Περικλής Χριστοφορίδης: Ο ηθοποιός που κατέχει το ρεκόρ συμμετοχής σε 200 ταινίες

Περικλής Χριστοφορίδης: Ο ηθοποιός που κατέχει το ρεκόρ συμμετοχής σε 200 ταινίες

Ο Περικλής Χριστοφορίδης ήταν ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου.

Η φυσιογνωμία του είναι πολύ γνωστή στο ευρύ κοινό, καθώς ήταν πολύ δημοφιλής σε δεύτερους ρόλους και είχε εμφανιστεί σε 200 ταινίες! Κατέχει το ρεκόρ συμμετοχής στην Ελλάδα, ενώ δεύτερος έρχεται ο Λαυρέντης Διανέλος, με 195 ταινίες. Μερικές από τις πιο γνωστές ταινίες στις οποίες πήρε μέρος ο Χριστοφορίδης είναι: «Λατέρνα Φτώχεια και Φιλότιμο», «Η κυρά μας η μαμή», «Μανταλένα», «Ο Κατήφορος», «Κάτι να καίει», «Δεσποινίς Διευθυντής», «Γαμπρός απ’ το Λονδίνο», «Η χαρτοπαίχτρα» και πολλές άλλες....

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές ερμηνείες του είναι στην ταινία «Μια ζωή την έχουμε», όπου ερμηνεύει τον λογιστή που ανακαλύπτει την υπεξαίρεση χρημάτων από τον Δημήτρη Χορν (ταμίας). Όπως έχει καταγράψει ο δημοσιογράφος Τάσος Κοντογιαννίδης, οι δύο ηθοποιοί στα διαλείμματα των γυρισμάτων έκαναν πλάκα μεταξύ τους μιλώντας ποντιακά, καθώς και οι δύο είχαν καταγωγή από τον Πόντο....

 

Η θεατρική οικογένεια Χριστοφορίδη

Ο Περικλής Χριστοφορίδης γεννήθηκε το 1907 στην Τραπεζούντα. Οι τουρκικές διώξεις έφεραν την οικογένειά του στην Αθήνα. Ο ηθοποιός ήταν άριστος μαθητής και αρχικά αποφάσισε να σπουδάσει, έχοντας συμμαθητή τον συμπατριώτη και συνομήλικό του, Δημήτρη Ψαθά.

Τελικά τον κέρδισε η υποκριτική, γεγονός που φάνηκε φυσικό επακόλουθο, μιας και προερχόταν από θεατρική οικογένεια. Ο παππούς του, ο πατέρας του και αργότερα η αδελφή του Στέλλα, ήταν επίσης ηθοποιοί. Το κινηματογραφικό του ντεμπούτο έγινε το 1929 στη βουβή ταινία «Η μπόρα», του Παύλου Νιρβάνα. Ήταν ένα βουκολικό δράμα που δεν γυρίστηκε σε στούντιο, αλλά σε φυσικό περιβάλλον στον Όλυμπο και τα Τέμπη.

Εκτός από το ταλέντο του νεαρού ηθοποιού, στη συνεργασία του με τον Νιρβάνα έπαιξε ρόλο η κοινή τους καταγωγή. Έκτοτε, δεν σταμάτησε ποτέ τον κινηματογράφο, παρά μόνο όταν αποσύρθηκε οριστικά, το 1979, έχοντας συμπληρώσει ακριβώς 50 χρόνια στην υποκριτική. Τελευταία του ταινία ήταν το «Ταξίδι του μέλιτος» του Γιώργου Πανουσόπουλου.

 

Περικλής, ο συμπαθητικός

Ο Χριστοφορίδης συνεργάστηκε σχεδόν με όλους τους ηθοποιούς, σκηνοθέτες και σεναριογράφους της εποχής του, αφήνοντας το αποτύπωμά του στον ελληνικό κινηματογράφο. Όλοι τον αγαπούσαν και μιλούσαν για έναν επαγγελματία και έναν πολύ ευχάριστο άνθρωπο. Ένας από τους συναδέλφους του που είχε εκφράσει δημόσια τη συμπάθεια προς το πρόσωπό του, ήταν ο Νίκος Ξανθόπουλος.

«Ο Περικλής ήταν έντιμος άνθρωπος, πολύ καλός επαγγελματίας και συνεπής στις υποχρεώσεις του», ανέφερε σε συνέντευξή του. Ο ηθοποιός είχε πολυετή συνεργασία με τη Φίνος Φιλμ, καθώς έπαιξε σε 35 ταινίες της εταιρίας. Σε πολλές από αυτές, εκτός από τα καθήκοντα του ηθοποιού, είχε αναλάβει και τον ρόλο του φροντιστή.

Μάλιστα, ήταν τόσο συμπαθής, που ακόμα και ο Φιλοποίμην Φίνος, δεν του κρατούσε ποτέ κακία, όταν συνεργαζόταν με άλλες εταιρίες. Ο Περικλής Χριστοφορίδης έφυγε από τη ζωή στη Θεσσαλονίκη, στις 30 Σεπτεμβρίου του 1983 μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Ετάφη στην Αθήνα, στο κοιμητήριο της Νίκαιας....

Με πληροφορίες από mixanitouxronou.gr