Το κορυφαίο παιδικό δώρο των 80ς
l Το view master ήταν ένα παιχνίδι που έμοιαζε με κιάλια. Στο μπροστινό του μέρος είχε μια υποδοχή, στην οποία τοποθετούνταν ένας χάρτινος δίσκος με φωτογραφίες. Κάθε μια από αυτές ήταν μια στατική τρισδιάστατη εικόνα.
Κάθε δίσκος χωρούσε εφτά διαφορετικές εικόνες. Με το πάτημα ενός κουμπιού, μια ολόκληρη ιστορία 3D ξεδιπλωνόταν μπροστά στα μάτια μικρών και μεγάλων. Τα θέματα των χάρτινων ταινιών ήταν αμέτρητα.
Από τα διάσημα καρτούν της κάθε εποχής, μέχρι φωτογραφίες τοπίων από συγκεκριμένα μέρη, που δημιουργούσαν έναν τρισδιάστατο τουριστικό οδηγό.
Το view master ήταν πολύ επαναστατικό, καθώς μιλάμε για μια εποχή που δεν υπήρχε καν το οικιακό βίντεο. Οι εικόνες ήταν τόσο εντυπωσιακές που οι χρήστες, ειδικά οι μικρότεροι σε ηλικία, ήταν ικανοί να βλέπουν το ίδιο ταινιάκι ξανά και ξανά, χωρίς να το βαριούνται.
Στην Ελλάδα έγινε πολύ γνωστό τη δεκαετία του 1980. Τότε, ήταν στην κορυφή της λίστας των δώρων για παιδιά. Το view master αποτελούσε «μήλον της έριδος» μεταξύ αδελφών, που τσακώνονταν για το ποιος θα το πρωτοπάρει.
Πολλές φορές, οι μπόμπιρες (και όχι μόνο ) της εποχής, κυκλοφορούσαν με ένα κυκλικό σημάδι γύρω από τα μάτια, που είχε προκληθεί από την υπερβολική χρήση view master. Οι πιο συνηθισμένες ταινίες ήταν αυτές με τους ήρωες της Ντίσνεϊ και όταν υπήρχαν παιδιά, που είχαν κάποιες πιο σπάνιες ταινίες, ξεκίναγε η μάχη της ανταλλαγής.
Η διάδοση της τηλεόρασης και αργότερα του βίντεο, έκανε τo view master να ξεχαστεί. Οι μπόμπιρες το πέταξαν στο κουτί με τα παλιά παιχνίδια και έπιασαν μια καλή θέση στον καναπέ του σαλονιού, για να απολαμβάνουν από εκεί τις αγαπημένες τους παιδικές ταινίες. Σήμερα, η τρισδιάστατη εικόνα είναι τόσο διαδεδομένη, που το view master δε θα εντυπωσίαζε και πολύ τα παιδιά. Τα περισσότερα από αυτά, έχουν φορέσει τρισδιάστατα γυαλιά και έχουν παρακολουθήσει μια αγαπημένη τους 3D ταινία στο σινεμά. Σιγά – σιγά αρχίζει και το οικιακό 3D, μιας και οι περισσότερες καινούριες τηλεοράσεις έχουν την επιλογή τρισδιάστατης εικόνας.
Όσο προχωράει η τεχνολογία, χάνεται ο ρομαντισμός. Σίγουρα όμως, όσοι χρησιμοποίησαν κάποια στιγμή το view master, θα άφηναν για λίγο το τηλεκοντρόλ και θα έπιαναν για λίγο το παλιό τους παιχνίδι. Έτσι, για να θυμηθούνε τα παλιά.
Το πρώτο view master κατασκευάστηκε το 1938, στο Όρεγκον των ΗΠΑ και ήταν προϊόν συνεργασίας δύο ανθρώπων. Ο Χάρολντ Γκρέιβς ήταν πρόεδρος μια εταιρίας παραγωγής φωτογραφικών ειδών. Ο Γούιλιαμ Γκρούβερ ήταν υπάλληλος της εταιρίας, που κατάφερε να βελτιώσει τη λήψη στερεοσκοπικών φωτογραφιών, δηλαδή 3D.
Όταν οι δυο άντρες ένωσαν τις δυνάμεις τους, έφτιαξαν ένα θρυλικό παιχνίδι. Το view master.
Απο το facebook της Μαριας Παπαδοπουλου