Νόρα Βαλσάμη: Βγήκε στον κινηματογράφο εν αγνοία της

Νόρα Βαλσάμη: Βγήκε στον κινηματογράφο εν αγνοία της

Η ηθοποιός Νόρα Βαλσάμη είναι γνωστή στο κοινό από τις ελληνικές ταινίες κυρίως της Φίνος Φιλμς στις οποίες είτε πρωταγωνίστησε, είτε ερμήνευσε κάποιο δεύτερο ρόλο.

Παρόλο που η κινηματογραφική καριέρα της διήρκεσε μόνο 9 χρόνια, οι ταινίες της άφησαν γλυκιά ανάμνηση. Η Βαλσάμη δεν έπαιξε μόνο σε κωμωδίες, αλλά και σε δραματικές ταινίες, καλύπτοντας έτσι μια μεγάλη γκάμα ρόλων, ενώ βρέθηκε στο πλευρό πολλών μεγάλων ονομάτων του κινηματογράφου, όπως η Τζένη Καρέζη, ο Κώστας Βουτσάς, η Ρένα Βλαχοπούλου, η Ζωή Λάσκαρη....

Το πραγματικό της όνομα είναι Ελεωνόρα Βαλσαμίδου και γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου του 1948 στο Κάιρο της Αιγύπτου, όπου πέρασε τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια. Τελειώνοντας το σχολείο, σπούδασε χορό και ρυθμική στην Αίγυπτο. Όταν ήρθε στην Ελλάδα, γράφτηκε στη δραματική σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη και έκανε την πρώτη της θεατρική εμφάνιση, πριν καν αποφοιτήσει, στις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη....

f627dd 1 1

Έκανε συμβόλαιο εν αγνοία της Το 1966, η Νόρα Βαλσάμη έκανε το κινηματογραφικό ντεμπούτο της, εν αγνοία της, στην ταινία «Τζένη, Τζένη». Η ηθοποιός πήγε στην εταιρεία Φίνος Φιλμ, όπου πέρασε οντισιόν. Όχι για κάποιο πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά για να «ντουμπλάρει» την τραγουδίστρια Καίτη Χωματά. Όπως έχει αναφέρει η ίδια σε συνέντευξή της «δεν ήταν παρά δύο γκρο (κοντινά) πλάν στα οποία φαινόταν μόνο το πρόσωπό μου, ενώ υποτίθεται ότι τραγουδούσα».

Ο Φιλοποίμην Φίνος βλέποντας τα πλάνα της Βαλσάμη ενθουσιάστηκε από την ομορφιά και την εκφραστικότητά της και αποφάσισε να τα χρησιμοποιήσει, παρόλο που προέρχονταν από οντισιόν και όχι από κανονικό γύρισμα. Για τον λόγο αυτό, το όνομα της ηθοποιού δεν μπήκε στους τίτλους της ταινίας, αλλά η παρουσία της έκανε εντύπωση. Πολλοί μάλιστα αναρωτήθηκαν γιατί δεν αναφέρεται η «τραγουδίστρια», νομίζοντας ότι η Βαλσάμη τραγουδούσε κανονικά. Λίγο αργότερα η Βαλσάμη υπέγραψε συμβόλαιο αποκλειστικής συνεργασίας με τη Φίνος Φιλμ.

Δείτε τη σκηνή:...

Video Url

Από τις 23 ταινίες της καριέρας της, οι 20 είναι της Φίνος. Η πρώτη επίσημη εμφάνιση της ηθοποιού ήταν στην ταινία «Στεφανία», όπου υποδύθηκε μια τρόφιμη του αναμορφωτηρίου, όπου κλείστηκε η πρωταγωνίστρια Ζωή Λάσκαρη. Στα στούντιο της εταιρείας δεν έκανε μόνο το ξεκίνημα της λαμπρής καριέρας της, αλλά και το ξεκίνημα της οικογενειακής της ζωής, αφού εκεί γνώρισε τον σκηνοθέτη Ερρίκο Ανδρέου, με τον οποίο παντρεύτηκε το 1973. Το 1975 απέκτησαν ένα γιο, που τον ονόμασαν και εκείνον Ερρίκο. 

Η Νόρα Βαλσάμη εκτιμούσε πολύ τον Φίνο και έχει δηλώσει ότι περνούσε πολύ ωραία στα γυρίσματα των ταινιών:

«Κάναμε γυρίσματα από τις 7 το πρωί , τρέχαμε συνέχεια, και όλοι αισθανόμασταν ο ένας τον άλλον οικογένεια. Δε νομίζω ότι αυτά θα μπορούσαν να ξαναγίνουν σήμερα. Πραγματικά ήταν μια χρυσή εποχή τόσο από άποψη ταλέντων όσο και από άποψη κλίματος. Όταν χάθηκε ο Φίνος όμως, τελείωσε και Φίνος Φίλμ και «πέθανε» εκείνη η μαγεία του κινηματογράφου».

Video Url

Τα αισθήματα ήταν αμοιβαία, καθώς και ο Φίνος είχε πει για την ηθοποιό: «Η Νόρα είναι δικό μας παιδί». Από το 1975, οπότε γέννησε τον γιό της, η Βαλσάμη σταμάτησε να παίζει στον κινηματογράφο. Αφιερώθηκε στην οικογένεια της και στο θέατρο, που ήταν η μεγάλη της αγάπη. «ο Ματωμένος Γάμος» του Λόρκα, ο «Ιδανικός σύζυγος» του Όσκαρ Ουάιλντ, η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, είναι ορισμένες από τις παραστάσεις που ξεχώρισαν. Στο θέατρο, όταν ακόμα ήταν στο ξεκίνημά της, ήθελε να παίξει μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, αλλά , όπως ανέφερε, όλο κάτι γινόταν και η συνεργασία ακυρώνονταν. Παρ΄ ολ’ αυτά, η Αλίκη και η Νόρα ήταν καλές φίλες. Δείτε απόσπασμα από συνέντευξη της στη Φωτεινή Πιπιλή το 1972, από την εκπομπή «Σήμερα» της ΥΕΝΕΔ, όπου η Βαλσάμη μιλάει για επικείμενη συνεργασία με την Αλίκη στο θέατρο. Ο ρόλος που θα ερμήνευε, δόθηκε τελικά στην Ελένη Ερήμου....

Η ηθοποιός έπαιξε και σε 14 σίριαλ στην τηλεόραση, ξεκινώντας από το 1972 με την ασπρόμαυρη «Γειτονιά μας». Σε πολλές από τις τηλεοπτικές δουλειές της συνεργάστηκε με τον σύζυγό της. 

Με πληροφορίες από mixanitouxronou.gr