Edie Sedgwick: Η μοιραία γυναίκα που κατέκτησε τον Bob Dylan, υπήρξε μούσα του Andy Warhol και πέθανε νέα, έχοντας ζήσει μια πολυτάραχη ζωή

Edie Sedgwick: Η μοιραία γυναίκα που κατέκτησε τον Bob Dylan, υπήρξε μούσα του Andy Warhol και πέθανε νέα, έχοντας ζήσει μια πολυτάραχη ζωή

της Ηλιάνας Παπαπάνου

Η Edie Sedgwick δεν ήταν μια συνηθισμένη κοπέλα τη δεκαετία του 1960. Ήταν μια κοπέλα που είχε κατακτήσει τον υπόγειο κόσμο του πρωτοποριακού κινηματογράφου σε ηλικία μόλις 22 ετών. Γεννήθηκε στην Καλιφόρνια στις 20 Απριλίου του 1943.

Παρ’ όλη τη λάμψη της δεκαετίας του '60 και τα εκθαμβωτικά χαμόγελά της, υπήρχε ένα σκοτάδι στο οποίο ζούσε και που μόνο λίγοι άνθρωποι γνώριζαν. Ο Andy Warhol ήταν ένας από τους πρώτους που το παρατήρησε, λέγοντας ότι μπορούσε να το δει. "Είχε περισσότερα προβλήματα από οποιονδήποτε έχω γνωρίσει ποτέ", είχε δηλώσει την πρώτη φορά που την είδε.

 

Στοιχειωμένη από τον πατέρα της, ο οποίος ήταν καταχρηστικός, η Edie προσπαθούσε να δραπετεύσει από το σπίτι της. Αντιμετώπισε μια διατροφική διαταραχή το 1958, με αποτέλεσμα να μπαινοβγαίνει σε ψυχιατρεία. Το στούντιο Factory του Warhol αποτέλεσε το μόνο καταφύγιο στο οποίο ένιωθε άνετα και μπόρεσε να ελευθερωθεί, αν και η σχέση της με τον Andy σύντομα έγινε τοξική.

H φιλία της με τον Andy Warhol

Υπήρξε μια από τις μούσες του Andy Warhol που σύχναζε στο στούντιο Factory, το μέρος όπου ο Warhol φωτογράφιζε όμορφους ανθρώπους που αποτελούσαν την ελίτ της κοινωνικής ζωής στη Νέα Υόρκη.

Όσες ‘περσόνες’ πέρασαν από το εν λόγω στούντιο, κέρδιζαν κάποια λεπτά δημοσιότητας και βαφτίζονταν διασημότητες από τον ίδιο τον Warhol, ο οποίος με αυτό τον τρόπο, σχεδόν προφητικά, προέβλεψε πως «στο μέλλον όλοι θα γίνουν διάσημοι για 15 λεπτά».

1588192778573 GettyImages 526898388

Η Edie καταγόταν από οικογένεια πλουσίων αλλά επέλεξε να ασχοληθεί με το μόντελινγκ και την υποκριτική. Ο Warhol όταν τη γνώρισε το 1965 αμέσως γοητεύτηκε από την ομορφιά και τη στάση της και έτσι θέλησε να την κάνει αστέρι. Οι δυο τους συνεργάστηκαν για λίγους μήνες μέχρι το τέλος εκείνης της χρονιάς όπου και οι δρόμοι τους χωρίστηκαν μια για πάντα.

Ωστόσο η συνεργασία της με τον Andy θα την έκανε μετέπειτα ένα από τα ‘it girls’ της δεκαετίας και σούπερ σταρ που ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες, όπως και τους Velvet Underground. Το τραγούδι "Femme Fatale" των Velvet Underground από το άλμπουμ τους το 1967 «The Velvet Underground / Nico» γράφτηκε γι’ αυτήν και οι στίχοι το επιβεβαιώνουν.

 

Video Url

 

edie sedgwick bob dylan andy warhol medium

Η σχέση της με τον Bob Dylan

Ο Bob γνώρισε την Edie σε ένα από τα πάρτι που γινόντουσαν το ‘60 στη Νέα Υόρκη και στα οποία συγκεντρώνονταν άνθρωποι των τεχνών αλλά και διασημότητες.

Η σύνδεσή τους ήταν περίπλοκη από την αρχή. Ο Dylan δεν ενδιαφερόταν και πολύ για το νεαρό μοντέλο, αλλά η ίδια τον ερωτεύτηκε αμέσως. Σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων από τον κύκλο τους, αλλά και έπειτα από το ντοκιμαντέρ «Factory Girl” που έριξε φως στη ζωή της, ο Bob ήξερε πως η Edie αντιμετώπιζε προβλήματα και πίστευε πως ο Warhol την εκμεταλλευόταν και σύντομα θα την άφηνε εκτός του κύκλου του. Έτσι και έγινε, αν και η Edie προσπάθησε να πείσει τον Bob πως τίποτα από αυτά δεν ίσχυε, στο τέλος ξέκοψε και από τους δυο άντρες και έπεσε σε κατάθλιψη.

Υπάρχουν εικασίες για το ότι το τραγούδι "Like a Rolling Stone" του Dylan γράφτηκε για την Edie. Κανείς δε γνωρίζει την αλήθεια παρά μόνο ο ίδιος ο μουσικός, ωστόσο η εποχή που γράφτηκε το τραγούδι (1965) ταιριάζει με την ιστορία της σχέσης που διατηρούσε με την Edie και την αποπομπή της από τον κύκλο του Warhol.

Η ζωή της μετά τον Andy Warhol και τον Bob Dylan, περιλάμβανε περαιτέρω νοσηλείες σε κλινικές για κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών και ψυχικά θέματα το 1968 και το 1969, καθώς και έναν γάμο με έναν ασθενή από τις κλινικές που βρισκόταν, τον Michael Brett Post, τον οποίο θα παντρευόταν τον Ιούλιο του 1971.

Η ζωή της βρήκε τραγικό τέλος όταν λίγο μετά τον γάμο της στα 28 της χρόνια, πέθανε στον ύπνο της από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών και αλκοόλ.

Έκτοτε έχει παραμείνει μια σημαντική φιγούρα στον κόσμο της ποπ κουλτούρας του 1960 και έχει επηρεάσει τόσο τον καλλιτεχνικό αλλά και τον κόσμο της μόδας.