Ο ηθοποιός, χορευτής και χορογράφος Βαγγέλης Σειληνός ήταν ένας από τους ανθρώπους που έζησε τα χρυσά χρόνια του ελληνικού κινηματογράφου και των εξαιρετικών παραγωγών, ζώντας την εποχή με το δικό του ξεχωριστό τρόπο.
Ο Βαγγέλης Σειληνός γεννήθηκε το 1938 στην Αίγινα ως Βαγγέλης Βασιλάτος. Μεγάλωσε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην περιοχή του Μεταξουργείου, όπου έδειξε την αγάπη του για το χορό, τομέα στον οποίο θα θαυμάσει αργότερα το ταλέντο του όλη η Ελλάδα.
Ως έφηβος ο Σειληνός δεν διαφέρει σε τίποτα από τους νέους της ηλικίας του που εξέφραζαν τα συναισθήματά τους μέσα από το χορό στις βραδινές πίστες. Σύμφωνα με τις φήμες της εποχής, κατά τη διάρκεια μιας βραδινής εξόδου τον εντόπισε ο μεγάλος χορογράφος της εποχής, Μανώλης Καστρινός, ο οποίος εντυπωσιάστηκε από το παρουσιαστικό και την κίνησή του και του πρότεινε να γραφτεί στη σχολή του, κάτι που έκανε ο Σειληνός χωρίς δεύτερη σκέψη.
Στη συνέχεια ο Βαγγέλης Σειληνός βρέθηκε στο πλευρό και άλλων μεγάλων προσωπικοτήτων του χώρου όπως η Τατιάνα Βαρούτη, η Ραλλού Μάνου και ο Άγγελος Γριμάνης, καταφέρνοντας με τη δουλειά του να χαρακτηριστεί ο «Έλληνας Νουρέγιεφ».
Ο κινηματογράφος στη ζωή του
Η πρώτη επαφή του Σειληνού με τον κινηματογράφο έρχεται σε ηλικία 19 ετών, με την ταινία «Η θεία από το Σικάγο», όπου πρωταγωνιστούν η Γεωργία Βασιλειάδου και ο Ορέστης Μακρής. Μετά την συμμετοχή του στην ταινία «Η θεία από το Σικάγο» θα περάσουν πέντε χρόνια για να εμφανιστεί ξανά στην μεγάλη οθόνη, με την ταινία «Οργή» το 1962.
Στη συνέχεια θα γνωρίσει επιτυχία με τη συμμετοχή του στα μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη, όπου θα συνδέσει την ηθοποιία με το χορό, έχοντας ως παρτενέρ συνήθως την Ελένη Προκοπίου και τη Μαρία Ιωαννίδου, με την οποία θα γίνουν ζευγάρι, καταλήγοντας στα σκαλιά της εκκλησίας.
Με την Ιωαννίδου γνωρίστηκαν όταν εκείνη ήταν 9 ετών και όταν έγινε 17, ο χορευτής της ζήτησε να παντρευτούν. Της είπε μάλιστα πως αν δεν τον παντρευόταν, δεν θα μπορούσαν να γίνουν παρτενέρ στον χορό. «Δεν μπορούσα να του αρνηθώ, ήταν Θεός, ένας Νουρέγιεφ, ένα ελάφι που χόρευε. Ήμασταν τόσο διαφορετικοί άνθρωποι και μόνο κοινό μας στοιχείο ήταν ο χορός. Είχαμε έντονους καβγάδες, με έλεγε μαμόθρεφτο, έκλαιγα πολύ.
Είχα ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Στα 17 και 18 δεν κάνεις παιδιά. Μετά αυτό μου στέρησε τη μητρότητα, δεν μπόρεσα να γίνω μητέρα. Δεν είχα κάποια προσοχή από τη μητέρα μου, δεν μπορούσα να της τα πω. Μου έλεγαν φίλες μου βάλε καυτό νερό στην κοιλιά σου και θα αποβάλλεις. Όλα αυτά ήταν πολύ σκληρά, κόντεψε να κινδυνεύσει η ζωή μου», ανέφερε η ίδια σε παλαιότερη συνέντευξή της.
Στην πορεία, το όνομα του Βαγγέλη Σειληνού βρίσκεται στους τίτλους ταινιών που αγαπήθηκαν πολύ από τον κόσμο και έγιναν μεγάλες εισπρακτικές επιτυχίες, όπως «Ο Ξυπόλητος Πρίγκιψ», «Ο Εμίρης και ο Κακομοίρης», «Γοργόνες και Μάγκες», «Μια Ελληνίδα στο Χαρέμι», «Μαριχουάνα Στοπ». Σ’ αυτές χόρεψε και έπαιξε στο πλάι σπουδαίων Ελλήνων ηθοποιών σαν τους Κώστα Βουτσά, Ρένα Βλαχοπούλου, Χρόνη Ξαρχάκο, Φαίδωνα Γεωργίτση, Μάρθα Καραγιάννη και πολλούς άλλους, τόσο στον κινηματογράφο όσο και στο θέατρο με το οποίο ασχολήθηκε ως χορευτής και χορογράφος.
Ο δεύτερος γάμος και τα προβλήματα καρδιάς
Μετά το διαζύγιό του με την Μαρία Ιωαννίδου, ο Βαγγέλης Σειληνός παντρεύτηκε ξανά και απέκτησε δύο παιδιά, ενώ με τη δεύτερή σύζυγό του είχαν αποκτήσει και δική τους σχολή χορού στα Ιλίσια.
Όσο περνούσαν τα χρόνια, απέκτησε πρόβλημα στην καρδιά και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, το πρόβλημα επιβάρυνε και ο ίδιος, καθώς συνέχιζε να εργάζεται και να αναλαμβάνει χορογραφίες σημαντικών παραστάσεων.
Δυστυχώς η καρδιά του τον πρόδωσε ξανά το 1998, ενώ υποβαλλόταν σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, με τους γιατρούς να μην μπορούν να τον σώσουν.