Μολόχα, ένα βότανο στον κήπο μας!

Μπορεί η μολόχα να μην είναι αρκετά γνωστό βότανο, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχει ιδιαιτέρως καλά αποτελέσματα στην ενίσχυση της υγείας μας. Όπως όλα τα είδη το βοτάνων έτσι και αυτό μπορεί να φανεί αρκετά αποτελεσματικό για πολλές παθήσεις, αλλά και στην ενίσχυση του οργανισμού, με πλούσια θρεπτικά και θεραπευτικά στοιχεία.

Ανήκει στο γένος Malva, που είναι της οικογένειας των φυτών Malvaceae (μαλαχίδες) και περιλαμβάνονται ακόμη 30 είδη. Στην Ελλάδα υπάρχει η μολόχα που στο σύνολο είναι 8 αυτοφυή είδη και είναι ιδιαίτερα γνωστή στην Πελοπόννησο επειδή φυτρώνει παντού (σε καλλιεργήσιμα χωράφια ακόμη και χαλάσματα),  τη βρίσκουμε με τις εξής ονομασίες: Αμπελόχα, Αγριομολόχα, Αμολοχάκι, Μάλβα.

Χρησιμοποιείται ως φαρμακευτικό φυτό εδώ και πάρα πολλούς αιώνες, υπολογίζεται περίπου από το 700 π.χ. Χρησιμοποιούνται όλα τα μέρη του φυτού τα φύλλα, οι ρίζες και οι βλαστοί Έχει μικρές ποσότητες βιταμινών Α, Β1, Β2 και C. Στην Αρχαία Ελλάδα πίστευαν ότι μπορούσε  να κόψει την πείνα και τη δίψα. Τα φύλλα της ήταν γνωστά από την αρχαιότητα ως φαγώσιμο λαχανικό, αλλά και για τη φαρμακευτική τους δράση. Σήμερα χρησιμοποιείται από τις φαρμακοβομηχανίες καθώς τα άνθη και τα φύλλα τους έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του βήχα, σε φλεγμονές της επιδερμίδας, του αναπνευστικού, των ματιών, του ουροποιητικού και πεπτικού συστήματος κ.α. που θα δούμε στη συνέχεια.

Μπορείτε να φτιάξετε αφέψημα ή έγχυμα και να το πιείτε ώστε να ωφεληθείτε από τις φαρμακευτικές ιδιότητες, είναι ένα από τα βότανα που σίγουρα πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπίτι. Θα χρειαστείτε:

500ml Νερό
Μια χούφτα μολόχα
Μέλι
Οδηγίες:

Βάλτε το νερό να βράσει, μόλις είναι έτοιμο αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε τη μολόχα, σκεπάστε με ένα πιάτο αφήνοντας τουλάχιστον 15 λεπτά να απορροφήσει το νερό τα θρεπτικά συστατικά. Αμέσως μετά σουρώνετε και πίνετε ή κάνετε γαργάρες. Προαιρετικά προσθέσετε μια κουταλιά μέλι για πιο γλυκιά γεύση.

Μπορείτε να τη συνδυάσετε με χαμομήλι, βράστε ξεχωριστά το χαμομήλι και τη μολόχα, σουρώστε καλά και αναμείξτε μαζί σε ένα φλιτζάνι

Μπορεί να βοηθήσει:

Στην αντιμετώπιση του πονόλαιμου
Για τον βήχα
Ενισχύει την λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος
Εναλλακτικοί τρόποι:

Οι βλαστοί και τα φύλλα μπορούν να προστεθούν σε συνταγές και φαγητά, ταιριάζουν πολύ καλά με όσπρια, κρέας, ρύζι.
Μπορείτε να φτιάξετε κατάπλασμα: Υπάρχουν δυο τρόποι.
1ος τρόπος: Πολτοποιείτε τα μέρη του βοτάνου σε ένα γουδί και τοποθετείτε στο σημείο που έχετε το πρόβλημα.
2ος τρόπος: Είναι λίγο πιο «μπελαλίδικος» αλλά έχει εξίσου καλά αποτελέσματα. Θα χρειαστείτε: Νερό, Μηλόξυδο, Μολόχα. Οδηγίες: Πολτοποιείτε τη μολόχα ή τη ψιλοκόβετε πολύ καλά και προσθέτετε μερικές σταγόνες ξύδι, μαζί με λίγο νερό. Ανακατεύετε καλά μέχρι να πάρετε ως αποτέλεσμα μια πάστα. Τοποθετείτε στο προβληματικό σημείο και τυλίγετε με μια διάφανη μεμβράνη, τέλος τοποθετείτε μια γάζα ή καθαρή πετσέτα για να το δέσετε.
Φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες μολόχας:

Αποχρεμπτικό
Στυπτικό
Αντιφλεγμονώδες
Για την βρογχίτιδα
Βραχνάδα
Καταρροή
Βήχας
Πνευμονία
Ουλίτιδα
Για τους κάλους των ποδιών
Το ποδόλουτρα με προσθήκη μολόχας συμβάλλει στην ανακούφιση των πρησμένων και κουρασμένων ποδιών.
Πιστεύεται ότι μπορεί να θεραπεύσει την επιληψία
Ως κατάπλασμα:

Οίδημα
Φλεγμονές
Μικροτραυματισμούς (χτύπημα, μελανιές, στραμπούληγμα)
Φυσικά δε πρέπει να ξεχνούμε ότι η κατανάλωση των βοτάνων πρέπει να γίνεται με μέτρο και πάντοτε υπό την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού. Πριν αρχίστε τη χρήση τους, πάντοτε να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας διότι εκείνος γνωρίζει καλύτερα την πάθηση σας.

Πηγή: votanonkipos