Δήλος, το ιερό νησί των αθάνατων

Δήλος, το ιερό νησί των αθάνατων

Δήλος, το ιερό νησί των αθάνατων, μια κιβωτός που πλέει στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου, παρόλο που είναι από τα μικρότερα των Κυκλάδων, κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία, μιας και είναι από τους ιερότερους τόπους της αρχαιότητας,

Το ιερό νησί του Απόλλωνα, μια μαγική εμπειρία για όσους έχουν επισκεφθεί ένα μέρος λουσμένο στο φως από τον απολλώνιο ήλιο.

Το νησί κατά την μυθολογία, ήταν ένας αόρατος βράχος που κινούνταν ακανόνιστα μέσα στη θάλασσα ανάλογα με τον καιρό και τους κυματισμούς, ονομαζόταν Άδηλος... Ένα μικρό πλεούμενο νησί που έπλεε άσκοπα στο πέλαγος.

Το όνομα Δήλος προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα «δηλόω», δηλαδή φανερώνω, δείχνω.

Η Ήρα κυνηγούσε μανιασμένα την Λητώ ενώ εκείνη ήταν έγκυος, στην κοιλιά της έφερε τους δίδυμους θεούς Απόλλωνα και Άρτεμη. Καθώς η Λητώ ήταν έτοιμη να γεννήσει, ο Δίας ακινητοποίησε το πλεούμενο νησί με αποτέλεσμα να σχηματιστεί η Δήλος και της το προσέφερε ως καταφύγιο, το οποίο εμφανίστηκε ξαφνικά μπροστά της στη μέση του Αιγαίου.

Με την γέννηση του Απόλλωνα, το νησί λούστηκε από το χρυσό φως της ιερότητας, έτσι αποφασίστηκε να μη γεννιέται και να μην πεθαίνει κανείς πια εκεί. Απέναντι από την δήλο υπάρχει ένα μικρό νησάκι, η Ρήνεια, εκεί μεταφερθήκαν οι έγκυες γυναίκες και όσοι κάτοικοι ήταν ετοιμοθάνατοι, επίσης ανοίχτηκαν όλοι οι τάφοι και μεταφερθήκαν οι νεκροί και αυτοί με την σειρά τους στην Ρηνεια.

Το νησί ερήμωσε αλλά στην συνεχεία ξανά κατοικήθηκε, με τους νέους κάτοικους να απαριθμούν τους 30.000. Στο πέρασμα των αιώνων, το ιερό νησί δέχτηκε επιδρομές, λεηλασίες και καταστροφές, με αποτέλεσμα να ερημώσει τελείως. Σήμερα είναι ένα απαγορευμένο μέρος για διανυκτέρευση και στην ουσία λειτουργεί σαν ένα τεράστιο υπαίθριο μουσείο.

Φήμες το θέλουν να διαθέτει ένα από τα ισχυρότερα ενεργειακά κέντρα της Γης, κρυφές στοές και μαγικά σπήλαια, ένας τόπος Δύναμης, που όπως λέγεται συμβαίνουν πολλά παραφυσικά και περίεργα φαινόμενα.

Ν

Πάνω απ' τον Ελλαδικό χώρο λέγεται πως σχηματίζεται ένα μυστικιστικό, ενεργειακό τρίγωνο που ενώνει το ιερό της με τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και του Ναού της Αφαίας Αθηνάς στην Αίγινα. Στο νησί συμβαίνουν και άλλα ανεξήγητα φαινόμενα όπως χρονικό κενό, θόρυβοι, ομιλίες, απότομες ριπές ανέμου, φαινόμενα τηλεκίνησης και η πιο δυνατή ηλιοφάνεια στην χώρα.
Οι αρχαίοι έλεγαν ότι πλημμύριζε πάντα την ίδια χρονιά που πλημμύριζε και ο Νείλος, σαν να συνδεόταν με αυτόν με κάποια μυστηριώδη υποθαλάσσια ρεύματα.

Στην ιερή λίμνη, κάτω από έναν φοίνικα η Λητώ γέννησε την Άρτεμη και τον Απόλλωνα. Μόλις γεννήθηκε ο Απόλλων ο τόπος γέμισε λουλούδια και φως, η φύση ξύπνησε και η Λητώ φρόντισε να γίνει το νησί πλούσιο και σεβαστό απ’ όλον τον κόσμο, όπως ακριβώς είχε υποσχεθεί.

Η λίμνη, όπου άλλοτε κολυμπούσαν οι ιεροί κύκνοι του Απόλλωνα, δεν σώζεται σήμερα, μιας και αποστραγγιστικέ σε μια προσπάθεια ελέγχου της ελονοσίας στο νησί. Λέγεται ότι τα φύλλα του φοίνικα, ήταν από ατόφιο χρυσάφι, πράγμα που δεν μάθουμε ποτέ, μιας και το νησί λεηλατήθηκε από πειρατές και Σαρακινούς, την εποχή που ήταν εγκαταλελειμμένο.

Στην Δήλο έκανε στάση και ο Θησέας καθώς επέστρεφε από την Κρήτη, κάνοντας θυσία στον Απόλλωνα ευχαριστώντας τον για τη σωτηρία του από τον λαβύρινθο και την νίκη του επί του Μινώταυρου, χόρεψε γύρω από τον βωμό μαζί με τους νέους και τις νέες που είχε διασώσει, έναν εντυπωσιακό, έντονο χορό τον Γέρανο.

Η Δήλος βγήκε από την αφάνεια στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν ξεκίνησε η αρχαιολογική έρευνα, το 1873 από την αρχαιολογική σχολή Αθηνών. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου κατασκευάστηκε το 1904 και επεκτάθηκε το 1931 και το 1972. Η Δήλος ανακηρύχθηκε το 1990 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

«Ίητε Δήλιε Απόλλωνα.
Τα σπαρμένα νησιά,
με τα πλήθια ζωντανά,
σπιτοχτίσαν και πήραν την ξακουστή Δήλο.
Τους έδωκε ο χρυσομάλλης ο Απόλλωνας,
της Αστερίας το κορμί κατοικιά τους».
Πίνδαρος, Παιάνας

Ερεύνα: Συντακτική ομάδα του Memory life magazine