  6. Ginkgo Biloba και Ιχθυέλαιο Υψηλής Δόσης
    Και τα δύο αραιώνουν το αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο αιμορραγίας. Αν λαμβάνετε οποιαδήποτε από αυτά, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
  7. Βαλσαμόχορτο και Ginseng
    Και τα δύο επηρεάζουν τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας, και ο συνδυασμός τους μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση.

Συμπέρασμα
Όποτε αν είναι δυνατό, προτιμήστε την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών από τροφές.

Πηγή EatingWell από την διατολόγο Isabel Vasquez, RD, LDN δημοσιεύτηκε στις 8 Ιανουαρίου 2025 

 

Επιμέλεια απόδοση Δρ Δημήτριος Φυλακτόπουλος