Γιάννης Αργύρης: O αυστηρός του ελληνικού σινεμά, οι δεύτεροι ρόλοι, οι 50 ταινίες και η μεγάλη του αγάπη

Γιάννης Αργύρης: O αυστηρός του ελληνικού σινεμά, οι δεύτεροι ρόλοι, οι 50 ταινίες και η μεγάλη του αγάπη

Ο Γιάννης Αργύρης ανήκει σε εκείνη την κατηγορία των ηθοποιών που τους θυμόμαστε σαν «δεύτερους» σε ρόλους, αλλά «πρώτους» σε ποιότητα και προσφορά.

Γεννήθηκε στο Σχηματάρι Ευβοίας το 1918 και από μικρός έδειχνε την κλίση του στην υποκριτική τέχνη. Απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου, δούλεψε σκληρά στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, διαγράφοντας μία πολύ πλούσια καριέρα. Η μεγάλη του αγάπη ωστόσο ήταν το θέατρο, το οποίο υπηρέτησε όλα του τα χρόνια.

Η πρώτη του θεατρική εμφάνιση έγινε το 1937, όταν ήταν μόλις 19 ετών και η τελευταία το 1990, τρία χρόνια δηλαδή πριν το θάνατό του, με τον θίασο του Δημήτρη Μυράτ. Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο στο Εθνικό θέατρο συμμετείχε σε 52 θεατρικές παραστάσεις, σε χρονικό διάστημα 14 ετών.

argir2

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1951 στην ταινία της Φίνος Φιλμ «Νεκρή Πολιτεία» και μέχρι το 1989, που ήταν και η τελευταία κινηματογραφική του συμμετοχή («Η μάνα της Φόνισσας»), έπαιξε σε 50 περίπου ταινίες, εκ των οποίων οι 9 ήταν της Φίνος Φιλμ.

Ξεχωρίζει η ερμηνεία του ως αεροδίκης στην ταινία «Ορατότης Μηδέν». Ερμήνευσε με μεγάλη επιτυχία «κακούς χαρακτήρες» σε κοινωνικά δράματα.

argir

Ο γιάννης Αργύρης έφυγε από τη ζωή στις 23 Ιουλίου 1993, σε ηλικία 75 ετών.

Με πληροφορίες από enimerotiko.gr