O Θεόφιλος Βανδώρος έγινε γνωστός μέσα από τη σειρά «Τμήμα Ηθών». Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και παράλληλα στο DEREE College Ψυχολογία και Κοινωνιολογία). Επί μία δεκαετία έζησε στο Παρίσι όπου συνέχισε τις σπουδές του στην υποκριτική κάνοντας και τις πρώτες του δουλειές μαζί με το Κορνήλιο Καστοριάδη και τον Αντρέα Βουτσινά.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα έπαιξε σε πολλές τηλεοπτικές σειρές όπως οι «Τμήμα Ηθών», «Λάμψη», «Φιλοδοξίες» και συνεργάστηκε με γνωστούς σκηνοθέτες μεταξύ των οποίων και οι Γ. Κορδέλλας , Μ. Μανουσέκης κ.α.
Παράλληλα είχε έντονη παρουσία και στο ελληνικό θέατρο παίζοντας αρχαίο δράμα, κλασικά αλλά και σύγχρονα έργα, ανάμεσα στα οποία και τα «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Ευριπίδη, «Αντιγόνη» του Ανούιγ, «Ματωμένος Γάμος« του Λόρκα κ.α.
Πριν από δύο περίπου χρόνια είχε νοσηλευτεί στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» προκειμένου να υποβληθεί σε επέμβαση στο στομάχι. Πατέρας του είναι ο παλαίμαχος ηθοποιός, Νίκος Βανδώρος ο οποίος είναι 97 ετών.
Άλλες συμμετοχές: Εμένα φοβάμαι (2010) Singles 1 (2005) Έκτακτη συμμετοχή Σύνορα αγάπης (1999) Ναρκωτικά στα θρανία (1989) Φιλοδοξίες.
Παράλληλα είχε έντονη παρουσία και στο ελληνικό θέατρο παίζοντας στο αρχαίο δράμα, σε κλασικά αλλά και σύγχρονα έργα. Ανάμεσα τους ήταν και οι παραστάσεις «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Ευριπίδη, «Αντιγόνη» του Ανούιγ, «Ματωμένος Γάμος« του Λόρκα κ.α.
Ανάμεσα στις μεγάλες του αγάπες όμως ήταν και η μουσική και ιδιαιτέρως η ροκ που είχε επηρεάσει και την εμφάνισή του η οποία διέθετε, διαχρονικά, αντίστοιχες επιρροές. Από την μακρυά αλογουρά με την οποία τον πρωτογνωρίσαμε ως σκληρό και γοητευτικό αστυνομικό της μικρής οθόνης μέχρι τα δερμάτινα μπουφάν και τις μπότες που δεν αποχωριζόταν σχεδόν ποτέ ο Θεόφιλος Βανδώρος ήταν ένας κλασικός ροκάς. Ήξερε εξάλλου να παίζει κιθάρα και μπάσο για αυτό και κάποια στιγμή είχε δημιουργήσει ένα γκρουπ με το οποίο έκανε live σε διάφορα ροκ στέκια της Αθήνας.
Ανήσυχος, τολμηρός και ασυμβίβαστος το 2010 πήρε την μεγάλη απόφαση να μετακομίσει στην Αυστραλία. Έμεινε εκεί και δούλεψε για ένα χρονικό διάστημα αλλά τελικά επέτρεψε στην Ελλάδα έχοντας βιώσει μία ακόμη περιπέτεια από εκείνες που πάντα του άρεσε να κυνηγά. Ερωτώμενος αν ποτέ φοβήθηκε στη ζωή του, απάντησε πως αυτό έγινε όταν βγαίνοντας από το νοσοκομείο μετά από αυτοκινητιστικό ατύχημα, το αντίκρισε μισό και αναρωτήθηκε πώς είχε βγει ζωντανός.
Η συνειδητή επιλογή να μην κάνει δική του οικογένεια
Για το γεγονός ότι δεν έκανε οικογένεια, είπε πως δεν είχε ποτέ στόχο να παντρευτεί, δεν το επεδίωξε ποτέ ούτως ή άλλως σαν ιδέα, αλλά πρόσθεσε πως όντας ένας άνθρωπος που λάτρευε τα ταξίδια, θεωρεί πως δε θα μπορούσε να έχει γυναίκα και παιδί εφόσον ποτέ δεν ήξερε πού θα μείνει, πού θα ξημερωθεί, αν και πότε θα επιστρέψει…
Ο θάνατος
Απέραντη θλίψη στο πανελλήνιο έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος του γνωστού ηθοποιού Θεόφιλου Βανδώρου σε ηλικία 60 ετών στις 11.3.2021.Τη θλιβερή είδηση του θανάτου έκανε γνωστή ξημερώματα Πέμπτης ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας.Ο αγαπημένος ηθοποιός έδινε μάχη με τον καρκίνο, ωστόσο δεν κατάφερε να βγει νικητής, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε στην εκπομπή «Ευτυχείτε» ο πατέρας του, που είναι 96 ετών σήμερα.«Αρρώστησε από τον άθλιο τον καρκίνο που πλήττει τόσο κόσμο. Δε βλεπόμασταν πολύ τον τελευταίο καιρό. Ήταν ακαριαίο. Τον τελευταίο καιρό εκδηλώθηκε. Πόνεσα πάρα πολύ που τον έχασα. Πάρα πολύ. Ήταν ένας έξοχος άνθρωπος ένας πάρα πολύ καλός γιος, αυτό ήταν» είπε συντετριμμένος ο πατέρας του ηθοποιού ξεσπώντας σε λυγμούς.
Ο πατέρας του «θα ήθελε να έχει φύγει εκείνος πρώτος»
Συντετριμμένη εμφανίστηκε στην εκπομπή Tlive, από τον Alpha, η αδελφή του Θεόφιλου Βανδώρου: «Νομίζαμε ότι θα μπορέσει να ζήσει περισσότερο, αλλά τελικά δεν κράτησε ο οργανισμός του. Προς το τέλος ήταν στον ”Ευαγγελισμό”», είπε.
Το τελευταίο αντίο
Σε κλίμα οδύνης τελέστηκε η κηδεία του Θεόφιλου Βανδώρου το μεσημέρι της Παρασκευής στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Ο χαμός του σκόρπισε θλίψη στην οικογένειά του, στους φίλους και τους παλιούς του συνεργάτες. Εκτός από την οικογένειά του, στο κοιμητήριο παρευρέθησαν άνθρωποι από τον καλλιτεχνικό χώρο, όπως ο Σπύρος Μπιμπίλας και η Μαίρη Βιδάλη.
Με πληροφορίες από enimerotiko.gr