Γιούπι για για, το τραγούδι των προσκόπων

Γιούπι για για, το τραγούδι των προσκόπων

Οι περισσοτεροι το εχουμε ακουσει ως «Γιουπι για για»,αλλα το παρελθον,η ιστορια και ο πραγματικος τιτλος του παραμενουν αγνωστα στο ελληνικο κοινο.

Ο πραγματικος του τιτλος είναι She’ll be coming ’round the mountain και μερικες φορες Coming ’round the mountain.Ειναι αμερικανικο,φολκλορικο τραγουδι που συνηθως καταχωρειται ως παιδικη μουσικη.Προερχεται από θρησκευτικο τραγουδι των νεγρων (spiritual),που είναι γνωστο ως When the chariot comes.

Η πρωτη παρτιτουρα του τραγουδιου εμφανιζεται στο βιβλιο του Carl Sandurg « The American Songbag» (1927),μολονοτι η μελωδια είναι γνωστη από το τελος του 19ου αιωνα.Ηταν τοτε που το τραγουδησαν οι εργατες που κατασκευαζαν τις σιδηροδρομικες γραμμες(γυρω στο 1897-90).Το τραγουδι ηταν στο στυλ call and answer ,όπως πολλα φολκλορικα της εποχης εκεινης.

Μολονοτι δεν είναι ξεκαθαρο ποια είναι «αυτή» που θα ερθει γυρω από το βουνο,φαινεται να είναι αναφορα στο πρωτο τραινο που θα εμφανιστει.Συμφωνα με μια άλλη εκδοχη «αυτή» είναι η οργανωτης-συνδικαλιστρια των σωματειων εργαζομενων Mary Harris «Mother» Jones(1837-1930),που τοτε ηθελε να δημιουργησει σωματεια γι αυτους που εργαζονταν στα ορυχεια των Απαλλαχιων.

Το τραγουδι το εχουν ηχογραφησει πολλοι καλλιτεχνες όπως Gene Autry,Pete Seeger, Mitch Miller,Neil Young,Connie Francis,Mrs Mills,Buffy Sainte-Marrie,The Muppets,ο Chipmunks.Σιγα-σιγα περασε στον στρατο και στους προσκοπους.Οι Ελληνες το ακουσαν στα τελη της δεκαετιας του 40 από τους Αγγλους στρατιωτες.Οι Αγγλοι ποδoσφαιροφιλοι το τραγουδουν με τιτλο (και αλλους στιχους) Ten German bombers όταν η ομαδα τους επαιζε στην Γερμανια.Οι Αμερικανοι φιλοι του ποδοσφαιρου με επισης διαφορετικους στιχους το τραγουδουσαν όταν η ομαδα τους επαιζε με Ευρωπαικες.

Το γερμανικο τραγουδι Tante aus Marokko χρησιμοποιει την ιδια μελωδια.Ενα άλλο γερμανικο τραγουδι,το Von den blauen bergen kommen wir επισης χρησιμοποιει την μελωδια,ενώ οι στιχοι αναφερονται σε βουνα.

Στην Ταιβαν το τραγουδι τιτλοφορειται Yi-bi-ya-ya,όπως περιπου και στην Ελλαδα από παραφθορα των στιχων .

Στην Ελλαδα η πιο γνωστη εκτελεση με τιτλο «Γιουπι για» είναι του Λουκιανου Κηλαηδονη(1980).

Επισης το ηχογραφησαν ο Πανος Τζαβελας και διαφορες παιδικες χορωδιες.Το 1945 τους πρωτους ελληνικους στιχους εγραψε ο Πωλ Μενεστρελ(Πανος Χυδιρογλου).Στην ταινια του 1962 'Ψηλα τα χερια Χιτλερ' το τραγουδα ο Θανασης Βεγγος.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΓΚΑΛΙΔΗΣ