Κώστας Βουτσάς «Ο κατήφορος»: Το σοβαρό ατύχημα στα γυρίσματα της ταινίας – Το κλάμα του Κούρκουλου

Κώστας Βουτσάς «Ο κατήφορος»: Το σοβαρό ατύχημα στα γυρίσματα της ταινίας – Το κλάμα του Κούρκουλου

Ο ηθοποιός χτύπησε το κεφάλι στα γυρίσματα της ταινίας «Ο Κατήφορος».

Ο Βουτσάς, ένας από τους τελευταίους «μεγάλους» της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου, έγραψε ιστορία τη δική του ιστορία, χαρίζοντας άφθονο γέλιο με τις μοναδικές ερμηνείες του. Το 1961 ο Γιάννης Δαλιανίδης του εμπιστεύεται έναν σημαντικό και απαιτητικό ρόλο, για τη νεορεαλιστική δραματική ταινία «Ο Κατήφορος». Η ερμηνεία του Βουτσά, σε ρόλο ξιπασμένου νέου, δικαιώνει τον σκηνοθέτη για την επιλογή του και αποτελεί το έναυσμα για την απογείωση της καριέρας του.

katiforos3 1

Η ταινία ήταν το πρώτο από τα κοινωνικά δράματα που παρουσίασε η Φίνος Φιλμ, με θεματολογία από την σύγχρονη ελληνική κοινωνία, όπως η διαφθορά της νεολαίας, ο τεντιμποϊσμός, οι εκτρώσεις, ο εγκλεισμός σε αναμορφωτήριο. «Ο Κατήφορος» ήταν η ταινία στην οποία έκανε το ντεμπούτο της η Ζωή Λάσκαρη, αλλά και η αρχή της συνεργασίας του Νίκου Κούρκουλου.

Στην ταινία εμφανίστηκε και ο ίδιος ο Φίνος κάνοντας τον υπάλληλο του δικαστηρίου, που καλούσε τους μάρτυρες στη δίκη της Ρέας.

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, ο Κώστας Βουτσάς, ο οποίος ενσάρκωνε έναν διεφθαρμένο νέο της εποχής, είχε ένα ατύχημα.

Στην περίφημη σκηνή που ο Κούρκουλος παίρνει τα ρούχα της Λάσκαρη και μπαίνει στο αυτοκίνητο όπου τον περιμένουν οι δύο φίλοι του (ένας εκ των οποίων ο Βουτσάς), ο ηθοποιός πάτησε απότομα το γκάζι με αποτέλεσμα ο συνάδελφός του να χτυπήσει το κεφάλι του.

O Κώστας Βουτσάς σε συνέντευξή του στη «Μηχανή του Χρόνου» είχε περιγράψει το περιστατικό:

«Είχαμε πάει με τη Λάσκαρη και τον Κούρκουλο επάνω στον Καρέα και υποτίθεται και ένας άλλος ηθοποιός και υποτίθεται ότι ο Κούρκουλος ήθελε να εκδικηθεί τη Λάσκαρη και την ξεγυμνώνει και φεύγει. Αλλά το αυτοκίνητο είναι ανοιχτό και ο Κούρκουλος δεν οδηγούσε καλά, χτύπησε το πόδι του στο φρένο, πήγα πίσω εγώ, το ξαναχτύπησε κι έπεσα στο πλαϊνό και σκίστηκα λίγο στο κεφάλι και με πήγανε στον Ερυθρό Σταυρό. Ο Κούρκουλος έκλαιγε εγώ τον παρηγορούσα, που σου έκανα ζημιά και αυτά και η ταινία πήγε πάρα πολύ καλά».

Η ταινία αρχικά δεν σημείωσε εισπρακτική επιτυχία. Αρκετοί κινηματογράφοι θέλησαν να σταματήσουν την προβολή, αλλά η επιμονή του Φίνου να δώσουν στον κόσμο τον χρόνο που χρειαζόταν για να δεχτεί μια πιο προχωρημένη ταινία, τον δικαίωσε. Τελικά ο «Κατήφορος» έκοψε 161.331 εισιτήρια και ήρθε πρώτος σε εισπράξεις την χρονιά προβολής του, ανάμεσα σε 68 ταινίες. Οι ηθοποιοί που πήραν μέρος έγιναν αναγνωρίσιμοι και η καριέρα τους εκτοξεύτηκε….

Η αδεξιότητα του Κούρκουλου και το ατύχημα του Βουτσά έφεραν γούρι…

Με πληροφορίες από flash.gr