Το τηλεμάρκετινγκ είχε τη δική του ιστορία

Το τηλεμάρκετινγκ είχε τη δική του ιστορία

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

Ως τηλεορασάκιας έχω παρακολουθήσει απίστευτες ώρες τηλεμάρκετινγκ. Το είδος απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες από τους παρουσιαστές. Στο τηλεμάρκετινγκ μυήθηκα ως φοιτητής από το κανάλι της ΕΡΤ 2, όπου πρωτοδιαφημίστηκε στα Ελληνικά ο ατμομάγειρας, και από το κανάλι του Αντέννα, που μετέδιδε μεταγλωττισμένες παρουσιάσεις. Θυμάστε τον ψηλό κύριο, που διαφήμιζε ένα μαύρο φουσκωτό στρώμα; για να αποδείξει την ανθεκτικότητά του, θυμάμαι ότι το έβαζε υπό πίεση μεταξύ δύο νταλικών.

Με λύπη πληροφορήθηκα τυχαία, πως εδώ και λίγα χρόνια πέθανε μία καταπληκτική παρουσιάστρια του είδους. Η Μίνα Κονδύλη. Η Μελπομένη (Μίνα) Κονδύλη του Δημητρίου ξεκίνησε, διαφημίζοντας κοσμήματα με πέτρες. Γρήγορα πέρασε στη διαφήμιση καλλυντικών, τα οποία προμόταρε με έναν πρωτότυπο τρόπο.

Προσωπικά δεν στάθηκα στο αν όσα υπόσχεται, πραγματοποιούνται. Με είχε μαγέψει το τηλεοπτικό της ταλέντο. Το πως το βλέμμα της έσπαγε το γυαλί και απευθυνόταν στον τηλεθεατή. Δεν αγόρασα κάτι από ότι διαφήμιζε, αλλά χάζευα τις εκπομπές και για να δω πως θα χτενιστεί και τι θα φορέσει.

Δυναμική προσωπικότητα, ωραία γυναίκα (Θεσσαλονικιά), σωστά Ελληνικά, μεγάλη πειθώ. Σιγουρεύτηκα για τις ικανότητές της, όταν είδα Πρωτοδίκη στην Ευελπίδων να φέρει στο πέτο την καρφίτσα-παγώνι με τους πολύχρωμους λίθους, που διαφήμιζε η Κονδύλη. Από νέος αισθάνθηκα ένα δέσιμο με αυτήν την παρουσιάστρια και απορούσα τα τελευταία χρόνια, γιατί δεν την έβλεπα στην τηλεόραση.

Το ταλέντο της υπήρξε ισοδύναμο της κ. Μοιραράκη.

Θυμάμαι πόσο είχα χαρεί, όταν άφησε τα κοσμήματα, για να περάσει στον τομέα των καλλυντικών, διαπιστώνοντας πως από υπάλληλος, είχε γίνει αφεντικό στη δουλειά της. Είχε πάψει πια να υφίσταται εκείνη η ενοχλητική, αντρική φωνή, που πάντα φώναζε στο background και μόνη πια η Κονδύλη διαφήμιζε μοναδικά διάφορες εταιρείες καλλυντικών, κυρίως ελβετικές.

4688569596796709780787

Να σημειωθεί πως προφανώς υπήρξε πρωτοπόρα, καθώς τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε πόσες ελληνικές εταιρείες κοσμετολογίας έχουν ανοίξει και πως οι Ελληνίδες στρέφονται στα ελληνικά προϊόντα, παραμερίζοντας τις μεγάλες πολυεθνικές. Εξάλλου πολλές ελληνικές εταιρείες πραγματοποιούν και εξαγορές, βασιζόμενες στην ποιοτική πρώτη ύλη.

Η Κονδύλη λοιπόν υπήρξε η πρώτη που άνοιγε on camera τις συσκευασίες των καλλυντικών, που προωθούσε. Μετά τα άπλωνε, αρχικά πάνω της και στη συνέχεια σε μοντέλα, που ακολουθούσαν πιστά τις οδηγίες της. Θυμάμαι να χρησιμοποιεί τις ειδικές σπάτουλες και να συγκρίνει στο φακό το χέρι, στο οποίο είχε μόλις απλωθεί η κρέμα ή το σέρουμ, με το χέρι, το οποίο είχε μείνει άνευ ενυδάτωσης. Είχα δεχθεί τρελή καζούρα, επειδή την παρακολουθούσα, αλλά δεν με ένοιαζε, καθώς θαύμαζα την αμεσότητα, που είχε στο γυαλί. Νομίζω πως αν δεν έκανε αυτή τη δουλειά, θα μπορούσε να είχε κάνει καριέρα τηλεπαρουσιάστριας σε μεγάλο κανάλι. Είχε όλα τα προσόντα.

Ενώ στάθηκε επί ώρες μπροστά σε μία κάμερα, δεν μοιράστηκε κάτι πολύ προσωπικό με το κοινό. Δεν μάθαμε κάτι για την προσωπική της ζωή. Υπήρξε μέχρι τέλους μία γοητευτικά μυστήρια παρουσία. Θεωρώ πως αξίζει να θυμόμαστε αυτή και παρόμοια τηλεοπτικά πρόσωπα, όταν πεθαίνουν, καθώς σημείωσαν τηλεθεάσεις, που δεν μετρήθηκαν ποτέ ή δεν έγιναν γνωστές. Δεν αξίζει η μετά θάνατον αναφορά μόνο στα διάσημα πρόσωπα της τηλεόρασης.
Ας ξέρει πως εγώ θα τη θυμάμαι…