Γιώργος Μαρίνος: Ο σόουμαν που έσπασε τα ταμπού, αποχώρησε απ’τη σόουμπιζ και κανείς δε ξέρει τι κάνει σήμερα

Γιώργος Μαρίνος: Ο σόουμαν που έσπασε τα ταμπού, αποχώρησε απ’τη σόουμπιζ και κανείς δε ξέρει τι κάνει σήμερα

O Γιώργος Μαρίνος γεννήθηκε στις 18 Ιουνίου 1939 και είναι Έλληνας τραγουδιστής ηθοποιός και διασκεδαστής, από τους πρωτοπόρους του ζωντανού σόου στην Ελλάδα.

Γράφει η Έπη Τρίμη

Προσωπική ζωή

Οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν μόλις ενός έτους και μεγάλωσε με τη μητριά του Βασιλική. Ο πατέρας του Αλέξανδρος έλειπε από την παιδική του ηλικία, καθώς ήταν εξόριστος στη Μακρόνησο. Τον είδε για πρώτη φορά όταν ήταν 12 χρόνων.

giorgos marinos 1

Στην προσωπική του ζωή ήταν ιδιαίτερα μοναχικός. Τα δύο του πάθη ήταν πάντα η αστρολογία και τα σκυλιά του. Πήρε την απόφαση να αποχωρήσει από τα καλλιτεχνικά δρώμενα και να αποτραβηχτεί από τα φώτα της δημοσιότητας. Το τηλέφωνο του σταμάτησε να χτυπά και να δέχεται προτάσεις, ενώ ο ίδιος βυθιζόταν όλο και πιο βαθιά στη μοναξιά και την κατάθλιψη. Μετά την περιπέτεια της υγείας του και το σοκ που υπέστη από τη ληστεία που έγινε στην κατοικία του, αποφάσισε να το πουλήσει και να μείνει στο κέντρο. Συγχρόνως σταμάτησε να γράφει και την αυτοβιογραφία του, που με τόσο ενθουσιασμό είχε ξεκινήσει….

Ήταν ο πρώτος επώνυμος που βγήκε και μίλησε ανοιχτά για το σεξουαλικό του προσανατολισμό στα μέσα του ΄60, σε μια ιδιαιτέρως συντηρητική Ελλάδα. Είχε αποκαλύψει και στους γονείς του στα δεκαέξι του χρόνια πως είναι ομοφυλόφιλος.

giorgos marinos 8

Παρόλα αυτά όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, ο μεγάλος έρωτας της ζωής του ήταν η ηθοποιός Κατιάνα Μπαλανίκα. Ήταν σύντροφοι για τέσσερα χρόνια στα τέλη του ΄60. Όπως έχει πει δεν θέλησε να προχωρήσει σε γάμο και να κάνει παιδιά, γιατί θεωρούσε πως θα ήταν άδικο για το παιδί του να υποστεί το «αμαρτωλό» παρελθόν του. Παρόλα αυτά οι δρόμοι τους δε χώρισαν, ούτε επαγγελματικά, ούτε φιλικά. Συνεργάστηκαν για χρόνια στη «Μέδουσα» και η φιλία τους παραμένει μέχρι σήμερα.

Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισε διάφορα προβλήματα υγείας, ενώ για ένα διάστημα φιλοξενήθηκε στο «Σπίτι του Ηθοποιού» που έχει δημιουργήσει η Άννα Φόνσου.

Επαγγελματική πορεία

Εκείνος όμως, ανήλικος ακόμη, έδωσε κρυφά εξετάσεις στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Το 1962, δευτεροετής στο Εθνικό, έπαιξε στην «Οδό Ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκι, μαζί με το Δημήτρη Χορν, τη Ρένα Βλαχοπούλου, τη Μάρω Κοντού και άλλους καταξιωμένους καλλιτέχνες. Ερμήνευσε το τραγούδι «Κάθε Κήπος». Από τότε ξεκινά την πετυχημένη του καριέρα στο θέατρο, αλλά και τις μπουάτ της εποχής.

giorgos marinos 2

giorgos marinos 3

Παράλληλα, πραγματοποίησε μερικές εμφανίσεις και στο σινεμά, όπως λ.χ. στην ταινία του Ίωνα Νταϊφα “Τρίτος Δρόμος”, με πρωταγωνίστρια τη Μάρω Κοντού. Συνδυάζοντας την υποκριτική και το τραγούδι, παρουσίασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα διαφορετικό είδος διασκέδασης που αποτελούνταν από πρόζα, σάτιρα, χορό και τραγούδι. Ουρές σχηματίζονταν κάθε βράδυ στην Πλάκα, στη «Μέδουσα», όπου εμφανιζόταν για σχεδόν 20 χρόνια (1973-1992). Συνεργάστηκε με το Δ. Δανίκα επί σειρά ετών, ενώ στίχους του έχουν γράψει η Λ. Νικολακοπούλου, ο Δ. Ιατρόπουλος, ο Στ. Κραουνάκης, η Νινή Ζαχά.

Η στενή φιλία με το Μάνο Χατζιδάκι και το Νίκο Γκάτσο

Ο Γιώργος Μαρίνος ήταν ο πρώτος «σόουμαν» της Ελλάδας, ο άνθρωπος που με τα σκετς, τις καυστικές ατάκες και τις μιμήσεις, προκαλούσε γέλιο και σατίριζε τα κακώς κείμενα της ελληνικής κοινωνίας. Στην προσωπική του ζωή ήταν ιδιαίτερα μοναχικός. Τα δύο του πάθη ήταν πάντα η αστρολογία και τα σκυλιά του. Πριν από μερικά χρόνια αποχώρησε από τα καλλιτεχνικά δρώμενα και απομονώθηκε στο σπίτι του στο Νέο Βουτζά, μια περιοχή κοντά στη Ραφήνα.

giorgos marinos 7

Εργάσθηκε επί σειρά ετών σε διάφορες μουσικές πίστες και θεατρικές σκηνές παρουσιάζοντας τις δημιουργίες του, ενώ έλαβε μέρος σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές με πιο χαρακτηριστική την εκπομπή “Ciao ANT1”, στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Επίσης, έχουν καταγραφεί και λίγες κινηματογραφικές του εμφανίσεις.

«Σου χαρίζω όλο μου το παρελθόν, όλο το καλλιτεχνικό παρελθόν μου»

giorgos marinos 4

Ο Γιώργος Μαρίνος έχει αφήσει πίσω του όλες τις ένδοξες στιγμές που έζησε, γι’ αυτό και όπως είχε αποκαλύψει η Άννα Φόνσου προέβη σε μια συγκινητική πράξη, χαρίζοντας της όλα τα κοστούμια του. «Ο Γιώργος μου είχε στείλει όλα του τα ρούχα και μου είχε πει: «Σου χαρίζω όλο μου το παρελθόν, όλο το καλλιτεχνικό παρελθόν μου», δήλωσε ανάμεσα σε πολλά η ηθοποιός. Αν και κανείς δεν γνωρίζει πού ακριβώς ζει σήμερα ο Γιώργος Μαρίνος, φήμες τον θέλουν να μένει σε ένα άνετο διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας.

giorgos marinos 5

Οι φήμες για άνοια

Ο Γιώργος Μαρίνος όταν έφυγε από το «Σπίτι του ηθοποιού» όπου φιλοξενήθηκε για περίπου δυο μήνες είχε στο πλευρό του ως εσωτερική οικιακή βοηθό μια γυναίκα που τον φροντίζει ανά πάσα ώρα και στιγμή. Το γεγονός ότι έχει αποτραβηχτεί από όλους έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία, με τις φήμες για την υγεία του να δίνουν και να παίρνουν. Κάποιοι είναι εκείνοι που αναφέρουν πως ο σόουμαν ,που με τις μιμήσεις του χάριζε άφθονες στιγμές γέλιου στο κοινό, σήμερα πάσχει από άνοια, με αποτέλεσμα να ξεχνά πολλές φορές πράγματα!

Στον αντίποδα υπάρχουν εκείνοι που ισχυρίζονται πως ο Γιώργος Μαρίνος χαίρει άκρας υγείας και έχει πλήρη πνευματική διαύγεια.

«Τα έχει τετρακόσια. Είναι καθαρά συνειδητή του απόφαση να απέχει από τα φώτα της δημοσιότητας, αφού θέλει ο κόσμος να τον θυμάται πάντα λαμπερό και χαμογελαστό», είχε αποκαλύψει πρόσωπο από το στενό του περιβάλλον σύμφωνα με γνωστό περιοδικό. Όλοι πάντως ελπίζουν και εύχονται ο Γιώργος Μαρίνος να είναι καλά, ήρεμος και χαμογελαστός όπως ακριβώς και την εποχή της μεγάλης του δόξας.

giorgos marinos 6

Η έκκληση της Άννα Φόνσου

«Κάνω μία έκκληση στον άνθρωπο που είναι μαζί του να μας πει πού είναι, να τον βοηθήσουμε. Είναι κάποιος άνθρωπος που τον περιποιείται από ό,τι έχω μάθει, αλλά δεν θέλει να μας πει πού είναι και πώς είναι. Αυτός ο άνθρωπος όποτε ανακατεύομαι εγώ, με παίρνει τηλέφωνο και μου λέει ότι θα μου κόψει τα πόδια. Βρήκα και κάποιους συγγενείς του Γιώργου. Ζει κάπου στη Γλυφάδα, Βούλα, αλλάζει σπίτια. Μια κοπέλα που τον περιποιόταν, μου είπε ότι είναι καλά, ότι έχει μια κοπέλα που τον περιποιείται, ότι μένει σε ένα ωραίο σπίτι, δεν είναι δυστυχισμένος. Μπορεί να μην θέλει και ο Γιώργος να είναι με κόσμο και όταν έμενε στο σπίτι του ηθοποιού, δεν ήθελε και πολλά πολλά. Μόνο με μένα μιλούσε.

Νόμιζα ότι θα ξαναβγεί στο επάγγελμα. Είχε κάνει την εγχείρηση, είχε πάρει τα πάνω του και μου έλεγε ότι θέλει να παίξει στο Εθνικό. Γι’ αυτό έμεινα έκπληκτη τώρα που χάθηκε, γιατί ήταν πολύ καλά και κούκλος», είχε πει μεταξύ άλλων η Άννα Φόνσου.